CLUJUST.ro vă prezintă un extras din acordul de recunoaștere încheiat între fostul subprefect Mihnea Iuoraș (PNL) și procurorii militari din cadrul DNA.
În declaraţia dată la data de 26.06.2014 inculpatul Iuoraș Mihnea-Remus răspunzând cu privire la motivaţia pe care a avut-o la momentul la care a acceptat intermedierea furnizării de informaţii ce nu erau destinate publicităţii, a menţionat în mod concludent:
„Motivaţia este una complexă şi se referă la faptul că am dorit să încerc să previn comiterea de infracţiuni. Pe de altă parte, la solicitarea directă a numitului Răzvan Pop, fostul şef de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu, care mi-a solicitat în mod direct să încerc să aflu informaţii cu privire la o posibilă urmărire a lui şi a preşedintelui consiliului Judeţean. Aşa cum am declarat şi anterior, mi-a fost indicată persoana numitei Anca Albu. ca posibilă sursă de informaţii, încercând să facă referire şi la alte surse fără a nominaliza pe cineva.”
Potrivit procurorilor, seevidenţiază în concret prezenţa sau obţinerea indirectă de către inculpata Anca Albu. de informaţii privind acţiuni operative ordonate punctual, datele obţinute la momentul executării misiunilor de supraveghere operativă fiind ulterior diseminate prin intermediul inculpatului Iuoraș Mihnea Remus şi a inculpatei Bălaj Silvia, către inculpatul Uioreanu Horea, persoane care nu aveau dreptul de acces la acestea.
Mai mult, această conduită ilicită a inculpaţilor a creat premisele unor disfuncţionalităţi în efectuarea urmăririi penale în dosarele instrumentate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, aşa cum rezultă din adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj din data de 30.05.2014.
Fiind ascultat, în prezenţa apărătorilor aleşi din cadrul Baroului Bucureşti, inculpatul IUORAŞ MIHNEA-REMUS a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penalăşieste de acord cu aplicarea următoarei pedepse şi a modalităţii de executare a acesteia:
În baza art.12 lit.b din Legea 78/2000, cu aplic. art. 35 alin.1 Cod Penal, se va aplica o pedeapsă de 2 ani de închisoare.
În baza art. 83 şi următoarele Cod penal se va dispune amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, cu respectarea următoarelor obligaţii:
– să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
– să comunice schimbarea locului de muncă;
– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;
– să nu dețintă, să nu folosească și să nu poarte nici o categorie de arme
În baza art.88 alin.1 Cod Penal s-a atras atenţia inculpatului că, în cazul în care pe parcursul termenului de supraveghere cu rea credinţă nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa va revoca amânarea şi va dispune aplicarea şi executarea pedepsei.
Dosarul în care a fost trimis în judecată Horea Uioreanu pentru folosirea de informații secrete și în care sunt acordurile de recunoaștere încheiate de Mihnea Iuoraș, Anca Albu și mama acesteia cu procurorii DNA are termen de judecată în 6 octombrie.
MARSH LA PUSCARIEEE!