Decanul Baroului Cluj a vorbit în cuvântul de deschidere al conferinței de drept administrativ și fiscal despre incoerența legislativă manifestată prin numeroasele și celebrele Ordonanțe de Urgență emise de toate Guvernele din ultimii ani. Patru specialiști în contencios administrativ și fiscal au vorbit pe teme de interes actual.
Baroul Cluj și Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților – Centrul Teritorial Cluj au organizat la sfârșitul săptămânii Conferința de drept administrativ și fiscal, la care au fost speakeri patru nume importante din acest domeniu.
”Raporturile de drept administrativ și fiscal, așa cum toți constatăm, practicieni, magistrați sau teoreticieni, sunt cât se poate de actuale din multe motive. În primu rând, cred eu, dintr-o legislație destul de încurcată, destul de neunitară și destul de inegal concepută de legiuitor, mai degrabă de către Guvern decât de către legiuitor, pentru că știm cu toții de mulți ani există această obișnuință a oricărui Guvern de a uza în mod abuziv, spun eu, de mijlocul legislativ numit ordonanțe de urgență, care, până să fie constatate ca neconstituționale de către Curtea Constituțională sau modificate de către Parlament, produc efecte. Iar efectele acestea le resimt în primul rând justițiabilii, cei care vin la noi avocații pentru a cere soluții de ieșire din încurcătură fiscală sau administrativă, ca urmare a aplicării legii, așa cum autoritățile administrative sau fiscale o înțeleg și de multe ori nu o înțeleg, iar instanțele de judecată sunt puse de câțiva ani în fața unei avalanșe de dosare, foarte multe dintre ele inutile.
Mă refer aici la taxa auto, care la un moment dat a primit o promisiune din partea Guvernului că se va încerca o soluție de rezolvare a acestor cazuri prin metode administrative și imediat după declarația primului ministru, măsura luată de către Guvern a fost angajarea de avocați pentru Ministerul Finanțelor pentru litigiile pe taxa auto și nimic altceva. Astfel în încât astăzi ne aflăm chiar într-o situația de a încerca să lămurim unele din aspectele pe care practica în domeniul administrativ și fiscal le-a născut și le naște în permanență”, a spus decanul Baroului Cluj, Mircea Pop.
Peste 200 de avocați au fost prezenția la conferința de drept administrativ și fiscal. Pe lângă aceștia au fost și câțiva judecători de la secțiile de contencios de la Tribunalul și Curtea de Apel Cluj. Au lipsit însă reprezentanți ai serviciilor juridice de la Primărie sau Consiliu Județean.
La conferință au avut prezentări cu următoarele titluri, în ordinea în care au vorbit:
- avocatul Cosmin Costaș, lector universitar Facultatea de Drept a UBB – Despre paralelismul procedurilor fiscale și penale și alți demoni
- avocat doctor Elena-Mihaela Fodor, conferențiar la Facultatea de Drept a Universității Dimitrie Cantermir – Contenciosul administrativ – controverse
- avocat doctor Ciprian Păun – conferențiar universitar la Facultatea de Științe Economice a UBB și cadru didactic asociat la Plymouth State University (SUA) – Prezumția de culpă în raporturile juridice fiscale. Cazul special al tranzacțiilor cu contribuabilii inactivi fiscal
- avocat doctor Ovidiu-Laurențiu Podaru, conferențiar la Facultatea de Drept UBB – Capcane și pseudo-capcane ale contenciosului urbanismului.