fbpx

Curtea de Conturi aruncă în aer evenimentele culturale din Cluj

Ședință-șoc astăzi la Primăria Cluj-Napoca. Reprezentanții ONG-urilor au fost convocați de primarul municipiului și de președintele Comisiei de selecție a proietelor pentru finanțări nerambursabile pentru a le prezenta un raport întocmit de trei inspectori ai Curții de Conturi Cluj, care practic dă peste cap tot ce înseamnă evenimente culturale în oraș. În raport se arată că ONG-urile care organizează evenimente la care se plătesc bilete de intrare nu pot primi finanțări de la Primărie.

Sunt lovite zeci de evenimente culturale mari, între care cel mai cunoscut TIFF, care primesc finanțări nerambursabile de ani. Reprezentanții Primăriei spun că vor ataca în instanță raportul, dacă e menținut în forma actuală de conducerea Camerei de Conturi Cluj.

Primarul Emil Boc și viceprimarul Anna Horvath, care este președintele Comisiei de selecție a proiectelor pentru finanțări nerambursabile i-au convocat pe reprezentanții ONG-urilor care au primit bani în ultimii ani pentru a le prezenta un raport distrugător pentru cultura clujeană. Anna Horvath a vorbit pentru Clujust.ro despre acest raport, pe care îl critică dur.

”Ședința a fost despre nereguli constatate in raportul Curtii de Conturi. Cu privire la aceste nereguli, am solicitat inspectorilor să fundamenteze, cu legile în vigoare, cu regulamente. Nu au putut fundamenta, respectiv dau intepretări cu care nu putem fi de acord. Toate finanțările in ultimii 12 ani funcționează pe legislație neschimbată și regulamente. Curtea a avut nenumarate controale pe fonduri neramburasbile oferite ONG-urilor si nu au fost constatate nereguli. Nu funcționează asa deodată! Ei vorbes de erori de sistem, care puteau fi in orice an. Eu nu inteleg cum asemenea erori de proceduri se contată în anumite momente?”, a spus Horvath

Pe lângă mai multe nereguli în viziunea inspectorilor, precizarea din raport care a stârnit rumoare este că ONG -urile nu pot organiza evenimente la care să taie bilet de intrare.

anna horvath si olah emese (2)”Aici e o intepretare a legii 350/2005 privind finantarile nerambursabile care spune că aceste venituri din vânzări de bilete nu pot fi generatoare de profit. În cazul unui ONG eu chiar nu înțeleg ce înseamnă profit? Dacă la finalul unui eveniment, are un excedent din venituri, finantari, bilete, acel excedent e folosit pentru scopurile pentru care s-a constituit. Profit in acceptiunea mea poate să intervină doar la societăți comerciale. ONG-ul nu poate să aibă excedent? Sunt lucruri de ani. Înseamnă că  eu nu mai știu nicio lege cu toate cunoștințele mele. Asta înseamnă că blochezi tot ce înseamnă finanțări pe cultură? TIFF-ul e un exemplu elocvent. La toate evenimentele cu bilete, vânzărle trebuie să se constituie buget la asociație. Untold de asta nu a primit finanțare anula acesta, deoarce veniturile din vanzări de bilete intră in firmă.”, a declarat viceprimarul-președinte de comisei pentru Clujust.ro.

Raportul întocmit de trei inspectori, din care unul a lucrat pe partea cu finanțările este definitivat și urmează să fie avizat sau nu de către conducerea Camerei de Conturi Cluj. Urmează o procedura de mediere intre reprezentanții Primăriei și cei ai Camerei.

”Dacă acest raport va rămâne așa, vom contesta în instanță. Pe ce au constatat, va trebuie să aplicăm retroactiv pe cinci ani la toate ONG-urile. Doar pe cinci ani poți recupera așa zisele pagube. Dacă e o eroare de sistem, atunci tu trebuie să extinzi la tot ce înseamnă finanațare. Nici nu vreau să calific. Dă peste cap tot ce am știut noi si ce înseamnă finanțări culturale. Noi până în pânzele albe ne vom lupta, avem totuși regulamente adoptate”, a conchis Anna Horvath.

În raportul amplu, două pagini sunt dedicate Festivalului de Film Transivalnia (TIFF). Managerul festivalului, Cristian Hordilă, încă încearcă să-și revină după ședința de la Primărie.

”Sincer trebuie să mă adun, sunt puțin șocat de acest raport al Curții de Conturi. Cei de la primărie s-au dovedit transparenți, au încercat să ne pună la curent, ca să nu se creeze precedent care ar afecta procedura. Trebuie să aducem completare de acte si să avem puncte de vedere. Deocamdată pot spune că am fost surprins. Tot timpul e verificat dosarul de finanțare al TIFF. Tot timpul a fost ok, nu a trebuie să facem completări.

A venit această răsturnare de situțaie care implică profit. Deocamdată încercăm să înțelegem intern  și să lămurim Curtea de Conturi că un asemenea eveniment cultural nu are legatură cu activitatea unui SRL și că veniturile din bilete reprezintă un cuantum foarte mic. Una de propuneri era ca evenimentuele care au profit să dea înapoi o parte din banii câștigați. Situația e absurdă. Noi vom aduce lămuriri. Cred că ar fi un pas drastic înapoi dacă Clujul ar fi primul oras în care s-ar considera că finanțrările să nu mai fie acordate dacă se taie bilete. Gestul de a plăti bilet dă dovada că publicul prețuiește calitatea evenimentului. Biletele oricum nu sunt la prețul corect, dacă facem o analiză business. E 10 lei biletul la film la TIFF, iar în mod normal la cinema e 16-25 de lei.  Clujul are cele mai mari șanse la titlu de capitală culturală europeană și ai astfel de piedici.  Cred că e un prcededent foarte periculos. Toată munca legată de ideea de cultură în acest oraș se duce de râpă. ”, a precizat Cristian Hordilă pentru Clujust.ro

Vom reveni asupra acestui subiect

Comments

comentarii

Şapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European.... Citește mai mult
Tot mai mult părinți au refuzat să își vaccineze copiii împotriva rujeolei, în ultimii 15 ani, atât la nivel național, cât și în județul Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!