Constructorii de pe Măceșului fug de instanțele clujene

Constructorii blocurilor de pe strada Măceșului, împotriva cărora locuitorii de la case au protestat de mai multe ori, au reușit să strămute din Cluj procesul în care peste 40 de oameni au cerut anularea autorizațiilor de construire și a planului urbanistic zonal. Mai au un proces la Cluj, în care prefectul a atacat autorizațiile și hotărârea de Consiliu Local care a stat la baza lor.

După șase termene de judecată, procesul în contencios început în februarie de locuitorii străzii Măceșului, din zona Bună Ziua, pentru anularea actelor emise de primăria Cluj-Napoca a fost strămutat la Tribunalul Maramureș. Decizia de strămutare a fost luată la Curtea de Apel Cluj.

Solutia pe scurt:  ”Admite cererea de strămutare formulată de petenta SC Synesis Development SRL. Dispune trimiterea dosarului nr.658/117/2014 aflat pe rolul Tribunalului Cluj la Tribunalul Maramureş, în vederea judecării. Păstrează actele îndeplinite de Tribunalul Cluj înainte de strămutare. Dispune, de îndată, încunoştinţarea Tribunalului Cluj cu privire la soluţionarea cererii de strămutare şi restituirea dosarului nr. 658/117/2014. Definitivă.”

Anterior, reprezentanții constructorului au formulat o cerere de recuzare a unui judecător, care a fost respinsă, iar un alt judecător s-a abținut să judece cererea de recuzare pe motiv că locuiește pe strada Măceșului. Constructorul a invocat în instanță și aparițiile reclamanților în mass-media. Curtea de Apel Cluj urmează să motiveze decizia de strămutare a dosarului.

protest masini macesului
Locuitorii de pe strada Măceșului au protestat în martie cu mașinile

Miza în proces este enormă pentru constructor. Locuitori de pe stradă au povestit pentru CLUJUST.ro că însuși patronii Synesis, frații Beniamin și Ioan David, au umblat pe la case în urmă cu două săptămâni pentru a-i convinge pe oameni să se retragă din proces.

De asemenea, strămutarea este considerată de locuitorii de pe strada Măceșului o tactică pentru a-i face pe unii să renunțe.

Acest demers face parte din arsenalul nu tocmai onest dar absolut legal al adversarilor nostrii care prin asemenea manevre incearca sa ne produca costuri suplimentare care sa ne determine sa renuntam la cauza ei fiind convinsi de fapt in sinea lor ca sansele noastre sunt maxime in cazul in care se ajunge la judecarea in fond a cauzei. Ramanem consecventi in actiunile noastre si ne pastram aceasi incredere in justitia romana indiferent de locul in care se intampla actul de justitie. Avem deplina incredere in faptul ca adevărul va învinge.”, se arată într-un comunicat al Asociației pentru Protectia Urbanistică a Străzii Măceșului, constituită după începerea lucrărilor la cele două blocuri. Acestea ar trebui să aibă demisol, parter și 4 etaje, respectiv 5 etaje. Cu ochiul liber se poate vedea că demisolul este de fapt parter, iar parterul este etajul 1, astfel că blocul aflat în fază mai avansată are practic 6 etaje.

Lucrările la cele două blocuri sunt suspendate din primăvară
Lucrările la cele două blocuri sunt suspendate din primăvară după intervenția prefectului

Rămâne însă la Tribunalul Cluj un alt proces în contencios administrativ care vizează blocurile de pe Măceșului. Este vorba de dosarul în care prefectul județului Cluj a cerut instanței anularea Hotărârii de Consiliu Local nr.458 din 4 noiembrie 2008 prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal ce prevede blocuri de la 3 până la 10 etaje pe acel teren. De asemenea, prefectul a cerut anulare a  cinci autorizaţii de construire emise de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în baza acelui HCL. Atât în 2008, cât și în 2013 era primar Emil Boc.

”S-a solicitat instanţei anularea actelor administrative, suspendarea autorizaţiilor de construire, oprirea lucrărilor, precum şi demolarea construcţiilor deja realizate. Acţiunea face obiectul dosarului nr.1467/117/2014 aflat pe rol la Tribunalul Cluj şi a fost înregistrată la data de 14.03.2014. Motivele care au stat la baza formulării acţiunii în contencios administrativ sunt următoarele: încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la promovarea Planurilor Urbanistice Zonale cu scop declarat de promovare a unui anumit proiect de investiţii, încălcarea prevederilor legale în vigoare privind nerespectarea regimului de înălţime şi aspectul exterior al clădirilor, totodată nu au fost respectate normele în vigoare referitoare la asigurarea gradului de însorire a locuinţelor”, s-a precizat într-un comunicat al Prefecturii după depunerea acțiunii în instanță.

Procesul Prefecturii are primul termen de judecată în septembrie.

Comments

comentarii

Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult
Au mai rămas câteva zile până la vacanța de vară. Ultima zi de școală pentru elevi și preșcolari este vineri, 21 iunie.... Citește mai mult

2 comentarii

  1. Sa speram ca Justitia va functiona – la fel ca in cazul Voiculescu si autorizatiile vor fi anulate! Sa nu acceptam sa devenim un stat mafiot, in care “discursul de convingere” a fratilor beniamin (a se citi santaj voalat) sa determine castigarea procesului!!

    Trebuie sa luptam pt dreptul de a trai intr-un oras curat, fara blocuri intre case si fara amenintari si santaje (fie ele si voalate)!

  2. Cu stramutarea procesului fratii David se laudau inainte sa existe dosarul inregistrat la tribunal.Din momentul in care au aflat de intentia noastra de a apela la justitie au amenintat ca ne vor provoca cheltuieli atat de mari incat vom fi nevoiti sa renuntam la proces.Aceasi placa sunt nevoiti sa asculte si vecinii care au fost vizitati de fratii David in incercarea de ai convinge sa depuna cereri de renuntare la judecata.Este regretabil ca au implicat si biserica in acest conflict,multi dintre reclamanti fiind deja abordati (ba chiar intimidati si amenintati) pe linie confesionala.Toate aceste demersuri sunt de fapt expresia clara a disperarii.

Lasă un răspuns