O poliţistă din Bihor a fost trimisă în judecată pentru mai multe infracţiuni, printre care luare de mită, după ce a intervenit într-un dosar în care un cetăţean brazilian era cercetat pentru viol asupra unui minor. Polițista a primit bani, un parfum, fructe şi i-a fost promisă o vacanţă în Brazilia pentru a-l determina pe minor să spună că nu a fost agresat sexual.
Narcisa Ioana Paşca, agent şef adjunct de poliţie în cadrul IPJ Bihor – Poliţia Municipiului Beiuş – Secţia 2 Rurală, a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, pentru luare de mită, favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor în formă continuată, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
De asemenea, au mai fost trimişi în judecată un român de 41 de ani, şi cetăţeanul brazilian, 63 de ani, ambii pentru dare de mită.
Potrivit rechizitoriului, polițista, cu gradul de agent șef adjunct, ar fi primit foloase necuvenite pentru a favoriza inculpatul cetățean brazilian și a îngreuna tragerea acestuia la răspundere penală. Bunurile și sumele primite de aceasta:
•2.000 de euro, primiți de la un alt inculpat, cetățean român, care avea legături apropiate cu cetățeanul brazilian;
•un parfum în valoare de 1.000 de lei, primit la data de 6 decembrie 2023;
•250 de euro, încasați la 5 decembrie 2023;
•mai multe lădițe de fructe, primite în cursul lunii noiembrie 2023;
De asemenea, inculpatul i-a promis un sejur în Brazilia după finalizarea dosarului.
În schimbul acestor avantaje, polițista ar fi încercat să influențeze declarațiile minorului victimă în dosarul de viol. Ancheta a arătat că, în noiembrie 2023, aceasta l-ar fi determinat pe minor să declare psihologului desemnat în dosar că nu a fost agresat sexual, ci că inculpatul i-ar fi făcut doar un masaj – declarație care ulterior a fost folosită de avocații inculpatului pentru a obține revocarea măsurii arestului preventiv. Într-adevăr, pe 27 noiembrie 2023, Tribunalul Bihor a înlocuit arestul preventiv cu măsura controlului judiciar pentru cetățeanul brazilian.
În plus, polițista ar fi încercat să mituiască familia minorului, ducând două plase cu alimente la domiciliul acestuia pentru a-l convinge să își schimbe declarația. Ulterior, pe 12 aprilie 2024, l-ar fi îndemnat pe minor, prin intermediul mamei sale, să ofere o nouă declarație falsă în favoarea inculpatului brazilian.
De asemenea, anchetatorii au descoperit că polițista ar fi divulgat informații confidențiale din anchetă, atât unui inculpat, cât și avocatei inculpatului brazilian, faptă care a afectat mersul investigației.
”Foloasele au fost primite sau pretinse în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, şi anume ca, inculpata, în calitatea sa de organ de cercetare penală ce instrumenta un dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş în care se efectuau cercetări (iniţial în stare de arest, ulterior sub control judiciar) faţă de inculpatul cetățean brazilian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol în formă continuată asupra unui minor, să îşi exercite atribuţiile de serviciu în aşa fel încât să îngreuneze/zădărnicească tragerea la răspundere penală a inculpatului cetățean brazilian în acel dosar. Fapta sa întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită.
La data de 29.11.2023, inculpata a acceptat promisiunea de la inculpatul cetățean brazilian ca acesta să îi organizeze un sejur în Brazilia după finalizarea dosarului (folos necuvenit acceptat în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri în dosarul penal mai sus amintit), fapta sa întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită.
Totodată, din cercetări a rezultat că, pentru a-l ajuta pe inculpatul cetățean brazilian, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală, inculpata l-a determinat, la data de 07 noiembrie, pe minorul persoană vătămată în dosarul de viol, să relateze în mod nereal psihologului, cu ocazia expertizelor psihologice dispuse de procuror, că nu ar fi fost agresat sexual de cetățeanul brazilian (persoană cercetată la acel moment în stare de arest preventiv), ci să expună versiunea avansată de acesta cu ocazia audierii, respectiv că i-ar fi făcut doar masaj faptă care nu atrage răspunderea penală). Acest lucru a condus la deturnarea concluziilor expertizei psihologice, document invocat de avocaţii inculpatului cetățean brazilian în fundamentarea unei cereri de revocare a măsurii arestului preventiv, cerere admisă în parte, în data de 27.11.2023, de Tribunalul Bihor, care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar. Această faptă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de favorizarea făptuitorului.
În cursul noiembrie 2023, inculpata a încercat să-l determine pe minorul persoană vătămată în dosarul de viol, prin corupere (constând în aceea că a dus la domiciliul minorului două plase cu alimente – ulei, faină, zahăr, ouă, dulciuri) să-şi retragă declaraţiile iniţiale date în calitate de persoană vătămată în dosarul mai sus menţionat, în sensul de a declara că nu a fost abuzat sexual de inculpatul cetățean brazilian, după care, în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, la data de 12.04.2024, a îndemnat-o pe mama minorului să-l determine pe fiul ei să dea o nouă declaraţie nereală în dosar. Aceste aspecte întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de influențarea declaraţiilor în formă continuată (2 acte materiale).
De asemenea, în cursul noiembrie 2023, a sunat-o pe whatsapp pe avocata apărător ales al inculpatului cetățean brazilian, căreia i-a divulgat conţinutul mai multor mesaje identificate în telefonul acestuia legate de viaţa intimă a acestuia, prin aceasta fiind afectată activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, unitate de parchet la care era înregistrat dosarul penal. Astfel, fapta sa întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
La data de 28.11.2023, inculpata agent de poliție i-a divulgat inculpatului cetățean român conţinutul mai multor mesaje identificate în telefonul inculpatului cetățean brazilian, denigratoare la adresa sa, aspect care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.”, se arată în comunicatul DGA.
Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.