fbpx

Discuție între doi directori TFG despre fostul director general CFR SA: ”Mafiot, mafiot. Nu-i de ajutor dacă nu-i pică ceva”

În dosarul Transferoviar Grup (TFG), ajuns la primul termen de judecată, este o interceptare spumoasă între doi directori ai companiei care discută despre cum l-a sunat ”Trandafiru” (Sorin Trandafirescu – fost director pe proiecte europene CFR SA) pe Ionel Voicu – director adjunct la CFR Marfă pe atunci, pus o perioadă director general CFR SA, despre care cei de la TFG spune: ”Mafiot, mafiot. Nu-i de ajutor ăla, dacă nu-i pică ceva.. un pic de peșchereș.”. Voicu este acum consilier în cadrul CFR, iar Trandafirescu (membru PNL) conduce divizia patrimoniu de la Regonala Iași.

Sorin Trandafirescu

Sorin Trandafirescu (foto) este trimis în judecată de DNA Cluj pentru trafic de influență în dosarul TFG, în care mai sunt zece inculpați,  directori din companie și din CFR. Dosarul a avut recent primul termen de judecată la Tribunalul Cluj.

”Ștefan Adriian l-a determinat pe Trandafirescu Sorin Alexandru să-și folosească influența asupra unor funcționari din conducerea SNTFM CFR Marfă SA, în vederea facilitării încheierii unei înțelegeri neconcurențiale (privind împărțirea volumelor de transport) între SNTFM CFR Marfă SA și SC Transferoviar Grup SA.”, se mai arată în rechizitoriul DNA.  Potrivit acestuia, Trandafirescu ar fi primit un abonament pe un an pentru zboruri cu compania Tarom între București și Iași, orașul său de domiciliu.

Povestea începe cu un SMS trimis de Ștefan Adriian unei colege în data de 6 decembrie 2012: ”A plecat trandafirul acasă în seara asta…dar a fost politicos și m-a sunat… de marți începe predarea la caransebes” Ștefan Adriian primește la rândul lui un SMS în data de 10 decembrie 2012: ”Trebuie trimisa o solicitare pe adresa victoria.corporate@tarom.ro pentru emiterea unui abonament. Dupa trimiterea solicitarii, va primi o factura proforma cu suma ce trebuie achitata, 1 bilet dus intors e 187 euro. Se poate achita cash la agentie. E nevoie doar de numele solicitantului, fara alte date personale. Data unui bilet se poate modifica gratuit. In cadrul solicitarii trebuie specificat numarul de bilete dorite”

În aceeași zi, directorul de infrastructură sună persoana care i-a trimis sms: 

Șfefan Adriian: Oana, dar acea chestie care îmi scrii tu, trebuie să vină la noi. Deci noi tre să facem plata, atentie la treaba asta

Oana: Da, dar ați zis să nu fie prin TFG, nu? Da și atuncia…

Ș.A: Păi da da atunc scoți și plătești dintr-un alt cont.

…..

Ș.A: Trandafirescu Sorin Alexandru… ă… ce îți trebuie CNP sau ce?

O: Nu-mi trebuie niciun CNP, o adresă de mail, atâta.

Tot în 10 decembrie 2012, Adriian Ștefan este sunat de către Sorin Trandafirescu și discută despre o viitoare întrevedere între reprezentantul TFG și directorul adjunct CFR Marfă de atunci, Ionel Voicu. Procurorii DNA Cluj susțin că discuția cu acesta din urmă avea ca scop împărțirea volumelor de transport între TFG și CFR Marfă.

Trandafirescu Sorin Alexandru: Ce ați mai făcut cu d-l Voicu, v-ați mai văzut cu el?

Ștefan Adriian: Nu, pentru mâine a rămas

TSA: Să îl sun?

ȘA: Da. Spuneți-i că mâine o să vină directorul general de la ….

TSA: Am înțeles. Să-l sun și să vorbesc cu el, că acuma m-am uitat și mi-am adus aminte.

Urmează o convorbire între Ștefan Adriian și Ciprian Roșca – manager comercial la TFG:

Ștefan Adriian: Măi Cipri, elefantul ăla spune că numai după 10 este.

Ciprian Roșca: Am vorbit mi-a spus.

Ștefan Adriian: La camera 26 etajul 6. La 6 e Marfa nu?

CR: Cred că știu care-i, e directorul general adjunct.

ȘA: Și spui că vii din partea lui Trandafirescu. Ei au vorbit deja, imul te așteaptă, acolo-i altceva decât cu țâganul ăsta borât, înțelegi? Acuma cum dispune șefă-ta.

CR: Eu știu despre acest director Voicu că e în relații foarte bune cu Zaharia (Constantin Zaharia – fost director general CFR Marfă și fost consilier al Ramonei Mănescu – n.red)

ȘA: E numit politic și acum i s-o spus: ia vezi despre ce-i vorba. Da cum știe Kinga, eu nu mă bag în borșul vostru. Eu v-am zis că am deschis ușa asta acolo unde… eu zic că-i bine.

CR: Mulțumim frumos!

A doua zi,  Kinga Mădărășan – manager general TFG ia legătura cu Ștefan Adriian:

Mădărășan Kinga: Servus! Acuma am ajuns la birou. Am fost la ”Marfă” de dimineață.

ȘA: Ați scăpat?

MK: Da

ȘA: Ați făcut ceva sau…?

MK: Eu zic că da. O fost foarte zen.

ȘA: Foarte bine! Și Voicu a fost de vreun ajutor?

MK: Nu..

ȘA: Sau nu prea?

MK: Mafiot, mafiot. Prietenul lui Enache (Florin Enache – director Vagoane la CFR Marfă -n.red.), îți dai seama. Nu-i de ajutor ăla, dacă nu-i pică ceva.. un pic de peșchereș..

ȘA: Da, da ăla avea obligații față de ăsta. Asta a fost un schimb de servicii, știi?

MK: Ce anume?

ȘA: În fața mea au vorbit… ”Trandafiru” cu el, știi: Măi, te rog – știi? – rezolvă-mi și mie problema, că eu ți-am făcut ălea”

Ștefan Adriian
Ștefan Adriian

În aceeași zi, Ștefan Adriina vorbește cu o angajată pe nume Anca despre biletele de avion pentru Trandafirescu:

Anca: Eu trebuie să merg la TAROM cu banii pe întregul abonament. Se achită în avans, nu pot să merg să iau un bilet. Am vorbit acum la TAROM

ȘA: Păi da și cât înseamnă întregul abonament?

Anca: Am înțeles că s-a făcut abonament sau se face abonament de 10 călătorii ori 187 euro, 1970 euro la cursul BNR de azi.

ȘA: Să mă bată cucurigu!.. Păi întreabă pe aia cât ne costă și luăm numai biletul ăsta din București din decembrie și după aia achităm abonamentu că așa îs o mulțume de bani. Acuma îți dai seama cât…

Anca: Da. Ziceți-mi un nume. Că trebe să le dau un mail.. pentru bilet.

ȘA: A, pentru bilet… Trandafirescu.

Anca: DA

ȘA. Sorin

Anca: Așa.. de unde va călători?

ȘA: De la..

Anca: Iași-București?

Sorin Trandafirescu a recunoscut la DNA că l-a rugat pe Voicu să-l primească pe reprezentantul TFG, dar spune că a făcut-o dezinteresat și că nu a știut despre ce vrea să discute: ”Ștefan Adriian a vent la mine în birou și în prezența lui i-am telefonat domnului Voicu Ionel, director economic la CFR Marfă, rugându-l să îl primescă în audiență pe Ștefan Adriian dacă are posibilitatea. Am dat acest telefon în mod cu totul dezinteresat, de altfel, nici nu îl cunoșteam îndeaproape pe domnul Voicu Ionel, pe care îl întâlnisem anterior doar de două or.

Mi s-a părut că solicitarea mea, adresată domnului Voicu Ionel, de a-l primi în audiență pe Ștefan Adriian reprezintă doar o problemă fără vreo semnificație deosebită, un simplu ajutor pe care eu i l-am dat lui Ștefan Adriian, fără a cunoaște detaliile problemei. Ca dovadă a faptului că nu am știut motivul pentru care Ștefan Adriian dorește să se întâlnească cu cineva din conducerea CFR Marfă, precizez faptul că, dacă s-ar fi pus problema unei discuții între CFR Marfă și TFG pentru împărțirea volumelor de transport (discuție despre care eu nu cunosc să fi existat vreodată), oricum nu Voicu Ionel ar fi fost competent pentru asemenea discuție. Precizez că despre susținerea că Ștefan Adriian ar fi urmărit să determine împărțirea volumelor de transport între CFR Marfă și TFG, am auzit pentru prima oară doar în luna noiembrie 2014, în momentul în care mi-a fost adusă la cunoștință acuzația, la sediul DNA”

Comments

comentarii

Între 15 și 18 ani, Erika Isac, artista care a scuturat societatea românească cu piesa „Macarena”, a dispărut din spațiul public: „Un copil de 15 ani nu poate lupta cu așa ceva, nu poate lupta cu nimic”... Citește mai mult
Care sunt banii „adevărați”, cei de hârtie sau cei de pe card? Eugen Rădulescu, director la Banca Națională, relatează o povestioară despre schimbarea mentalităților.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!