fbpx
plenul CSM

Danileț în plenul CSM: ”Dacă se uită preoții la transmisiunea noastră, o să ne trezim cu reclamații!” AUDIO

Compatibilitatea sau nu a funcției de magistrat cu cea de membru în comitetul de condcuere al unei biserici a stârnit discuții aprinse astăzi în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cristi Danileț, fost judecător în Cluj, a susținut că nu este incompatibilitate și a spus după o intervenție dură a unui coleg împotriva bisericii: ”Dacă se uită preoții la transmisiunea noastră, o să ne trezim cu relamații pe nu știu unde”. Precizăm că ședințele de plen ale CSM se transmit în direct pe site-ul instituției.

Unul dintre punctele ordinii de zi a plenului CSM din 22 iunie a fost: ”Nota Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios nr. 6295/2015 referitoare la solicitarea domnului Cepeș Mihai privind compatibilitatea profesiei de judecător cu cea de membru în comitetul de conducere al unei Biserici Creştine Baptiste.”

Discuțiile s-au aprins după ce un membru CSM a spus că ar trebui ca instituția să sesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru un punct de vedere. Alții au spus nu este nevoie de o asemenea solicitare și că plenul CSM poate decide. Notă Direcției legislație din CSM precizeacă că judecătorul nu e compatibil să facă parte din organele de conducere ale bisericii. Dar o notă mai veche din 2010 spune că se poate în cazul bisericii ortodoxe.

”Domnilor, în cadrul bisericilor, nu numai ortodoxă, în general, se fac afaceri masiv…Un membru din conducere nu se poate să fie compatibil cu funcția de magistrat. Se gestionează bani. Unde ajungem domnule?”, a spus membrul CSM Mircea Aron, fost judecător la Înalta Curte.

Mircea Aron (în stânga imaginii)
Mircea Aron (în stânga imaginii)

În replică, Cristi Danileț a spus: ”Dacă se uită preoții la transmisiunea noastră, o să ne trezim cu reclamații! Ca magistrați avem dreptul să ne înscriem în asociații. Biserica funcționează după regulile asociației, fără scop patrimonial. Ca cetățean al patriei, am dreptul la religie și să mă implic în viața religioasă, indiferent ce implică asta. Nu cred că trebuie să impunem noi acum…(întrerupt de Aron, indescifrabil – n.red.)  Din 2010 avem niște reguli de conduită pe care nu avem motiv să le întoarcem acum!”

Membrii CSM au votat cu privire la nota direcției legislație, iar rezultatul votului se va cunoaște mai târziu.

Ascultați mai jos un fragment din discuția pe tema bisericii din CSM

Comments

comentarii

România are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate.... Citește mai mult
1,3 milioane de lei de la bugetul local vor fi pentru organizarea ediției din 2024 a Zilelor Clujului. Ediția din acest an va avea loc în perioada 30 mai-2 iunie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!