Recent înființata asociație M10, al cărei lider este fostul ministru al Justiției Monica Macovei, are deja peste 3.000 de membri, din care 500 sunt din regiunea de Nord-Vest. Prezentă la Cluj, Macovei a spus că membrii asociației strâng semnături pentru a depune în Parlament proiectului de lege pentru introducerea votului electronic. Europarlamentarul speră și că parlamentarii vor pune în aplicare prin lege decizia Curții Constituționale prin care se elimină limita numărului de persoane pentru înființarea partidelor politice. Pe 1 martie, Macovei lansează noul partid politic cu oamenii din M10.
Asociația M10 are circa o mie de membri, 800 din Bucureși, 500 din diasporă, 500 din Nord-Vestul țării și restul din alte zone. Acum se adună 100.000 de semnături pentru a depune proiectul votului electronic în Parlament. ”E foarte important. Votul electronic permite unui număr mult mai mare de oameni să voteze, elimină posibilitatea de fraudă pentru că poate fi controlat. Poți vedea cum ai votat și peste o zi și peste două. Există sisteme de securizare făcute deja de țările care au experimentat acest vot și au avut probleme. E un vot care îți permite să votezi de oriunde ești, și tinerilor seara de pe telefon. Punem aplicație pe telefon. Și celor care sunt plecați în vacanță și pot ajunge la un calculator cu internet”, a spus Macovei la Cluj, unde a fost ieri pentru a se întâlni cu membrii asociației.
Europarlamentarul a înfierat clasa politică românească: ”90 la sută din politicienii din România trăiesc din contracte cu Statul. Și de asta se duc în Parlamentul României și de asta intră în politică.”
Macovei a scris anterior proiectul de lege pentru înființarea unui partid cu minim 3 membri și l-a trimis președintelui Klaus Iohannis la scurt timp după alegeri. Fostul ministru spune că proiectul este actual acum, după decizia Curții Constituționale privind legea partidelor politice. ”Sigur că își mai are rostul proiectul pentru că Parlamentul trebuie să pună în aplicare în 45 de zile decizia Curții Constituționale printr-o lege. Sper să o facă. Să nu acă la fel ca la ordonanța cu aleșii locali și cu traseismul, unde Curtea a spus că nu este constituțional și ei în continuare votează la fel, să rămână legea. Te poți aștepta la orice de la această clasă politică. Deci da, trebuie o lege! E și mai actual proiectul. Acum finalizăm și proiectul de lege pentru votul electronic sau electronic, un alt proiect de securizare a votului pe actualul sistem de votare”, a spus Macovei.
Decizia Curții Constituționale
CC a decis recent asupra excepţiei de neconstituționalitate a dispozițiilor art.19 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003, care au următorul conţinut „(3) Lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti.”
Cu majoritate de voturi, CC a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.19 alin.(3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 sunt neconstituționale.