fbpx

Curtea de Apel Cluj a decis aducerea în țară a clujeanului închis în China

După 5 ani, autoritățile române au făcut primul pas înainte în cazul lui Marius Balo: Curtea de Apel Cluj a decis transferul lui în România. Clujeanul este condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari. Marius Balo se află în prezent într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai și a sesizat în mod repetat autoritățile române cu privire la faptul că a trecut prin „umilințe și torturi”.

Curtea de Apel Cluj a pronunțat în 1 octombrie următoarea soluție:”Admite sesizarea formulata de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj si, in consecinta, in baza art. 141 alin. 6 lit. a) din Legea 302/2004 dispune recunoasterea hotararii de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, ramasa definitiva prin hotararea nr. (2016) HXZ a Curtii Supreme Populare din Shanghai si executarea pedepsei de 8 ani inchisoare aplicata persoanei condamnate Balo Marius (cu datele personale) pentru comiterea infractiunii de complicitate la inselaciune (frauda) in contracte, prevazuta de art. 224, art. 6 alin. 1, art. 25 alin. 1, art. 35, 27, 64 din Codul penal al Republicii Populare Chineze, avand corespondent in legislatia romana in infractiunea savarsita in forma continuata de complicitate la inselaciune prevazuta de art. 48 alin. 1 din Codul penal raportat la art. 244 alin. 1 si 2 din Codul penal, cu retinerea art. 77 alin. 1 lit. a, a art. 78 alin. 1 din Codul penal, a art. 35 alin. 1 si a art. 36 alin. 1 din Codul penal si cu aplicarea art. 79 alin. 2 din Codul penal. In baza art. 73 din Codul penal scade din pedeapsa de 8 ani inchisoare perioada executata incepand cu data de 28.03.2014, la zi.

Dispune transferarea persoanei condamnate Balo Marius din Penitenciarul Quinpu din Republica Populara Chineza intr-un penitenciar din Romania in vederea continuarii executarii pedepsei de 8 ani inchisoare.Dispune emiterea mandatului de executare a pedepsei in acest sens.Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare cu persoana condamnata B. M. si de la pronuntare cu procurorul, conform dispozitiilor art. 141 alin. 11 din Legea nr. 302/2004.”

Astfel, clujeanul Marius Balo, condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari, este cu un pas mai aproape de transferul în România.

În urma demersurilor SCA Iordăchescu & Asociații, Curtea de Apel Cluj a dispus transferul în țară pentru continuarea executării pedepsei, un pas necesar pentru ca Ministerul Justiției să poată solicita acest transfer.

„Pentru prima dată după mulți ani de amânări, după ce anteriorii titulari ai funcției de ministru de justiție au refuzat chiar și un simplu dialog, astăzi putem spune că Ministerul Justiției a făcut un prim pas. Este vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanța de judecată. Am obținut, astfel, o hotărâre judecătorească esențială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînțeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiției să facă și următorii pași necesari în această procedură!”, a spus Eugen Iordăchescu, avocat coordonator al SCA Iordăchescu & Asociații.

Astfel, în 28 august, autoritățile judiciare din China au agreat cererea de transfer a lui Marius Balo într-un penitenciar din România. Conform procedurii în aceste cazuri, Ministerul român al Justiției a sesizat parchetul de pe lângă instanța de la domiciliul persoanei în cauză, în acest caz fiind vorba de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Dosarul privindu-l pe Marius Balo a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj în 26 septembrie și a fost judecat în data de 30 septembrie. La acest termen, atât apărătorii lui Marius Balo, cât și procurorul de ședință, au pus concluzii de admitere a cererii de transfer.

În 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj – Secția penală și de minori a dispus recunoașterea hotărârii de condamnare pronunțate de Tribunalul Popular din Shanghai și scăderea din pedeapsă a perioadei deja executate în China. De asemenea, Curtea de Apel a decis „transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România” și a dispus emiterea unui mandat de executare a pedepsei în acest sens.

Din acest moment, continuarea procedurilor depinde din nou de Ministerul Justiției, care poate agrea transferul cu partea chineză, pe baza cooperării bilaterale în domeniul justiției penale cu România și respectând principiile reciprocității și egalității.

Reamintim, clujeanul Marius Balo, amenințat inițial cu pedeapsa cu moartea și apoi întemnițat pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, spune că în perioada petrecută în detenție a trecut prin „umilințe și torturi” de care îl doare și să își amintească. În plus, dacă nu este transferat în România, el riscă să rămână în închisoare mult mai mult decât pedeapsa inițială de 8 ani. Condamnarea se poate dubla sau chiar tripla dacă un judecător chinez consideră că el nu „s-a reformat”, ceea ce într-o țară comunistă poate însemna inclusiv renunțarea la credința ortodoxă, o cerință imposibilă pentru Marius Balo, absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Apărătorii lui Marius Balo, SCA Iordăchescu & Asociații, își reînnoiesc apelul către Ministerul Justiției pentru soluționarea urgentă a acestui transfer, care trenează de ani întregi, cu consecințe dintre cele mai grave asupra sănătății și vieții cetățeanului român, ale cărui drepturi fundamentale sunt încălcate în fiecare zi pe care o petrece în închisoarea din Shanghai.

Vezi si

Mesaj audio al clujeanului încarcerat în China: „Am trecut prin torturi și umilințe de care mă doare să îmi amintesc.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina