fbpx
Acasă » AVOCATURA » Consiliul Baroului Cluj cere AJFP anularea deciziilor de impunere emise pe numele unor avocați

Consiliul Baroului Cluj cere AJFP anularea deciziilor de impunere emise pe numele unor avocați

Consiliul Baroului Cluj a solicitat Agenției Județeane a Finanțelor Publice Cluj anularea din oficiu și cu celeritate a deciziilor de impunere privind contribuția de asigurări sociale emise pe numele unor avocați

Consiliul Baroului Cluj, prin decanul Flavia Maier, a înaintat către directorul AJFP Cluj, Nicolae Câmpan, o adresă pentru rezolvarea situației create de emiterea către unii avocați a unor decizii de impunere asupra veniturilor realizate în anul 2017 privind plata contribuțiilor la sistemul public de pensii.

”Conform celor sesizate de colegii avocați, unora dintre aceștia le-au fost comunicate pentru anul fiscal 2017 decizii de impunere privind contribuția de asigurări sociale de stat, pentru veniturile din activitatea avocațială.

După cum probabil cunoașteți, conform Legii nr.72/2016, profesia de avocat are un sistem propriu de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, sistem la care aceștia contribuie în mod obligatoriu.

De asemenea, după cum cunoașteți, Codul fiscal în vigoare, prin art. 150 rap. la art.137 alin.1 lit. b), exceptează de la plata contribuțiilor la sistemul public de pensii persoanele care sunt asigurate în sistemul propriu de asigurări sociale, astfel cum este și cazul avocaților. ”, se arată în solicitarea Baroului.

De asemenea, Consiliul Baroului a invocat adresa nr.217 din data de 16 ianuarie 2018, președintele ANAF a emis o adresă către toate Direcțiile Generale Regionale a Finanțelor Publice din subordine, prin care a arătat că avocații sunt exceptați de la plata acestor contribuții, motiv pentru care trebuie să ia măsurile ce se impun pentru identificarea punctuală a acestora și eliminarea din selecțiile automate efectuate pentru identificarea persoanelor fizice pentru care se aplică procedura de impunere din oficiu a contribuției de asigurări sociale.

”Având în vedere cele expuse, avem respectuoasa solicitare de a lua măsuri conform adresei ANAF mai sus amintite și, de asemenea, de anulare din oficiu a deciziilor de impunere deja emise și transmise avocaților din Baroul Cluj referitor la contribuțiile la sistemul public de pensii. 

Prezentele măsuri se impun a fi luate cu celeritate având în vedere termenul de 45 de zile de contestare a respectivelor decizii și de faptul că emiterea eronată a acestora nu s-a făcut din culpa avocaților. ”, se mai arată în adresa Baroului Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina