fbpx

Distrugere de patrimoniu în centrul Clujului! Un milionar cu două dosare penale ridică hotel peste vestigii istorice

Locuitorii de pe strada Avram Iancu din centrul Clujului reclamă o distrugere de patrimoniu. Aceștia atrag atenția că săpăturile pentru fundația unui hotel, a cărui autorizație este contestată în instanță, au scos la iveală ziduri fortificate, semn că nu s-a făcut descărcare arheologică. Hotelul este ridicat prin interpuși de milionarul sibian Dumitru Ghișe, judecat în două dosare penale, într-unul fiind condamnat în fond la 7 ani de închisoare. Urmează apelul la Înalta Curte.

Scandal în jurul proiectului de hotel de pe strada Avram Iancu nr. 23-25, ai cărui beneficiari sunt soții Dumitru și Rafila Rodean, socrii milionarului sibian Dumitru Ghișe, patron al hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj-Napoca. Autorizația de contruire din 5 octombrie 2015 prevede hotel cu regim de înălțime 2S+D+P+2E+2M, cu 88 de camere, 4 Sali de conferinte, parcare subterană.

Pe site-ul de sesizări al Primăriei Cluj-Napoca a apărut recent următoarea reclamație: ”Distrugere de patrimoniu!!! Lucrarile de pe Avram Iancu, de langa fosta Casa a Calaului, se fac pe traseul fostului zid medieval. Eu nu stiu sa se fi facut acolo descarcare arheologica.” Sesizarea este în lucru.

Publicația ȘtirideCluj.ro a publicat o scrisoare a locuitorilor din zonă privitoare la hotelul construit la un metru de zidul de fortificatie al Clujului, intr-o zona protejata care a fost pe vremuri Gradina Prefecturii Cluj-Napoca, acolo unde acum un an s-au facut defrisari ”la ras” a unor arbori seculari.

”Proiectul nu a primit avizul departamentului monumente istorice a Primariei Cluj-Napoca astfel ca acesta a fost cerut direct Ministerului Culturii care se pare ca nu a tinut cont de autoritatile locale si a avizat proiectul.

In prezent proprietarii imobilului istoric (Palatul Bethlen) din str. M.Kogalniceanu nr. 8 au contestat Autorizatia de Construire in instanta, iar acest dosar 5799/177/2017 se afla pe rolul Curtii de Apel Cluj Napoca.

Cu toate acestea proprietarii terenului din str. A. Iancu nr. 21-27 au inceput lucrarile de fundare a constructiei.

Zilele trecute in cadrul lucrarilor de sapatura a fundatiei s-au descoperit niste ziduri fortificate. Am incercat sa fotografiem aceste ziduri dar am fost alungati de catre paznicii santierului asa ca am reusit sa preluam doar cateva imagini. Ieri, Joi 18 Iulie 2018 niste jurnalisti au incercat sa filmeze imagini cu acele fortificatii si nu au fost lasati de catre paznici. Nu intelegem de ce, o persoana, oricare ar fi ea, publica sau privata nu poate sa faca fotografii pe un santier intr-o zona centrala si protejata a orasului. Se ascunde ceva acolo?

Un proprietar al unui apartament din imobilul din str. M. Kogalniceanu nr. 8 este arheolog cu vechime in cadrul Muzeului de Istorie Cluj si sustine ca e aproape sigur ca ceea ce se vede si a fost decopertat acolo este un tunel din cadrul sistemului de fortificatie a vechii cetati prin care se transporta armamentul si soldatii puteau sa ajunga de la un loc la altul al zidului de aparare, acest tunel fiind paralel cu zidul cetatii. Acest lucru ar insemna ca ceea ce s-a descoperit acum este un monument istoric de grad A.

Stimate d-le Primar, noi, proprietarii din str. M. Kogalniceanu nr.8 Cluj-Napoca, va cerem sa faceti macar in ultimul ceas, demersurile necesare de suspendare a acestei autorizatii 1218/2015 si sa faceti verificari cu privire la lucrurile pe care vi le-am sesizat.

De asemenea, invederam faptul ca suntem in situatia de a face o plangere penala impotriva Primariei Cluj-Napoca si a Consiliului Local, deoarece s-a emis o Autorizatie de Construire pentru edificarea unei constructii pe un teren, adica str. A. Iancu nr. 21-27, unde exista un gard de imprejmuire cumparat de proprietarii imobilului situat pe str. M.Kogalniceanu nr. 8 de la societatea Construct Ardealul in anul 1996. Acest gard a fost demolat in urma cu aproximativ 1 luna fara ca noi proprietarii acelui gard sa fim instiintati in vreun fel”, se arată în scrisoarea locatarilor.

Până acum, Primăria doar a aplicat constructoriloro amendă pentru tulburarea ordinii și liniștriii publice, după ce un locatar a reclamat că nu se respectă orele de liniște.

Procesul pentru anularea autorizației, pierdut pe fond din motive procedurale

Așa cum spuneau reclamanții mai sus, procesul privind anularea autorizației de contruire este la Curtea de Apel Cluj. Asta după ce, la fond, după trei termene, s-a dat o sentință în favoarea investitorilor. Însă aceștia nu au câștigat pe fondul problemei, ci pe o chichiță procedurală, mai exact că reclamanții nu ar fi depus plângere prealabilă la primărie.

Admite exceptia lipsei procedurii prealabile, invocata de pârâtii Rodean Dumitru si Rodean Rafila prin întâmpinare. Respinge ca inadmisibila actiunea formulata de reclamantii S.L.L., S.S., P.M.S., W.M. si C.M., în contradictoriu cu pârâtii P.M.C.N., M.C.N., R.D. si R.R., având ca obiect anulare act administrativ.”, se arată în minuta sentinței.

De asemena, reclamanții au fost obligați la plata catre pârâți a sumei de 3000 lei reprezentând cheltuieli de judecata parțiale.

Dumitru Ghișe, inculpat în dosare cu greutate

Investitorul din spatele socrilor, Dumitru Ghișe, este inculpat în două dosare penale voluminoase, unul de evaziune fiscală, cunoscut în media ca ”dosarul motorina”, în care îl regăsim printr inculpați și pe fostul președinte ANAF Sorin Blejnar, și alt dosar de initiere, constituire de grup infractional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, cu mai mulți inculpați. În primul dosar, Ghișe a fost condamnat de către Curtea de Apel București la 7 ani de închisoare cu executare, dosarul fiind în apel la Înalta Curte. Al doilea dosar este încă în prima fază, având termen în 24 august la Tribunalul Mureș.

Comments

comentarii

Mai multe localități din județul Cluj își schimba scenariile de funcționare. Turda trece în scenariul roșu, din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.... Citește mai mult
Un copil în vârstă de 4 ani a fost transportat la spital, după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni.... Citește mai mult
În România au fost depistate 200 de persoane infectate cu tulpina britanică. 10% din numărul total de cazuri au fost raportate la Cluj... Citește mai mult
Horoscop 3 martie 2021. Află ce zodie e nevoită să aibă mai multă grijă de sănătate și cine are tensiuni în relația de cuplu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns