Cine este judecătoarea care a intrat în complet de divergență în cazul Nordis

Pentru că judecătorii de la ÎCCJ Mihail Udroiu și Elena Barbu nu au căzut de acord cu privire la contestațiile inculpaților din dosarul Nordis, a intrat în complet un al treilea judecător care să încline balanța. Este vorba de o apropiată a influentei judecătoare Lia Savonea.

Procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind contestaţiile depuse de inculpații din dosarul Nordis, între care fosta deputată PSD Laura Vicol şi soţul său, Vladimir Ciorbă, împotriva deciziei Curții de Apel București prin care au fost arestaţi preventiv, a fost reluat joi seară, după ore întregi de dezbatere, în contextul în care cei doi judecători din complet nu au reușit să se pună de acord și s-a format un complet de divergență.

Ședința a fost reluată în jurul orei 20.30, iar avocații și inculpații au fost chemați înapoi în sala de judecată, conform surselor judiciare consultate de HotNews. Practic, toate depozițiile și concluziile au fost reluate, pentru ca cel de-al treilea judecător să decidă.

Cel de-al treilea magistrat este Luminiţa Criştiu-Ninu, promovată la Înalta Curte în decembrie 2022, a fost președinte interimar al Curții de Apel București în perioada în care titularul postului, Lia Savonea, a fost membru CSM.

Soțul judecătoarei Criștiu-Ninu a fost audiat ca martor în dosarul Tel Drum al lui Liviu Dragnea. Judecătoarea Criştiu-Ninu a fost şefa Tribunalului Teleorman şi apare în fotografii oficiale cu fostul şef al CJ Teleorman Liviu Dragnea.

În decembrie 2023, ea s-a numărat printre membrii completului de la Curtea Supremă care au decis să nu mai aştepte decizia pe prescripţie a Curţii de Justiţie a UE în dosarul Andreei Cosma.

Judecătorea Luminiţa Criştiu-Ninu a făcut parte și din completul care, la 1 martie 2023, a anulat decizia Curții de Apel Brașov de sesizare a Curții de Justiție a UE (CJUE) privind neaplicarea deciziilor instanţelor naţionale pe prescripție. CA Braşov făcuse sesizarea într-un dosar al fostului președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu. Completul cu judecătorii Luminiţa Criştiu-Ninu şi Gheorghe Valentin Chitidean a strămutat dosarul lui Căncescu la Curtea de Apel Ploieşti. Ulterior, CA Ploieşti nu a mai menţinut decizia de sesizare a CJUE, iar instanţa europeană a fost nevoită să radieze cauza de pe rol.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dezbătut în cursul zilei de joi contestaţiile depuse de inculpații din dosarul Nordis, inclusiv de Laura Vicol şi soţul său, Vladimir Ciorbă, acționarul majoritar al dezvoltatorului imobiliar, împotriva deciziei de la CAB de arestare preventivă.

În acelaşi dosar, au depus contestaţii şi ceilalţi trei arestaţi preventiv din dosar – Gheorghe Emanuel Poştoacă, Cristian Nicolae Poştoacă şi Florin Poştoacă, dar şi Sanda Răileanu, Oana Claudia Oprea (contabila grupării), Bogdan Adalbert Şaitoş – care sunt arestaţi la domiciliu, precum și George Marian Ivan, aflat sub control judiciar.

Screenshot

Comments

comentarii

Roma este cuprinsă de doliu și reverență, în timp ce în centrul istoric al orașului se desfășoară ultimele pregătiri pentru înmormântarea Papei Francisc, care a murit luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani.... Citește mai mult
Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creștere, în care sunt folosite apeluri telefonice false în numele Poliției Române și al Băncii Naționale a României (BNR).... Citește mai mult

Lasă un răspuns