fbpx

Cum se aleg stagiarii într-o societate mare de avocatură. Ea a rămas după selecție

În fiecare an, societatea de avocatură Nistorescu, Șomlea & Asociații (NSA), una dintre cele mai mari din Cluj, alege, printr-o selecție riguroasă, un stagiar, maxim doi, dacă sunt foarte buni. Anul acesta, din 25 de candidați, a rămas în firmă Anca Iulia Măhălean, o tânără simplă dar meticuloasă, cu care am stat de vorbă pentru a vedea cum și-a găsit un loc de muncă într-o casă de avocatură specializată pe zona business, unde mulți vor să intre.

Anca Măhălean, în vârstă de 26 de ani, și-a împlinit visul de a intra într-o casă mare de avocatură. Cu toate că nu a intrat din prima la Barou, a studiat până a reușit, a făcut între timp și un master de științe penale și a reușit acum să impresioneze partenerii de la Nistorescu, Șomlea & Asociații. Aceștia nu țin cont doar de rezultatele la învățătură, ci au în vedere și alte calități pe care trebuie să le aibă un stagiar ca să se potrivească în firmă.

Milena Nistorescu, managing partner NSA, firmă specializată în drept comercial, a dezvăluit pentru Clujust.ro cum își aleg stagiarii: ”Mai întâi se face o selecție a CV-urilor primite, după care cei selectați sunt chemați la un prim interviu și la un test de cunoștințe de drept, iar cei care trec de această etapă sunt chemați la un interviu final”. Testul de cunoștințe cuprinde zece întrebări din drept civil și comercial, iar întrebările sunt atât în română, cât și în engleză. Interviurile se țin de câte doi avocați parteneri sau asociați din firmă.

Radu Șomlea și Milena Nistorescu
Radu Șomlea și Milena Nistorescu

Anul acesta, Nistorescu, Șomlea & Asociații în asociere cu Țucă, Zbârcea & Asociații, a primit 25 de CV-uri, adică o treime din numărul stagiarilor intrați în Baroul Cluj anul acesta. Dintre aceștia, 9 au fost chemați la primul interviu și la test, iar la interviul final au fost patru. Dintre aceștia, s-a evidențiat și a rămas în societate Anca Iulia Măhălean, absolventă a Facultății de Drept UBB Cluj în 2012.  În anul IV s-a decis că vrea să se facă avocat. ”În anii I și II nu prea știi ce vrei, nu cunoșteam pe nimeni care activează în domeniul acesta, nici măcar o rudă îndepărtată nu am avut. Multă lume îmi zicea după ce am intrat la Drept că ce o să fac? Că au auzit că se dau bani ca să se intre în avocatură. Nici vorbă de așa ceva. O firmă care face asta nu e de viitor”, spune Anca Măhălean.

Aceasta a urmat apoi un master în științe penale și criminalistică la aceeași facultate, a încercat să intre în Barou anul trecut, iar anul acesta a reușit. Nu a fost printre primii, astfel că la prima vedere nu pleca cu prima șansă la o selecție de stagiari. Însă la NSA cerințele nu sunt cele standard, așa cum se poate vedea pe site-ul societății, lucru care a și atras-o pe tânără. ”Cerințele pentru candidați nu sunt cele obișnuite: medie, limba etc. Pe site scrie de exeplu ”să fii iute, dar pregătit”. E un stil nonconformist.”, spune Anca. De asemenea, Milena Nistorescu s-a săturat de CV-uri fabricate: ””Se trec chestii standard la calități, care circulă pe internet că ar da bine.”, spune avocata.  În schimb, în CV-ul candidatei alese scria la calități: ”Abilități de raționament și comunicare dobândite pe parcursul elaborării de proiecte, în special la masterat”. ”Cred că e singura care, in timpul interviului, a arătat exact cum a dobândit abilitățile mentionate in CV. De cele mai multe ori candidatii pun niste “etichete” acolo pe care nu pot sa le explice cand sunt intrebati”, a precizat Nistorescu.

stagiara nsa (19)Am întrebat-o pe Anca Măhălean cum a început să caute un loc de muncă? ”De la început mi-am fixat niște priorități. Trebuie să te gândești spre ce te orientezi: spre un cabinet individual sau o societate? Eu am știu de la început că vreau societate, pentru că posibilitățile sunt mai multe într-o societate, spiritul de echipă și oportunitățile. Am făcut o listă cu societăți de pe internet, o zi întreagă am stat și m-am uitat. Le-am analizat să văd care s-ar potrivi mai bine cu personalitatea mea, că nu toate te atrag. Știam de NSA din timpul facultății, căci multe societăți vin și ne prezintă oferta.”, a răspuns tânăra. De ce s-a orientat către comercial? ”Cred că avocatura de business este viitorul. Și din facultate ni se spune așa: Dacă vreți să faceți ceva palpitant și interesant, alegeți avocatura de business”, spune ea.

Aceasta și-a depus CV-uk la NSA și la încă o societate. A avut două interviuri în aceeași zi, dimineața la NSA și după-masa la cealaltă firmă. ”Am fost foarte impresionată de interviul de aici și când am ajuns acolo nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Așa că am decis să continui doar aici procedura de selecție, deși nu eram sigură ce o să se întâmple mai departe, căci era doar primul interviu. Colectivul este foarte important. Chiar la interviu m-au intrebat despre asta, cum e cu spiritul de echipă. Și la master a trebui să lucrăm pe grupuri pe proiecte. La primul interviu au vrut să vadă dacă te potrivești cu echipa și dacă adaugi valoare.”, a spus Anca Măhălean.

Milena Nistorescu ne explică ce caută la candidați, pe lângă cunoștințele de drept, de care își dă seama din test și din discuțiile despre rezultatele din facultate: ”Foarte bine a sesizat și Anca că noi scriem pe site cu totul altceva decât doctorate și altele. Pentru noi e foarte importantă personalitatea. Eu ceea ce caut la un candidat, ca membru în echipa noastră, este să aibă personalitate puternică, să fie sigur, să aibă încredere în sine, să se descurce în situații noi, o spontaneitate care e foarte necesară în meseria asta și care poate face diferența în situații limită, fie în fața instanței, fie de față cu clienții, și atenție la detalii. Cunoștințe de drept solide au foarte mulți. Primii 20 intrați la Barou au clar cunoștințe solide. Contează personalitatea. Cred că asta face diferența între un avocat de succes și unul mediu.

Contează și activitățile extracurriculare pentru că pot să-ți dea indicii despre o personalitate anume. Mai deschisă față de lucrul în echipă sau nu, mai leader oriented sau executant. Noi avem logistica în firmă să-l punem pe poziția care i se potrivește, dar e foarte important să știi ce alegi. Asta se poate face doar printr-un proces de selecție riguros. ”, a precizat Milena Nistorescu.

”Selecția a fost una profesonistă și interesantă deopotrivă. Mă documentasem eu cam ce m-ar putea întreba la un interviu de angajare, dar am fost plăcut suprinsă de întrebări. M-au întrebat și ce hobby-uri am, ce-mi place să fac, cum mă descurc în anumite situații.”, a povestit Anca Măhălean. În școală, aceasta a studiat vioara și pianul. ”Stăteam foarte drept la masă. Domnul Șomlea (Radu Șomlea – partener la NSA – n.red.) m-a întrebat că de ce stau așa dreaptă și i-am explicat că mi se trage de când studiam la instrumente”.

La interviul final, stagiara a avut parte de simularea unei situații dintr-un caz real: ”Am fost chemată la o mică discuție și s-a întins la două ore. Printre altele, am simulat un caz real: Ce întrebări aș adresa clientei, ce m-ar interesa din puncte de vedere juridic, ce abordare aș avea”.

stagiara nsa (2)

Anca Măhălean a început activitatea la NSA din 19 octombrie, cu sarcini graduale: activitate de documentare, redactare de mailuri, opinii juridice. acte pentru instanță. Spune că a avut parte de o primire călduroasă în firmă: ”Toți colegii spuneam hai să-ți arăt cum faci aia, să ne întrebi, Nu este o ierarhie. E o relație informală între noi. Nu simt că am șefi care să-ți stea peste umăr. De fiecare dată mă bucur când primesc sarcini și le îndeplinesc cu succes sau când mi se spune: Am folosit asta în pledoaria mea, mi-a plăcut cum ai scris. Lucrez cu Cristina Boncaciu și am avut de făcut o documentare pe o anumită temă și chiar a folosit-o în concluziile scrise depuse la instanță. Așteptăm motivarea instanței. ”

Noua stagiară de la NSA este o fire sociabilă și analitică. Atenția ei la detalii a dat deja rezultate. După trei săptămâni de stagiu, tânăra a găsit esențialul într-un dosar pe care urmează să-l înceapă firma. ”Este vorba de o cauză de nulitate absolută și o să folosim asta ca apărare principală.”, spune Milena Nistorescu.

Am întrebat-o pe tânără ce calități crede că trebuie să aibă un avocat? ”Abilități de comunicare, să poți relaționa cu clientul, curaj, pentru că la început e teama aceea să nu greșești, responsabilitate pentru că nu ne jucăm de-a avocații și judecătorii, să fii o fire rațională”, a răspuns ea. Ca orice avocat la început de drum visează să aibă numele pe firmă. ”E o onoare să te numească cineva partener într-o firmă. Înseamnă că îți apreciază eforturile și abilitatea ta de a aduce ceva nou firmei și de a o îmbunătăți”, spune Anca.

stagiara nsa (24)

Deocamdată, învață cu ce se mănâncă meseria. ”Tu practic ești plătit ca să înveți.”, afirmă tânăra.  ”Eu cred că stagiarii trebuie plătiți și nu cu onorariu minim. De aceea procedura de selecție e foarte importantă pentru că până la urmă firma de avocatură, în timpul stagiaturii, face o investiție. Foarte bine spune Anca că îl plătești ca să învețe, dar îl plătești pentru că speri să ajungă un avocat foarte bun cu care să poți lucra mult mai ușor după doi ani. Investești și bani și timp. Dacă alegi un om după ureche, îți vine greu apoi să-l plătești.”, a precizat Milena Nistorescu.

Comments

comentarii

Perechea română Monica Niculescu/Gabriela Ruse s-a calificat, sâmbătă, în finala probei de dublu din cadrul turneului de tenis WTA 125 de la Angers.... Citește mai mult
Politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns