fbpx

Clujul a dominat concursul de procese simulate pe drept european de la Târgu Mureș

O masterandă de la UBB Cluj și una de la București, fostă studentă la Cluj, au câștigat concursul de procese simuate pe drept european organizat de ELSA Târgu Mureș. Cealaltă echipă din finală a fost de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

masterande drept concurs tg mures
Maria Andrieș și Daniela Ghicajanu (foto facebook.com)

Câștigătoarele concursului care a avut loc week-end-ul trecut la Universitatea ”Petru Maior” din Târgu Mureș sunt Maria Andrieș, masterandă la Universitatea București, dar fostă studentă la Cluj, și Daniela Ghicajanu, materandă la Facultatea de Drept UBB Cluj. Cele două au fost reclamanții în procesul simulat din finală, iar pârâții au fost Călin Rus și Ciprian Grumaz. Din această echipă au mai făcut parte Diana Bîlc si Dorin Giurgi, cu toții studenți la Cluj. Regulamentul prevede că o echipă e formată din maxim patru membri, care pot pleda în runde diferite.

Competiţia a avut ca obiective promovarea jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene. S-au întrecut 24 de studenţi în șapte echipe din întreaga ţară, timp de două zile într-o speță fictivă. Echipele au fost jurizate de o instanţă de judecată formată din foşti judecători din cadrul Curţii Eurpene de Justiţie, avocaţi, judecători şi profesori în drept. Tema aleasă pentru concurs a fost una de actualitate, deşeurile electrice şi gestionarea acestora.

Simularea unui proces este un bun exerciţiu pentru actualii studenţi, spune directorul Departamentului de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii “Petru Maior”, Nicolae Ploeşteanu, citat de Radio Mureș: ”Este o tipologie de exerciţiu, studenţii practice intră într-o atmosferă artificial creată a unui proces şi în felul acesta încep să se obişnuiască cui o serie de etape necesare în practica juriştilor în general şi anume partea de documentare, de cercatare a unei situaţii de fapt, ulterior partea de analiză juridică şi de punere a unor concluzii iar în final atunci când pledează încep şă îşi formeze abilităţile de pledant.”

studenti proces simulat tg mures
Călin Rus și Ciprian Grumaz (sursa foto radiomures.ro)

Reprezentanţii echipelor finaliste au apreciat organizarea evenimentului, dar spun că speţa dedusă judecăţii nu a fost deloc uşoară. Câştigătorii au fost anunţaţi de preşedintele completului de judecată, fostul judecător al Tribunalului Uniunii Europene, Valerius Ciucă. Acesta a ţinut să aprecize eforturile tuturor celor patru care au pledat în finală.

concurs procese simulate tg mures
Completul de judecată din concurs (sursa foto radiomures.ro)

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns