fbpx

Decizie definitivă. Confuzia pentru care un om a stat pe nedrept după gratii 265 de zile

Curtea de Apel București a menținut sentința primei instanțe prin care un inculpat a fost achitat după ce s-a demonstrat că nu a participat la furtul de care era acuzat, fiind confundat de parchet cu alt inculpat de pe imaginile camerele de supraveghere.

”Cu privire la inculpatul Pătrășcanu Adrian, menţine soluţia de achitare pronunţată prin sentinţa penală apelată. Constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv, în prezenta cauză, în perioada 08 octombrie 2020 – 09 iulie 2021. ”, se arată în minuta deciziei definitive a Curții de Apel București.

În motivarea CAB se arată: ”Concluzionând, Curtea reţine, asemenea primei instanţe, că nu există probe care să dovedească, în afara oricărui dubiu, că inculpatul Pătrășcanu Adrian ar fi participat la săvârşirea infracţiunii de furt calificat din data de 12 septembrie 2020 (fapt negat, în permanenţă, de acesta, dar şi, prin ultimele declaraţii date în faţa primei instanţe şi prin declaraţiile şi precizarea făcute în faţa instanţei de apel, de către ceilalţi trei inculpaţi, care au recunoscut că au comis acea infracţiune, indicând însă o altă persoană drept al patrulea participant la săvârşirea ei, respectiv un prieten al inculpatului ….

Faptul că, în primele declaraţii din faţa primei instanţe, ceilalţi trei inculpaţi l-au indicat pe inculpatul Pătrășcanu Adrian drept participant, alături de ei, la comiterea infracţiunii în discuţie nu constituie o probă pertinentă şi nici suficientă în susţinerea acuzaţiei aduse celui din urmă, în condiţiile în care probatoriul cauzei infirmă în mod categoric această împrejurare.

În acest sens, Curtea reaminteşte că expertiza criminalistică efectuată în apel a exclus total, din cauza incompatibilităţilor de trăsături fizice, posibilitatea ca inculpatul Pătrășcanu Adrian să fie oricare dintre patru indivizi ce apar în imaginile video pe care Parchetul şi-a întemeiat acuzaţia adusă acestuia (confundându-l cu un alt inculpat – Albinca Constantin George.), iar, cu privire la al cincilea individ, nu a exclus, sub rezerva unei concluzii incerte, această posibilitate, dar s-a dovedit, prin alte mijloace de probă, că acel individ nu era el (ci un alt inculpat – Eftimie Marian Claudiu).

Pe de altă parte, ceilalţi trei inculpaţi au oferit o explicaţie plauzibilă pentru declaraţiile lor iniţiale, şi anume dorinţa de a beneficia de procedura simplificată de judecată (cu consecinţa reducerii limitelor de pedeapsă), temându-se că, dacă nu vor recunoaşte faptele, în modalitatea descrisă în rechizitoriu, inclusiv sub aspectul participaţiei inculpatului Pătrășcanu Adrian la săvârşirea uneia dintre acele fapte, cererea lor va fi respinsă.”

CLUJUST v-a prezentat acum un an, în premieră, din motivarea instanței Judecătoriei Sector 3 București cum a fost posibil ca un om să stea după gratii 265 de zile, iar apoi să fie achitat pe motiv că nu a fost prezent la locul faptei de furt de care era acuzat. Anchetatorii au făcut o mare confuzie, ce a fost ușor sesizată de instanță care s-a uitat la înălțimea inculpaților și la imaginile de pe camera de supraveghere.

”Astfel, conform propriilor constatări menționate în încheierea de ședință din data de 24.06.2021, instanța observă că inculpatul F este cel mai înalt dintre cei patru inculpați, având 1,78 m conform propriilor susțineri, fiind urmat de inculpatul Pătrășcanu Adrian (1,76 m), inculpatul E_ și B__. De altfel, organele de urmărire penală au reținut la urmărirea penală că inculpatul E. ar avea 1,65 metri, fiind evident că nu ar putea fi individul îmbrăcat în blugi și bluză neagră din imaginile video surprinse de camerele de supraveghere la data comiterii faptei de furt calificat din data de 12.09.2020, acesta având aproximativ aceeași înălțime cu inculpatul F. Instanța are în vedere că din imaginile video rezultă și faptul că individul îmbrăcat cu pantaloni bermude are un tatuaj pe gamba piciorului drept ( inculpatul E.  având un astfel de tatuaj), în timp ce inculpatul Pătrășcanu Adrian nu are nici un tatuaj pe gambe, aspect constatat în ședința publică din data de 24.06.2021.”, se arată în motivarea primei instanțe.

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!