fbpx

Cinci cadre didactice din UMF Cluj, în frunte cu Marius Bojiță, cercetate penal și propuse pentru arestare

Cinci cadre didactice din Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj, în frunte cu fostul rector Marius Bojiță, sunt cercetate penal și au fost propuse pentru arestare preventivă, dar un judecător de drepturi și libertăți de la Judecătoria Cluj-Napoca a respins cererea. Procurorii pot face contestație.

Fostul rector al UMF Cluj, Marius Bojiță, a fost prezentat, în seara de 24 septembrie, cu propunere de arestare la Judecătoria Cluj-Napoca într-un dosar privind presupuse ilegalitați derulate în cadrul Faculttății de Farmacie. În fața instanței au mai fost prezentați pentru arestare conf. univ. Simona Hegheș, din cadrul Catedrei de Farmacie, prof. univ. Doina Miere, șefa Departamentului de Nutriție, conf. Angela Filip și Roxana Banc, din caudrul Catedrei de Nutriție.

Un judecător de la Judecătoria Cluj-Napoca a respins propunerea de arestare, dar procurorii pot înainta contestație, care se va judeca la Tribunal. Faptele cercetate de procurorii clujeni ar fi fost comise după 2016.

Fostul rector, Marius Bojiță, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. art. 132 din Legea 78/2000,instigare la infracțiunea de fals intelectual în formă participaţiei improprie şi în formă continuată, prevăzută și pedepsită de art. 52 alin. 3 C.pen. raportat la art. 321 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C.pen. totul cu aplic. art. 38 alin. 1 C.pen.;

„În cauza penală aflată în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, la data de 20.09.2019 s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de 5 inculpaţi, persoane care deţin calitatea de cadre didactice în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate faptelor de corupţie şi de instigare la fals intelectual.

Marius Bojiță

În actul de inculpare s-a reţinut că: în perioada noiembrie – decembrie 2016, inculpaţii şi-au desfăşurat activitatea profesională prin încălcarea unor dispoziţii din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale, constând în aceea că nu au susţinut în mod efectiv cursuri de formare profesională continuă a farmaciştilor şi nu au realizat evaluarea concretă a cunoştinţelor participanţilor la cursuri, cu consecinţa vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca în calitate de furnizor de educaţie farmaceutică continuă şi de asemenea, cu consecinţa obţinerii unui folos reprezentat de creditele de pregătire profesională de către farmaciştii înscrişi la cursuri. Totodată, s-a reţinut că faptele inculpaţilor au condus la emiterea unor certificate de participare la cursuri de pregătire profesională continuă pentru farmacişti, acte care nu reflectă realitatea.

Cercetările din prezenta cauză s-au desfăşurat pe o perioadă de 2 ani, procurorii având sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul IPJ CLUJ – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, activitatea investigativă implicând, printre altele, audierea a 38 de persoane, domiciliate pe raza a 8 judeţe.”, a transmis Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca, citat de ziarul Făclia.

În referatul procurorilor se arată că cei cinci au denaturat în mod grav nivelul de pregătire profesională al farmaciştilor şi prestigiul acestei profesii.

”Măsura arestării preventive este necesară în scopul prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni în raport cu toţi cei cinci inculpaţi întrucât modul de comitere al faptelor indică împrejurarea că inculpaţii au profitat de modul defectuos de organizare al activităţii de pregătire postuniversitară al farmaciştilor şi au procedat la nesusţinerea unei activităţi efective de formare profesională continuă cu consecinţa vătămării intereselor UMF Cluj în calitate de furnizor de educaţie farmacologică continuă şi indirect cu consecinţa punerii în primejdie a sănătăţii unui număr nedeterminat de persoane care urmau să intre în contact cu farmaciştii care ar fi trebuit să parcurgă în mod real aceste cursuri. Aceste persoane şi-au desfăşurat activitatea de farmacist în condiţii de nepregătire profesională şi de nerespectare strictă a normelor legale care asigură desfăşurarea profesiei de farmacist.

Măsura arestării preventive este necesară în scopul prevenirii săvârşirii de noi infracţiuni în raport cu toţi cei cinci inculpaţi, având în vedere şi infracţiunile au fost comise de către inculpaţi în calitatea acestora de cadre universitare care asigură pregătirea profesională în cadrul unei instituţii de învăţământ superior. Modul de desfăşurare al acestei activităţi deturnează instituţia UMF Cluj-Napoca de la scopul acesteia şi periclitează buna desfăşurare a activităţii farmaciştilor. Prin modul de acţiune al inculpaţilor aceştia au oferit un model negativ de exercitare a activităţii universitare, în vădită contradicţie cu etica universitară, iar posibilitatea ca inculpaţii să nu influenţeze alţi funcţionari publici şi alţi viitori farmacişti printr-un comportament similar, nu poate fi înlăturată decât prin privarea lor de libertate şi plasarea sub măsura arestului preventiv.

Elementele factuale ale cauzei indică faptul că acţiunile inculpaţilor s-au îndepărtat de la simple neîndepliniri ale atribuţiilor de serviciu ale funcţionarilor publici, aceştia urmărind producerea de foloase pentru persoanele înscrise la cursurile menţionate. Practic, prin activitatea desfăşurată inculpaţii au realizat un mecanism de obţinere formală a punctelor EFC, denaturând în mod grav nivelul de pregătire profesională al farmaciştilor şi prestigiul acestei profesii.

(…)

În privinţa gravităţii faptelor, a modului şi a circumstanţelor de comitere se reţine că infracţiunile prezintă un grad ridicat de pericol social prin amploarea activităţii infracţionale, respectiv întinderea în timp de două luni şi implicarea unui număr ridicat de persoane precum 42 de persoane înscrise la curs şi numeroşi aţi funcţionari angrenaţi în activitatea universitară. De asemenea, împrejurarea că inculpaţii deţineau la data faptelor şi deţin şi în prezent funcţia de cadru universitar în cadrul UMF Cluj-Napoca şi că interacţionau sau interacţionează în mod constant cu o comunitate academică numeroasă (a se vedea 1188 studenţi la Facultatea de Farmacie, 50 de doctoranzi, 51 de cursuri postuniversitare, 192 de cadre didactice, astfel cu rezultă din Raport privind starea universităţii 2016 – accesibil pe www.umfcluj.ro), indică faptul că lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă o stare de pericol pentru ordinea publică.”, au precizat procurorii.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina