Acasă » STUDENT LA DREPT » De ce să alegi Facultatea de Drept UBB Cluj? Îți răspund studenți și tineri care au intrat în profesii juridice

De ce să alegi Facultatea de Drept UBB Cluj? Îți răspund studenți și tineri care au intrat în profesii juridice

În pragul admiterii la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, am întrebat câțiva studenți din ultimul an și tineri absolvenți care au reușit la concursurile de intrare în profesii juridice de ce să aleagă elevii această facultate?

Inscrierile pentru concursul de admitere la Facultatea de Drept UBB Cluj vor începe în curând. Toate informațiile despre admitere sunt pe site-ul facultății. 

Consiliul Studenților Facultății de Drept a precizat într-o postare recentă: ”Facultatea noastră oferă cele mai bune condiții în ceea ce privește personalul didactic, astfel încât pregătirea academică a studenților să fie la cele mai înalte standarde din țară. Acest aspect este susținut și de numărul mare de absolvenți ai Facultății admiși în profesiile juridice, pe bază de concurs”

Clujust.ro a cerut unor studenți din anul terminal, unor tineri avocați și auditori de justiție să spună în câteva cuvinte de ce ar recomanda Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj?

Studentul Călin Rus, reprezentantul anului 4 și membru în Consiliul Facultății, a precizat: ”În primul rând, cred că un viitor student ar trebui să aleagă Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai doar dacă este hotărât să urmeze o carieră juridică sau o carieră conexă dreptului. Altfel, și-ar putea pierde motivația fiindcă, pe parcursul anilor de studiu, îi vor fi scoase în cale multe provocări.

Un elev ar putea opta pentru a studia la Cluj pentru a avea o pregătire complexă, atât în ceea ce privește materiile care sunt evaluate la examenele de primire în profesie, cât și celelalte discipline juridice cu o importanță practică însemnată. În plus, există unele materii care pot fi studiate în engleză sau în maghiară și cred că disciplinele obligatorii din programul de studii oferă un parcurs chiar bun pentru un absolvent dacă ar fi să ne raportăm la curriculumul celorlalte facultăți din Hexagon, de exemplu.

Pregătirea, deschiderea și apropierea cadrelor didactice de studenți cred că este un alt avantaj major. De asemenea, sprijinul pentru activități extracurriculare este unul relevant pentru toți cei care și-ar dori să participe la diferite competiții.

Pe de altă parte, Facultatea de Drept face parte din Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare universitate din țară, cea mai veche și cea mai bine clasată universitate în topurile internaționale. Cheltuielile pentru cămin sunt cele mai mici din tot Consorțiul Universitaria, iar condițiile sunt similare cu cele din alte centre universitare. Mai mult, studenții au posibilitatea de a obține burse de merit, de performanță, pentru activități de voluntariat și chiar pentru activități de cercetare academică.

Un alt avantaj cred că ar putea fi studiul în Cluj în sine, cu tot ceea ce oferă el, accesul la un oraș în continuă dezvoltare culturală și socială, dar și posibilitatea de a intra în contact cu o multitudine de organizații în care studenții ar putea să dobândească experiențe frumoase și utile.”

Studenta Diana Bâlc, care acum se pregătește de examenul de licență, ne-a spus: ”Alegerea Facultății de Drept a Universității Babeş-Bolyai trebuie să fie în mod necesar o alegere asumată. Consider că elevul de clasa a XII-a, aflat în punctul de a lua o decizie cu privire la viitorul său, trebuie să fie determinat şi pregătit să urmeze un parcurs de studiu plin de provocări şi obstacole, pe care să le înfrunte cu energie şi optimism. În recompensarea eforturilor pe care le presupune, Facultatea de Drept garantează excelența, fiind un centru care promovează performanța şi valorile. Apreciez că în urma studiilor la „Şcoala de la Cluj”, studentul la drept se formează ca un jurist complet, capabil în primul rând să gândească, să evalueze textul legal prin înțelegerea spiritului său şi să aibă o perspectivă de ansamblu asupra unei probleme juridice.

Exigența profesorilor este egalată de interesul şi dedicația pentru actul de predare şi pentru pregătirea unor generații de jurişti competenți, corecți şi principiali. Viitorul student care îşi doreşte să urmeze o facultate care să îl antreneze, care să îi pună constant în valoare creativitatea şi raționamentul logic şi care să răsplătească studiul temeinic şi perseverența, va găsi la Facultatea de Drept un mediu academic potrivit. La sfârşitul celor 4 ani de studiu, studentul la drept este în mod cert un cetățean responsabil, informat şi independent în gândire, un jurist capabil să performeze la examenele de admitere în profesie dar şi în viața practică, un absolvent care poate să fie mândru de a fi urmat o facultate de tradiție, recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune şi mai serioase facultăți de drept din țară.”

Avocatul stagiar Alexandru Matache: ”Argumentele în favoarea alegerii Facultății de Drept din cadrul UBB Cluj-Napoca sunt multiple:

În primul rând, veți lua contact cu un mediu academic performant și tot mai inovativ de la an la an, compus din cadre didactice care, în proporție covârșitoare, sunt și practicieni reputați ai dreptului.

În al doilea rând, veți avea ocazia de a fi consiliați și de a găsi ajutor la problemele voastre în cadrul organizațiilor studențești precum ELSA și să vă dezvoltați abilitățile conexe celor care implică strict elemente juridice, precum cele oratorice și de argumentare, în cadrul ARDOR (Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică).

În al treilea rând, veți avea ocazia de a vă afirma pe parcursul anilor de studiu, prin participarea activă la concursuri de procese simulate, la concursuri de eseuri, la Hexagonul Facultăților de Drept și la multe alte competiții recunoscute la nivel național sau chiar internațional la care Facultatea de Drept a UBB este invitată.

Nu în ultimul rând, din experiență proprie, pot să vă asigur că veți fi încurajați să raționați outside the box, să veniți cu argumente proprii, să căutați soluții inovative în practica judiciară, veți fi încurajați să efectuați activități de cercetare și de implicare în societatea civilă, desigur, atât cât este permis unui student. Personal, resimt pozitiv, în practica judiciară, în cadrul activității mele de avocat, mecanismul de gândire insuflat de către dascălii facultății pe parcursul anilor de studiu.”, susține Alex Matache, avocat stagiar la cabinetul avocatului Alexandru Rîșniță, un susținător al evenimentelor organizate de studenții de la Drept UBB Cluj.

George Badiu, avocat stagiar la SCA Iordăchescu și Asociații: ”Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai este parte a Hexagonului facultăților de drept, fiind o facultate de prestigiu la nivel național și nu numai. În aceeași măsură, profesorii din cadrul Facultății de Drept sunt adevărați pedagogi, cu o vastă experiență la catedră. Dovadă stau premiile obținute de-a lungul timpului în competițiile organizate la nivelul Hexagonului, precum și rata promovabilității la examenele de accedere în profesiile juridice. În același sens, putem remarca faptul că Facultatea de Drept din cadrul UBB reprezintă un etalon în materie juridică, numeroase persoane cu funcții de conducere în cadrul instituțiilor precum instanțe judecătorești, parchete, ori alte organisme de conducere la nivelul statului sunt absolvenți ai acestei facultăți..”

Vlad Sălăgean, avocat în Baroul Cluj din 2o12 și colaborator al maestrului Gheorghiță Mateuț: ”Facultatea de Drept din cadrul UBB reprezintă o alegere judicioasă atât pentru cei interesaţi de Drept în general, cât şi pentru cei ce intenţionează să acceadă în profesiile juridice. În calitate de absolvent a acestei prestigioase instituţii pot să afirm că participarea la cursurile, la seminarele şi la celelalte activităţi în care m-am implicat m-au ajutat deopotrivă la alegerea şi la admiterea în profesia de avocat pentru care am optat imediat după terminarea studiilor universitare.”

Sabrina Matei, auditor de justiție, cea care a intrat prima la Institutul Național al Magistraturii în 2017: ”Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș Bolyai a fost o provocare atât din punct de vedere profesional, cât și în ceea ce privește dezvoltarea personală. A fost o alegere care mi-a schimbat cursul vieții și mi-a oferit oportunitatea de a înțelege realitățile sociale, de a învăța să gândesc critic. Calitatea pregătirii din cadrul UBB se datorează profesionalismului și împlicării cadrelor didactice în formarea studenților. Există percepția în sensul că este o facultate foarte dificilă. Nu este ușoară, dar cred că nivelul la care se desfășoară activitatea didactică este unul necesar pentru formarea viitorilor juriști și oferă premisele pentru a accede și a excela în profesiile juridice.”

Mai jos puteți citi un interviu cu Sabrina Matei.

Sabrina Matei, prima la INM în 2017: ”Judecătorul, prin deciziile sale, își propune să vindece comportamente”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina