fbpx

Cristi Danileț le-a făcut educație juridică ”creatorilor de viitor” – liceeni de excepție adunați la Cluj

Judecătorul Cristi Danileț a fost unul dintre mentorii celei de-a 3-a ediții a evenimentului Creatori de viitor – Champions United, unul dintre cele mai importante proiecte destinate liceenilor cu performanțe deosebite, ce se desfășoară în Cluj în perioada 23-29 iulie. Elevii au ocazia să întâlnească oameni care au reușit în diverse domenii. Astăzi, au învățat educație juridică de la Danileț, membru CSM.

Elevii s-au arătat deosebit de interesați de domeniul Justiției, punând întrebări pertinente. S-a discutat deschis despre dreptul la viață, avort, abandon de copii, legitimă apărare, arestări, dreptul la tăcere, strămutare, independența și integritatea judecătorilor. Unii elevi s-au arătat interesați de modul în care un avocat român poate profesa în alte țări in Uniunea Eurpeană, de funcționarea sistemul juridic american sau au adus în discuție celebrul caz din SUA al lui O.J. Simson.

Cristi Danileț le-a vorbit și despre legiuitor: ”Acolo este instituția noastră democratică esențială. Parlamentul este esențial. Trimiteți acolo cei mai buni oameni pe care sunteți în stare să-i trimiteți. Nu-i avem, candidați voi! De la 23 de ani puteți să candidați pentru Camera Deputaților și la 33 pentru Senat.”

Judecătorul le-a explicat de ce are o eșarfă la ochi Zeița Artemis, simbolul Justiției: ”Ea nu se uită cine e în fața ei. Nu o interesează că arată bine, că are fustă scurtă. Nu mă interesează că am în fața mea un politician. Până la urmă, omul trebuie să răspundă pentru faptele sale, potrivit legii, nu potrivit impresiei pe care o lasă. O să auziți pe unii avocați: ”domne, retorica e foarte importantă. Trebuie să convingem judecătorii”. Adică cum să convingi, să mă prostești? Tu ești un fel de antreprenor de-ăla îmi dai un produs de 2 lei și mă convingi că e cel mai bun din lume. Nu este adevărat. Impresia nu contează. Este adevărat că dacă inculpatul regretă sincer, plânge acolo, își smulge părul din cap, plătește victimei despăgubiri, sigur că eu, ca judecător, îi voi da probabil o pedeapsă mai mică”. Dar dacă vine cu tupeu la mine, îmi râde în nas și așa mai departe, o să-i dau o pedeapsă mai mare. Eu tot în marja aia sunt. Legea spune de la 3 la 15 ani.”

Integritatea magistraților a fost un alt subiect atins de Danileț: ”Noi încercăm să educăm judecătorii în spiritul cinstei și onestității. Eu însumi sunt formator în etică și deontologie. Detest judecătorii lași, necurajoși, neverticali, care nu au curaj să spună colegului sau șefului lui ”așa ceva nu se face, nu veni la mine cu așa ceva”. Este prost cel care astăzi ia mită.”

danilet la creatori de viitor (5)

”Haideți să luăm atitudine, și noi și voi și alții, împotriva celor care încalcă regulile. În primul rând, noi să știm legile și să le respectăm în orice circumstanță, chiar și atunci când nu ne vede nimeni. Dacă e culoarea roșie la semafor, vă rog, abțineți-vă! E o tentație foarte mare de a trece pe trecerea de pietoni când nu vine nicio mașină și culoarea e roșie. Gândiți-vă că este cineva care vă supraveghează, că este un Big Brother. Și de asemenea, luați atitudine la cei din jurul vostru care încalcă regulile. ”, i-a îndemnat judecătorul pe liceeni.

Acesta a subliniat pentru Clujust.ro importanța întâlnirii cu niște elevi de excepție: ”Elevii participanți sunt din 40 de județe, foarte inteligenți, ceea ce mă avantajează în programul de educație juridică că împrăștiu informația în mai multe județe în același timp. Cu siguranță acești elevi sunt mai interesați. De exemplu, zilele acestea, ei au învățat foarte mult despre cum să-ți dezvolți o afacere, dar nimeni nu le-a spus de partea legală. Acum venind cu partea legală, îi face mai responsabili. Toți au împlinit 14 ani, sunt între 14 și 18 ani când sunt în formare. De la 18 ani vor răspunde ca adulți și am văzut că noțiunile de democrație i-au atras foarte mult, când am vorbit de vot, de parlament. Se vede clar că au un alt tip de informație la care aderă, una de înaltă calitate. Au pus întrebări foarte deștepte și diverse. Nu mă aștept ca toți să fie foarte receptivi și interesați, dar o parte da.”  a declarat Cristi Danileț pentru Clujust.ro

danilet la creatori de viitor (19)

Judecătorul a lăudat proiectul Creatori de viitor: ”Eu am fost invitat aici la a 3-a ediție pentru că ei au auzit de proiectul meu de educație juridică și le-au oferit drept premiu la câștigătorii de la concursul de educație juridică de astă vară premiu o vacanță aici. În felul acesta am auzit unii de alții. Creatori de viitor este, după părerea mea, primul proiect de genul acesta care reunește elevi din toate județele, ceea ce e fantastic. Întâlnirile pe care le au sunt cu oameni de top din diverse domenii, care au reușit în cariera lor și care pot exemple pentru puștii aceștia”.

 

danilet la creatori de viitor (2)
Danileț a fost aplaudat la sfârșit secunde bune

În perioada 23-29 iulie 2016, se defășoară în Cluj Napoca o nouă ediție a unuia din cele mai importante evenimente destinate liceenilor cu performanțe deosebite, „Creatori de Viitor – Champions United”. Proiectul, aflat la cea de a treia ediție, reunește 130 de elevi de liceu cu performanțe deosebite în educație, cultură, sport și leadership școlar, profesori de top din România, mentori din diverse domenii. Programul este organizat de Asociația 11even, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca precum și cu o serie de parteneri instituționali, parteneri corporate și media. Datorită susținerii partenerului principal al acestui proiect, Kaufland România, participarea liceenilor selectați în proiect este gratuită.

Am pornit în 2014 cu un grup de 60 de liceeni din 5 orașe, care au luat parte la prima ediție „Creatori de Viitor”. Anul acesta, după doar 2 ani, reunim la Cluj-Napoca 130 de participanți din 50 de orașe, dintre care 10 liceeni au fost selectați din Republica Moldova. Unul dintre obiectivele urmărite în acest proiect este acela de a le oferi acestor liceeni exemple de tineri care au studiat și au muncit în străinătate, dar au ales să revină înapoi în România și să-și construiască cariere de succes în țară. An de an, dorim să-i recompensăm la cel mai înalt nivel pentru performanțele lor deosebite, pentru că ei sunt acei tineri care, dacă vor alege să trăiască în România, vor avea o contribuţie deosebită la dezvoltarea acestei țări. Ne bucurăm de implicarea Kaufland România, companie care susține alături de noi, ideea de a aduce împreună tineri care apreciază educația și performanța”, a declarat Ovidiu Neamțu, inițiator al programului „Creatori de viitor”.

Între liceenii selectați să ia parte la acest program regăsim medaliați la olimpiade naționale și internaționale la diverse discipline școlare, câștigători de concursuri în domeniul creației artistice, campioni naționali la diverse discipline sportive, precum și elevi cu implicare deosebită în voluntariat și în proiecte extrașcolare.

Cei 130 de participanți petrec 7 zile în Cluj-Napoca. Aceștia întâlnesc mentori din diverse domenii, așa cum sunt: Cristi Danileț (judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii), Sebastian Văduva (decan al Griffits School of Management), Rareș Pamfil (absolvent al Harvard University, cu un masterat în Public Administration la London School of Echonomics și actualmente masterand la University of Oxford), Cezar Grigore (fondator al unui start-up în Silicon Valley), Călin Coman (strategy director la Handsome Advertising), Dan Isai (fondator si CEO al Salad Box), Vlad Căpușan (alpinist și explorator).

Cele 7 zile ale proiectului au o agendă cu multe sesiuni interactive, activități practice, competiții, dar și distracție.

Într-o sesiune specială, participanții vor putea afla povestea „Fabrica de experimente”, un start-up fondat de un grup de liceeni participanți la ediția 2015, iar apoi, împărțiți pe echipe, vor avea șansa să lucreze la propriile idei de proiecte ale viitorului. Mai mult, cele mai bune dintre aceste propuneri vor primi o susținere specială din partea partenerilor pentru a fi lansate.

Ca și în anul trecut, Gala Performanței în Educație va încheia acest proiect, printr-un eveniment deosebit, desfășurat în cadrul Centrului de Cultură Urbană Casino, în care organizatorii, alături de parteneri, vor premia acești tineri performeri ai României și ai Republicii Moldova.

Despre „Creatori de viitor”: Proiectul Creatori de viitor aduce împreună tineri excepționali, selectați în fiecare comunitate pe baza unor parametri de performanță în unul din următoarele domenii: educațional (olimpici internaționali sau naționali), cultural (câștigători de premii internaționale sau naționale în proiecte sau concursuri de teatru, muzică, dans etc), sportiv (câștigători de cupe, medalii și premii naționale și internaționale în competiții sportive diverse, atât individuale cât și de echipă) și leadership școlar (elevi cu implicare deosebită în voluntariat și programe sociale). Champions United este unul din cele mai importante evenimente naționale destinate liceenilor cu performanțe deosebite în educație, cultură, sport sau leadership școlar din România. Proiectul a fost lansat în 2014 și a reunit până în prezent peste 200 de liceeni de top din peste 30 de orașe din țară.

Comments

comentarii

La o distanță de mai bine de opt ani de zile de la tragedia de la Colectiv, în România a fost creat Registrul Marilor Arși, un instrument digital ce va cuprinde toate datele referitoare la pacienții cu arsuri grave, copii sau adulți.... Citește mai mult

Lasă un răspuns