fbpx

Decizie definitivă: Curs leu – franc elvețian, înghețat de instanță la momentul acordării creditului

Decizie definitivă: Curs leu – franc elvețian, înghețat de instanță la momentul acordării creditului. Tribunalul Vâlcea a eliminat clauza privind riscul valutar dintr-un contract de împrumut în franci elvețieni al Credit Europe Ipotecar IFN, anunță profit.ro.

Instanța a dispus ca debitorul să plătească ratele la cursul de schimb de la data acordării creditului și să primească înapoi de la bancă sumele încasate în plus. Decizia este definitivă.

„Admite apelul. Modifică în parte sentința în sensul că admite acțiunea formulată împotriva pârâtei Credit Europe Ipotecar IFN. Constată caracterul abuziv al clauzei de risc valutar și dispune eliminarea acestuia. Stabilizează (îngheață) cursul de schimb CHF-LEU la momentul semnării contractului pentru toată perioada de derulare a contractului și denominează plățile în moneda națională. Obligă pârâta la restituirea sumelor încasate în temeiul clauzei constatată abuzivă. Menține restul dispozițiilor sentinței. Obligă intimata la 2000 lei cheltuieli de judecată către apelant. Definitivă. Pronunțată în ședința publică azi 27 octombrie 2015”, se arată în soluția pe scurt de pe portalul instanțelor de judecată.

Data la care a fost acordat creditul nu este precizată, însă creditele în franci au dispărut din piață la finele anului 2008. Între 2007 și toamna lui 2008, francul elvețian era cotat la 1,9-2,3 lei. Moneda elvețiană s-a  apreciat accelerat după 2008 și a ajuns la un maxim istoric în fața leului la începutul lui 2015, când Banca centrală a Elveției a decis să nu mai intervină în piața valutară. În prezent, francul este cotat la 4 lei.

La începutul lunii, Tribunalul București a decis împotriva Credit Europe Bank, bancă cu acționariat turcesc ce deține și instituția financiar nebancară Credit Europe Ipotecar, însă decizia nu este definitivă. Judecătoria sectorului 2 a dispus înghețarea cursului și într-un contract al Piraeus Bank, în 21 octombrie, dar decizia poate fi atacată. Decizii similare, favorabile clienților, au fost luate și de alte instanțe din țară, împotriva unor bănci precum OTP Bank, Volksbank, Bancpost, Banca Românească, însă cele mai multe nu sunt definitive.

Comments

comentarii

Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.... Citește mai mult
La un an de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, Israelul marchează această zi sumbră prin comemorări, în timp ce operațiunile militare din Gaza se intensifică.... Citește mai mult

Lasă un răspuns