fbpx

Decanul Baroului Cluj ia poziție față de decimarea instanțelor: ”Cine are de suferit? În primul rând justițiabilii și alături de ei noi avocații”

Decanul Baroului Cluj, Flavia Maier, a postat pe Grupul de bune practici între profesioniștii dreptului de pe Facebook o poziție tranșantă față de plecările masive din sistemul judiciar.

”Noi, avocații, asistăm stupefiați de ceva vreme la fenomenul decimării instanțelor ca efect al pensionării magistraților, care cred câ a ajuns la un nivel ce nu s-a mai întâlnit până acum în istoria sistemului judiciar.

De ce aleg să plece din sistem oameni de o incontestabilă valoare profesională, la o vârstă la care sunt în plenitudinea maturității profesionale ?

Dincolo de motivația personală, intimă, pe care fiecare o are, probabil atârnă greu în balanță teama de a pierde niște drepturi care la acest moment le sunt recunoscute prin lege. Că această lege e corectă sau nu, poate face obiectul unor ample discuții, dar nu acesta e subiectul postării.

Sunt sigură că dacă ne-am afla în aceeași situație mulți dintre noi am face exact la fel.

Întrebarea e însă ce rămâne în urma lor ? Cu cine vor fi înlocuiți cei care pleacă ?

Cu judecătorii tineri și foarte tineri, lipsiți de o experiență de viață indispensabilă atunci când decizi soarta unui om și care, oricât de buni profesioniști ar fi ( și mulți dintre ei chiar sunt ), sunt copleșiți de volumul imens de muncă. De aici apar frustrări, amânări repetate de pronunțare chiar în spețele cele mai simple, repuneri pe rol pentru niște motive nejustificate, schimbarea repetitivă a completului, întârzieri în motivarea hotărârilor și uneori soluții halucinante.

Cine are de suferit? În primul rând justițiabilii și pe lângă ei, sau mai bine spus, alături de ei și noi avocații, din motive care sunt evidente.

Cred că soluția ar fi ca toți cei implicați în actul de justiție să ne unim eforturile pentru a-i face pe guvernanți să înțeleagă că soluția nu e jocul de-a ” uite pensia, nu e pensia ” , ci crearea condițiilor adecvate ca și cei care ar putea să plece din sistem să-și dorească să rămână pentru că mai au ceva de spus în profesie.Un echilibru și o previzibilitate în sistemul judiciar ne-ar facilita și nouă în mod considerabil exercitarea propriei profesii.”, a postat Flavia Maier.

Comments

comentarii

O femeie angajată în Armată a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzată că şi-a bătut crunt fetiţa în vârstă de doar două luni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns