fbpx

Decizie definitivă: Autorizația de construire a hotelului peste vestigii din centrul Clujului rămâne în picioare

Curtea de Apel Cluj a pronunțat decizia definitivă în litigiul privind autorizația de construire a hotelului ridicat peste vestigii pe strada Avram Iancu din centrul Clujului. Magistrații au respins recursul vecinilor, care au pierdut și la fond, dar pe o chichiță procedurală.

Soluția Curții pe scurt: ”Respinge exceptia lipsei de interes a recursului. Respinge recursul declarat de reclamantii Sîntamarian Lorin Lucian s.a. impotriva sentintei civile nr. 761 din 2018 pronuntata in dosarul nr. 5799/117/2017 al Tribunalului Cluj pe care o mentine in intregime.

Obliga recurentii sa plateasca intimatului Rodean Dumitru suma de 5000 lei cheltuieli de judecata partiale in recurs si intimatei Pritax Invest SRL suma de 5000 lei cheltuieli de judecata partiale in recurs.

Decizia este definitiva si executorie. Pronuntata in sedinta publica din data de 07.03.2019.”

Practic, Curtea a menținut sentința de la fond, prin care a fost respinsă acțiunea reclamanților, fiind admisă excepția lipsei procedurii prealabile, mai exact pentru că reclamanții nu ar fi depus în termen plângere prealabilă la primărie.

”Anterior introducerii prezentei cereri, reclamanții au învestit instanța de judecată Tribunalul Cluj în dos. nr…., solicitând suspendarea executării acelei ași autorizații de construire. Prin sentința civilă nr. 2267/2017 , definitivă prin respingerea recursului – decizia civilă nr. 3932/2017 a Curții de Apel Cluj, instanța a admis excepția lipsei procedurii prealabile invocate de pârâți prin întâmpinare și, pe cale de consecință, a respins ca inadmisibilă acțiunea formulată de reclamanți, în contradictoriu cu aceeași pârâți. În considerentele hotărârii pronunțate, s-a reținut că „ reclamanții aveau cunoști nță de existența autorizației ( în baza căreia urma a se edifica o lucrare cf. PUZ și PUD care de altfel au fost contestate de o parte dintre reclamanți, într-un litigiu anterior) din data de 04.07.2016 când s-a afișat anunțul de începere a lucrărilor. Așadar,  instanța reține, față de motivele de nelegalitate invocate de reclamanți prin plângerea prealabilă și respectiv prin acțiunea introductivă, că data de la care se calculează termenul de 30 de zile pentru formularea plângerii prealabile, în lipsa unor alte elemente obiective, ce se impunea a fi dovedite de către reclamanți – aceștia fiind cei care deduc judecății o pretenție – este data de 04.07.2016” , or plângere prealabilă de care înțeleg a se prevala reclamanții în ambele litigii a fost înregistrată sub nr. ../1/ doar în data de 30.01.2017 , așadar cu mai bine de 6 luni de la data stabilită a fi cea a luării la cunoștință de existența actului administrativ vătămător .

În aceste condiții, în cauza de față, instanța reține că prin sentința civilă nr. 2267/2017 a Tribunalului Cluj, rămasă definitivă, s-a tranșat în mod definitiv aspectul vizând data de referință de la care a început să curgă termenul de 30 de zile prevăzut de lege, în care terții vătămați printr-un act administrativ cu caracter individual trebuie să introducă plângere prealabilă, conform practicii judiciare în domeniu, conturată după pronunțarea Deciziei Curții Constituționale nr. 797/2007, în sensul că, și în cazul terților, este aplicabil termenul legal de 30 de zile de la data la care au  luat cunoștință pe orice cale, de existența actului administrativ contestat, termenul de șase luni având un caracter de excepție.

Pe cale de consecință, tribunalul reține că împrejurarea astfel dezlegată cu caracter definitiv într-un alt litigiu se impune ca atare în prezenta cauză, în baza „ efectului pozitiv al puterii de lucru judecat ”, instituție care, astfel cum a arătat și Înalta Curte de Casație și Justiție în decizia nr. 3028/04.05.2012”, se arată în motivarea Tribunalului Cluj.

Hotelul de pe strada Avram Iancu nr. 23-25, îi are ca beneficiari în acte pe soții Dumitru și Rafila Rodean, socrii milionarului sibian Dumitru Ghișe, patron al hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca. Autorizația de contruire din 5 octombrie 2015 prevede hotel cu regim de înălțime 2S+D+P+2E+2M, cu 88 de camere, 4 Sali de conferinte, parcare subterană.

Citiți mai jos nemulțumirile vecinilor care au atacat autorizația de construire.

Distrugere de patrimoniu în centrul Clujului! Un milionar cu două dosare penale ridică hotel peste vestigii istorice

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina