fbpx

Decizie care lămurește o chestiune de drept referitoare la deturnarea de licitații publice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dezlegat o chestiune de drept referitoare la infracțiunea de deturnare a licitațiilor publice în ceea ce priveşte persoana care pretinde bani pentru a se retrage din procedură.

Decizia completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală: “Admite sesizarea formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: Dacă, în cazul infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării se realizează și atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică, chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracțiunii și stabileste că: În cazul infracțiunii de deturnare a licitațiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul penal, elementul material constând în modalitatea normativă a îndepărtării nu se realizează și atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 septembrie 2024″

Secţia penală a Înaltei Curți a solicitat lămurirea următoarei chestiuni de drept: “Dacă, în cazul infracțiunii de deturnarea licitațiilor publice prevăzute de art. 246 din Codul Penal, elementul material constând în modalitatea normativă a《îndepărtării》se realizează şi atunci când, prin corupere, se retrage de la o licitaţie publică chiar autorul faptei, respectiv subiectul activ al infracțiunii?”. (Încheierea prin care s-a făcut sesizarea AICI)

Art. 246 Cod penal prevede că fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitaţie publică ori înţelegerea între participanţi pentru a denatura preţul de adjudecare se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Problema de drept ridicată era generată de stabilirea împrejurării dacă, în modalitatea normativă a îndepărtării, se include şi conduita de auto-îndepărtare/excludere când însuşi autorul faptei care pretinde o sumă de bani se retrage, fiind astfel favorizat corupătorul.

Comments

comentarii

Monica Niculescu şi Gabriela Ruse au câştigat turneul de categorie WTA 125 din Hong Kong la dublu.... Citește mai mult
CFR Cluj a reușit un meci bun împotriva celor de la Poli Iași, chiar și în inferioritate numerică după cartonașul roșu luat de Kamara. „Dacă nu greșim noi, greșește arbitrul”, spune antrenorul Dan Petrescu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns