Judecătorul Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj a vorbit la Workshop-ul Judecători și Justiție, organizat de profesorii Andrea Chiș și Ion Copoeru, despre ”Independența judecătorului în folosul cetățeanului”
Dana Gîrbovan și-a început prezentarea cu un verset din Vechiul Testament, un îndemn adresat judectărilor: ”Să ascultați și pe cel mare ca și pe cel mic”
”Transpun acest îndemn biblic în termeni juridici: Este vorba de egalitatea în fața legii. Iar scopul pentru care există independența judecătorului își găsește rațiunea în acest lucru: în sala de judecată cel puternic este egal cu cel slab. Pentru ca acest lucru să se poată îndeplini în mod real, trebuie ca judecătorul să fie și deasupra celui puternic și deasupra celui slab, să nu există niciun fel de trăsături care să încline balanța de regulă în favoarea celui puternic.
Cine este în mod evident puternic în raporturile dintre părți, în conflictul dintre Stat și cetățean? în mod evident Statul. De aceea este nevoie ca judecătorului, care face parte și el dintr-o structură a Statului, să i se asigure faptul că, deși este parte dintr-o putere a Statului, este independent în raporturile cu Statul. ”, a spus magistratul.
Dana Gîrbovan a amintit și despre lupta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, pe care o conduce, pentru a se clarifica relația dintre serviciile secrete și justiție. De asemenea, a vorbit despre apărarea independenței judecătorilor, mai ales în contextul unor procese de mare interes.
”Eu văd rolul CSM ca pe un fel de baraj care să preia toate presiunile, care sunt inevitabile, vizavi de sistemul judiciar, presiuni care vin din partea politicului, din partea societății, presiuni din partea media. În momentul în care ai cazuri cu implicații emoționale extrem de puternice, se creează o așteptare la nivel de societate, care poate să fie sau să nu fie în acord cu actele sau legea aplicabile. De aceeea este important nu să ți se adauge presiuni din partea Inspecției judiciare, ci CSM să fie cel care să protejeze judecătorii de toate aceste presiuni.
Independența justiției nu este o chestiune abstractă și nici rolul CSM în apărarea acestei independențe a justiției nu este o chestiune abstracă, nu e un slogan scris în Constituție. Sunt chestiuni cât se poate de concrete, în care acțiunea concretă a Consiliului este cerută și este necesară.
La fel de adevărat și cred că este important de spus și acest lucru este că niciun Stat, niciun CSM, niciun Statut nu-ți poate garanta o independență pe care tu nu o ai la nivel de individ și nu o resimți ca valoare intrinsecă. Și cred că aceasta este prima condiție a independenței unui judecător, de a se simți el ca atare. Se spune că are atâta independență câtă vrea să aibă. Este adevărat doar parțial. Așa cum nu poți fii liber dacă nu te simți liber, nu poți să funcțonezi cu adevărat independent într-un sistem care nu este independent și care nu-ți oferă pârghiile necesare pentru a-ți exercita funcția în condiții de independență totală. ”, a mai spus Gîrbovan.