fbpx
Diana Șoșoacă, la Monumentul Memorandiștilor din centrul Clujului (sursa foto clujulpolitic.ro)

Comisia juridică a Senatului a decis că Diana Șoșoacă este vinovată și Senatul trebuie să o pedepsească

Senatul va trebui să aplice senatoarei una dintre sancțiunile prevăzute în regulament: atenționare, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata ședinței sau avertisment public-scris, ca urmare a celor constatate de Comisia juridică a Senatului.

Extrase din Raportul asupra sesizării depuse de Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal  privind abaterile de la deontologia parlamentară  a doamnei senator Diana Iovanovici Șoșoacă (senator neafiliat)-publicat de G4Media.

Acuzațiile:

,,Autorii sesizării reclamă “promovarea unor discursuri populiste, extremiste, xenofobe și care incită la ură” în exercitarea mandatului de către doamna senator Diana Iovanovici Șoșoacă,

comportamentul necorespunzător, nociv și neregulamentar”, faptul că senatoarea în cauză sfidează “orice normă legală și orice regulă a bunului simț” încălcând principiul constituțional al egalității în drepturi (art. 16 din Constituție: “(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege”).

Potrivit sesizării sus menționate, doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă “încalcă măsurile sanitare, nu poartă mască de protecție în sala de plen a Senatului, dând în permanență dovadă de iresponsabilitate”. Totodată, senatoarea în cauză ”instigă la ură și la haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jignește, aduce ofense și grave acuzații neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist”, se arată în sesizare.

Prin modul în care înțelege să își exercite mandatul în cadrul lucrărilor parlamentare, autorii sesizării apreciază că senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă generează “derapaje care pun în pericol buna funcționare a Legislativului, dar și aplicarea și respectarea măsurilor de protecție.”

Pentru faptele sesizate, autorii solicită Senatului să nu mai tolereze și să nu mai tergiverseze sancționarea unor abateri de la deontologia parlamentară săvârșite de senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă și să aplice sancțiunile disciplinare statuate prin art. 207 din Regulamentul Senatului, republicat, care prevede:  “Abaterile de la deontologia parlamentară se sancționează cu:

a)atenționare;

b)chemarea la ordine;

c)retragerea cuvântului;

d)îndepărtarea din sală pe durata ședinței;

e)avertisment public-scris.”

Apărările senatorului:

,,Președintele Comisiei juridice a invitat la audieri prin corespondență electronică (la adresa email diana.iovanovici-sosoaca@senat.ro) pe Doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă pentru a-și prezenta punctul de vedere la ședințele din 7 aprilie și 13 aprilie 2020, secretariatul Comisiei comunicându-i acesteia documentele sesizării împreună cu invitația de participare (Adresa Secretarului General nr. 49/16.04.2021, sesizarea Grupului parlamentar PNL, Stenograma – extras a ședinței Biroului permanent al Senatului din data de 6 aprilie 2021) – acte atașate prezentului raport ca Anexa nr. 1.

În răspunsul transmis electronic (email) din data de 7 aprilie 2021 (h: 02:35) anexat prezentului raport ca Anexa nr. 2, Doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă a solicitat acordarea unui termen rezonabil pentru a-și pregăti apărarea. Distinct de aspectele procedurale, doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă a expus în cuprinsul răspunsului sus menționat, și puncte de vedere pe fondul sesizării apreciind că autorii sesizării au încălcat prin promovarea acesteia, “dispozitiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cat si pe cele Constitutionale, precum si cele cu privire la discriminare, dreptul la libera exprimare si libertatea de opinie“:

„Vă invederez ca a devenit o obisnuinta in Senatul Romaniei ca subsemnata sa fiu supusa discriminarii, hartuirii, jignirii si acuzatiilor nefondate, doar pentru ca emit opinii cu care partidele din coalitia de guvernare nu sunt de acord.

 In acest context va anunt ca voi sesiza pe langa institutiile Statului Roman, inclusiv institutiile internationale cu prerogative in apararea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie si etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate  juridica, avand in vedere ca subsemnata sunt de profesie avocat, dar si cu privire la declaratiile politice pentru care niciun om politic nu poate raspunde in niciun mod, incalcarea dreptului la libera exprimare si libertatea de opinie.

In spatiul public a aparut o sesizare formulata de catre dna Senator Alina Gorghiu (PNL), Senator care ne onoreaza cu prezenta in plen foarte rar, preferand telefonul, care a fost preluata de catre toate televiziunile, subsemnata fiind supusa oprobiului mediatic, incalcandu-se grav  dispozitiile legale atat ale Statutului Senatorilor, cat si cele Constitutionale, precum si cele cu privire la discriminare, dreptul la libera exprimare si libertatea de opinie, fiind supusa deja judecatii la televiziuni, inainte de a fi chemata in fata Comisiei Juridice, iar fata de opiniile PNL, USR si UDMR exprimate in spatiul public raportat la aceasta, consider ca deja v-ati antepronuntat, mai ales ca aceste partide detin majoritatea in Comisia juridica si Senat, iar Presedinta Comisiei Juridice este de la PNL, fiind deja considerata vinovata de presupuse fapte de care sunt acuzata fara sa am posibilitatea sa ma apar, imaginea subsemnatei avand de suferit. In  acest context orice decizie de vinovatie veti adopta se circumscrie antepronuntarii in spatiul public, prezenta mea in fata Comisiei juridice fiind doar o simpla formalitate.
(…) Va invederez ca fata de presiunile si hartuirea pe care le exercitati fata de subsemnata, ma vad nevoita sa anunt toate ambasadele din Romania cu privire la linsajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMAN SI VOI CERE AJUTOR INTERNATIONAL.“

În răspunsul său, transmis la 12 aprilie 2021, h 12.26 la adresa de email a Comisiei juridice, doamna senator Diana Iovanovici Șoșoacă a susținut că acuzațiile din sesizare sunt “nefondate”, „foarte vagi, având caracter de presă de scandal”, nefiindu-i comunicate „probele și dovada acuzațiilor aduse”, altele decât cele indicate deja în cuprinsul și împreună cu invitația de participare la audiere.

În cadrul ședinței din data de 13 aprilie 2021, ora 12.00, membrii Comisiei nu au putut desfășura ședința comisiei cu respectarea normelor legale privind respectarea măsurilor de protecție sanitară împotriva COVID-19 și a Regulamentului Senatului, având în vedere refuzul doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă de a folosi pe durata dezbaterii în sala de ședințe (un spațiu public închis) o mască de protecție facială care să îndeplinească condițiile și instrucțiunile generale prevăzute în Ordinul MS nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă a fost însoțită de un apărător ales (avocat).

Ca urmare a contextului creat de Doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă, membrii Comisiei au decis suspendarea ședinței și programarea unei noi ședințe la o dată ulterioară pentru buna sa desfășurare și cu respectarea normelor legale și regulamentare.

CONSTATĂRILE COMISIEI CU PRIVIRE LA OBIECTUL SESIZĂRII

Membrii comisiei au analizat conținutul sesizării împreună cu stenogramele ședințelor Senatului din perioada 10 martie – 31 martie 2021, puse la dispoziția membrilor atât în format scris (Anexa nr.4), cât și sub forma înregistrărilor audio-video de ședință, prin grija Secretariatului General.

În cadrul dezbaterilor, Comisia juridică a analizat faptele doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă – obiect al sesizării – în raport de următoarele prevederi regulamentare:

  1. Cu privire la faptul că sfidează “orice normă legală și orice regulă de bun-simț în cea mai prestigioasă instituție a țării, în care fiecare dintre noi, la fel ca și domnia sa, este legitimate prin votul electoratului. O asemenea atitudine reprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât și românilor”:

Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului.

(…)

Or, din cuprinsul stenogramelor ședințelor de plen atașate prezentului raport rezultă că doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu și-a însușit și nu dorește să respecte în exercitarea prerogativelor de senator, conduita parlamentară corepunzătoare demnității sale. În sensul celor expuse, redăm exemplificativ următoarele pasaje din luările de cuvânt ale senatoarei în cadrul  Plenului Senatului:

  1. i) În ședința de plen a Senatului din 22 martie 2021, doamna Iovanovici-Șoșoacă ia cuvântul, la punctul 26 de pe ordinea de zi și deturnează tema dezbaterii de la proiectul de lege supus plenului:

Doamna Anca Dana Dragu: Are cuvântul doamna senatoare Iovanovici-Șoșoacă, senator neafiliat.

Vă rog, doamna senatoare, aveți un minut. (Discuții.)

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Nici nu-mi trebuie… nu-mi trebuie nici mască, nici mai mult de un minut!

Sunteți Guvernul asasin economic al României! Nimeni nu și-a putut permite vreodată să-și bată joc de România mai mult decât o faceți dumneavoastră! Sunteți o putere obedientă a unor vestici! Să nu ne amintim de domnul Cîțu.

Intrăm în Schengen? Care-i prețul? Portul Constanța. De ce? Pentru că Rotterdamul trebuie să strălucească, pentru că, dacă ar fi Constanța, ar depăși Rotterdamul. Ați distrus absolut tot ce însemnă economie națională în 15 luni. Unde sunt banii de retehnologizare? Nu mai aveți acum ce să vă băgați în buzunare? Care-i șpaga pe care dumneavoastră o luați pentru vânzarea tuturor activelor companiilor strategice?

Să vă fie rușine pentru asasinatul economic, pentru faptul că v-ați bătut joc de România!

Vă bateți joc…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … în loc să ascultați de medici…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … să terminați cu pandemia COVID! Ați omorât o țară întreagă…

Doamna Anca Dana Dragu: Vă rog să reveniți la legea pe care o dezbatem. Vă rog foarte mult!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Rușine să vă fie! Nu ne învățați pe noi, avocații…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare!

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … cum se face din minoritate majoritate… (Microfon întrerupt. Rumoare. Aplauze.) (Intervenție neinteligibilă a doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă.)”

După întreruperea microfonului, doamna Iovanovici-Șoșoacă continuă să vorbească, împiedicând activitatea plenului. Pe înregistrarea video a ședinței din 22 martie 2021, în intervalele 1:28:58 – 1:29:30 și 1:30:40 – 1:31:20, se observă că doamna senator își urmează monologul, pe un ton ridicat, până când președinta Senatului solicită chestorilor să facă ordine în sală. 

ii) În ședința de plen a Senatului din 29 martie 2021, doamna senator Iovanovici-Șoșoacă ia cuvântul, la punctul 11 de pe ordinea de zi, argumentând o intervenție pe procedură, însă deviază de la subiectul pus în discuție:

“Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă:

Mulțumesc. Este mai mult o chestiune de procedură.

Văd că am început această ședință fără să ne referim la revoluția poporului român care se desfășoară de două zile în toată România, și Guvernul se substituie Parlamentului României.
       Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare, aș vrea…

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Solicit tuturor partidelor…

Doamna Anca Dana Dragu:… să vă referiți la punctul 11 de pe ordinea de zi…

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … să abroge Legea nr.55 și nr.136/2020, legi cărora le-ați dat drumul…

Doamna Anca Dana Dragu: Doamna senatoare…

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: … să distrugă tot cea ce înseamnă România. Este… (Microfon întrerupt.) … în acest moment, Parlamentul României… (Microfon întrerupt.)

Doamna Anca Dana Dragu:

Vă rog foarte mult să încheiați această intervenție.

(Replici neinteligibile ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă.)

Intervențiile trebuie să aibă loc în conformitate cu subiectele în dezbatere.

(Replici neinteligibile ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă.)

Stimată doamnă senatoare,

Vă rog să respectați art.132 din Regulament.

(Replici neinteligibile ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă.)

Senatorii și celelalte persoane care iau cuvântul sunt obligați să se refere exclusiv la chestiunea în dezbatere pentru care s-au înscris la cuvânt și să respecte regulile deontologiei parlamentare.”

(Replici neinteligibile ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă.)

În caz contrar, președintele le atrage atenția și, dacă nu se conformează, le retrage cuvântul.”

(Replică neinteligibilă a doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă.)

Invit chestorii să se apropie și să asigure restabilirea ordinii în sală.

Vă rog, domnilor chestori. (Rumoare, discuții.)”

Stenograma ședinței de plen a Senatului din 29 martie 2021 cuprinde mențiuni repetate despre „rumoare, discuții”, iar înregistrarea video arată că, după întreruperea microfonului (la minutul 37.00), în sala de plen, doamna Iovanovici-Șoșoacă împiedică desfășurarea activității plenului (la minutul 41:28 se adresează chiar din bancă) până la minutul 42.13, după ce președinta Senatului solicită intervenția chestorilor.     

(…)

Prin urmare, membrii Comisiei apreciază că doamna senator Iovanovici-Șoșoacă a manifestat o conduită în exercitarea unor drepturi politice cu încălcarea obligațiilor regulamentare corelative antereferite, iar faptele sesizate care au generat perturbarea activității parlamentare atât în plenul Senatului, cât și în Comisia juridică, împiedicând desfășurarea regulamentară a ședințelor de plen / de comisie, intră în sfera abaterilor disciplinare reglementate prin art. 51 alin. (a), (b), (c) și (d) din Statutul deputaţilor şi al senatorilor, astfel:

Constituie abateri disciplinare parlamentare următoarele fapte săvârşite de deputaţi sau de senatori şi dacă, potrivit legii, nu constituie infracţiuni:

a) încălcarea dispoziţiilor privind îndatoririle deputaţilor şi ale senatorilor prevăzute de Constituţie şi de prezenta lege;

b) nerespectarea prevederilor regulamentului Camerei din care fac parte şi a Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului;

c) exercitarea abuzivă a mandatului de senator sau de deputat;

d) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar”.

  1. Referitor la abaterea constând potrivit sesizării, în: “Încalcă măsurile sanitare, nu poartă mască de protecție în sala de plen a Senatului, dând în permanență dovadă de iresponsabilitate”:

Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise precum sala de plen sau sala unei comisii parlamentare este reglementată legal prin Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea  efectelor pandemiei de Covid-19 și prin Ordinul MS nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

(…)

Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor.

Astfel, în stenograma ședinței Plenului Senatului din data de 31 martie, președintele de ședință, domnul senator Ștefan-Radu Oprea, îi atrage atenția doamnei senator Iovanovici cu privire la purtarea unei măștii în sala de plen:

“Domnul Ștefan-Radu Oprea:

 Mulțumesc. Invit la microfon pe doamna senator Șoșoacă.

Vă atrag respectuos atenția că purtatul măștii nu este opțional în Parlament.

Vă mulțumesc. (Replică neinteligibilă din sală.)

Știu, dar aveați o vizieră senzațională, pe care nu o mai aveți.”

Doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a prezentat președintelui Senatului, președintelui de ședință a plenului sau președintelui Comisiei Juridice un înscris[2] medical emis conform legii de autoritatea prevăzută în Ordinul OMS nr. 874/81/2020 care să ateste exceptarea domniei sale de la purtarea unei măști de protecție anti-Covid-19 pe motiv că purtarea măștii i-ar afecta capacitatea de oxigenare ca urmare a unor boli preexistente.

Totodată, în exercitarea dreptului la susținerea declarațiilor politice și adresarea de întrebări sau interpelări, doamna senator Iovanovici Șoșoacă manifestă consecvent de la tribuna Senatului, o atitudine negaționistă a pandemiei (reflectată în exprimări precum: „așa-zisă pandemie”/ „plandemie” / „mascarada pandemică numită COVID-19”) și folosește un discurs public prin care instigă populația la nerespectarea măsurilor de protecție sanitară  pentru prevenirea și combaterea  Covid-19.

Totuși, afirmațiile făcute în calitatea de senator sunt de natură să producă efecte de vulnerabilizare a populației dezinformate în fața pandemiei. Informațiile gresite transmise de aceasta, cum ar fi neautorizarea Ivermectinei în România „în condițiile în care alte state europene au autorizat-o, de exemplu, Franța, iar Statele Unite o folosește în tratarea cu succes a SARS-CoV-2 (COVID-19)” (conform întrebării cu obiectul „Posibilitatea acceptării și aprobării tratamentelor anti-COVID” din 31 martie 2021), pot avea un impact major, în lipsa unei informări suplimentare, în cazul în care determină auto-tratamentul cu soluții destinate uzului animal.

(…)

În Declarația politică din 10 martie 2021 – „Crimele din spitalele din România în timpul pandemiei COVID-19”, invocarea cazului izolat de la ATI Sibiu și generalizarea e de natură să decredibilizeze întregul corp medical: „Marii salvatori s-au transformat în criminali cu sânge rece. Nu sunt toți medicii astfel, dar faptul că acceptă ca astfel de fapte să se petreacă lângă ei fără să ia atitudine, fără să solicite intervenția organelor de cercetare penală îi face complici la omor calificat. În fapt, este genocid (…) Ne întrebăm: câți bani costă viața unui om? Ce sume sunt plătite medicilor (…) pentru a omorî un om cu zile în România? (…) Medicii nu comunică nici cu pacienții, pentru că nu au cu cine, îi sedează continuu, dar nici cu familiile acestora, deși sunt obligați să o facă, având un interval de două ore afectat acestei activități. (…)Se știe foarte clar, când ajungi la ATI și ești intubat, cale de întoarcere nu mai ai, moartea este sigură.”

Pentru discursul de incitare la nerespectarea regulilor de protecție sanitară precum cel suținut de doamna senator Iovanovici-Șoșoacă în data de 7 aprilie 2021 și publicat pe canalul YOUTUBE al Senatului, furnizorul media on-line a decis ștergerea înregistrării video a acestui discurs și îndepărtarea conținutului media al doamnei senator Iovanovici Șoșoacă apreciind că doamna senator a încălcat regulile și recomandările stabilite de autoritățile naționale în domeniul sănătății sau de Organizația Mondială a Sănătății:”Conținutul dvs Diana Iovanovici Șoșoacă, din 7 aprilie 2021, a fost scos de pe site-ul YOUTUBE din cauza încălcării Ghidurilor Comunității noastre. Pentru că aceasta este prima abatere, acesta este doar un avertisment. YOUTUBE nu permite conținut care contestă eficiența măsurilor autorităților naționale luate conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) referitoare la distanțarea socială și la autoizolare, care ar putea determina oamenii să acționeze împotriva lor.” (Anexa nr.5)

În mod exemplificativ, redăm mai jos câteva paragrafe din cadrul declarației politice a doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă din data de 7 aprilie 2021, intitulată “Scrisoarea deschisă anti-Covid a unui mare număr de medici din România” și care a determinat pentru conținutul ei, sancționare din partea site-ului YOUTUBE:

Medicii români reacționează la psihoza provocată de COVID-19 în România” (generalizare)

“Încetați cu obligativitatea purtării măștilor, mai cu seamă în aer liber! (…) Este nociv, este inuman, este degradant, este fără rost.

(…) Încetați cu restricțiile de circulație! Interzicerea circulației cetățenilor în anumite intervale de timp nu are nicio logică din punct de vedere epidemiologic.

(…) Încetați cu promovarea vaccinurilor anti-Covid!

(…) Serurile utilizate în acest moment în România sunt de fapt terapii genetice experimentale, aflate în fază de testare până în 2023, iar administrarea lor în condițiile în care populația nu este informată corect și complet reprezintă un malpraxis grosolan, o crimă cu premeditare la adresa românilor”.

Membrii Comisiei juridice au arătat în cadrul dezbaterilor că nu au competența legală sau regulamentară de a sancționa un senator pentru nepurtarea unei măști de protecție sau pentru purtarea unei măști necorespunzătoare, această atribuție revine unor alte autorități și instituții competente.

Cu privire la abaterea detaliată la punctul 2. de mai sus, membrii Comisiei se limitează exclusiv la constatarea nerespectării de către doamna senator Iovanovici-Șoșoacă a unor prevederi legale în vigoare care obligă la purtarea unei măști de protecție în spații publice închise pentru a preveni și combate răspândirea noului coronavirus.

Întrucât Constituția României statuează la art. 1 alin. (5) : „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, iar la art. 16: (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege”, poate fi reținută în sarcina doamnei senator Iovanovici Șoșoacă abaterea disciplinară prevăzută de art. 206 lit. a) din Regulamentul Senatului, respectiv încălcarea unor dispoziţii cu valoare de principii prevăzute de Constituţie în exercitarea mandatului de senator.

  1. În ceea ce privește cel de-al treilea motiv din sesizare: „Instigă la ură și haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jignește, aduce ofense și grave acuzații neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist.”

Comisia a luat în considerare recomandările și studiile la nivel european care atrag atenția asupra discursului care incită la ură, care fiind susținut de un orator care este și reprezentant al poporului poate avea repercusiuni extrem de grave. Incriminarea discursului care incită la ură sancționează oratorul pentru că folosește ura pentru un scop subsecvent care constă, de obicei, în a-i determina pe alții să urască un anumit grup sau pentru a încuraja audiența să-l discrimineze.

Recomandarea nr. 15 a ECRI (Comisia Europeană) menționează faptul că numeroși parlamentari și reprezentanți ai statului care folosesc un ton impertinent  contribuie la cultivarea unui discurs public care este tot mai jignitor și mai intolerant. Luând în considerare că parlamentarii au o responsabilitate socială specială datorată capacității lor de a influența publicul larg, ECRI recomandă reacții rapide cu accent pe condamnarea fermă a încălcărilor întrucât inacțiunea ar crea o aparență de legitimitate.

Potrivit conținutului luărilor de cuvând în plen, conduita, forma de exprimare și ideile promovate de Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă au un carácter incitator și se bazează pe prejudecăți împotriva unor categorii de persoane, însă tocmai atacurile repetate împotriva unui anumit grup, fie ele și indirecte, duc la o acumulare graduală a prejudecății în rândul electoratului. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât ele se propagă foarte rapid în mediul online.

Parlamentul României are responsabilitatea de a monitoriza și de a nu promova derapajele din conduita parlamentarilor, pentru a respecta rolul său constituțional și pentru a onora, la nivel colectiv, mandatul reprezentativ încredințat de cetățenii români. Delimitarea fermă de conduita și de discursurile unor senatori care incită la ură sau violență este opțiunea politică și instituțională corectă, în acord cu standardele europene.

În sprijinul acestor considerații, stau repetatele declarații, intervenții din ședințele Plenului Senatului, fiind relevante următoarele extrase:

În ședința de plen a Senatului din 22 martie 2021, la punctul 28 al ordinii de zi, au existat manifestări discriminatorii împotriva minorităților. Doamna Iovanovici-Șoșoacă creează, la nivel discursiv, antiteza între români și orice altă etnie sau categorie socială protejată de lege:

           „Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă: Apărăm toate categoriile sociale, apărăm toate etniile. Când îi apărăm pe români? ” 

Declarațiile politice ale doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă conțin remarci la adresa comunităților minoritare. Astfel în data de  24 martie 2021 în cuprinsul Declarației politice „Campania de denigrare a specialiștilor care găsesc soluții pentru eradicarea pandemiei de sars-cov-2”, doamna senator manifestă o atitudine profund xenofobă care duce în derizoriu acțiunile Germaniei naziste împotriva evreilor și care delegitimizează votul democratic exercitat de cetățenii din Timișoara („oraș (…) ajuns pe mâna”): „În acest sens trebuie să menționez Timișoara, oraș martir ajuns pe mâna lui <Heil Friț!>, un antiromân, reprezentant de seamă al neomarxismului și globalismului și al noii orânduiri de sorginte neo-fascistă. Acolo nu mai este mult și se înființează lagăre de exterminare pentru cei care nu sunt de acord cu Friț (…)”

În aceeași notă se înscrie și intervenția doamnei senator din ședința Plenului din data de 31 martie, cu privire la grupul parlamentar al USR-Plus, care prin liderul grupului îndemnase la respectarea Regulemntului Senatului:

“Domnul Ștefan-Radu Oprea:

Doamna Șoșoacă, aveți cuvântul, vă rog.

Doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă:

În cuvânt în replică, vă rog frumos: chiar îi rog pe USR-iști să plece – să plece și de la guvernare, nu numai din Parlamentul României, având în vedere trădarea națională și bătaia de joc la adresa poporului român! Și vă acuz de genocid împotriva poporului român.

Pot să-mi reiau declarația politică?

Vă mulțumesc frumos.„

Discursul public al doamnei Iovanovici-Șoșoacă și repetatele încălcări ale prevederilor legale și regulamentare, în timpul ședințelor plenului, sunt în măsură să creeze precedente periculoase în România, mai ales în context pandemic. Nerespectarea legilor și a regulamentelor atât în Parlamentul României și, în general, în aparițiile publice reprezintă un exemplu negativ și influențează cetățenii de bună-credință să acționeze prin încălcarea acelorași reguli similar demnitarului în cauză, deși cetățenii nu beneficiază de privilegiile imunității parlamentare, acordate tocmai în virtutea unei responsabilități sporite pe care un demnitar ales o are.

CONCLUZII:

Cu ocazia dezbaterilor din cadrul Comisiei juridice, și ca urmare a opiniilor exprimate, majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil, că prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului.

Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare reglementate la art. 206 alin. (1) lit.a), c), d) și e) din Regulamentul Senatului, cu modificările ulterioare, respectiv:

“a) încălcarea dispozițiilor privind îndatoririle senatorului prevăzute de Constituție și de Legea privind statutul deputaților și al senatorilor;

c) nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului;

d) exercitarea abuzivă a mandatului de senator;

e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator;”

Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări va înainta de îndată, raportul împreună cu anexele care formează și dosarul cauzei, Biroului permanent al Senatului conform art. 211 din Regulamentul Senatului pentru a analiza și dispune, în raport de constatările Comisiei, aplicarea unei sancțiuni dintre cele menționate la art. 207 din Regulamentul Senatului. Potrivit art. 207. – ”Abaterile de la deontologia parlamentară se sancționează cu: a) atenționare; b) chemarea la ordine; c) retragerea cuvântului; d) îndepărtarea din sală pe durata ședinței; e) avertisment public-scris.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns