fbpx

Cum a fost stopat fenomentul pensiilor de invaliditate din zona Huedin

Un consătean al femeii care îi aducea ”clienți” medicului care încadra ilegal oameni în grad de invaliditate, un medic de familie și un investigator sub acoperire au ajutat procurorii DNA Cluj să stopeze fenomentul pensiilor de invaliditate din zona Huedin, așa cum este descris în motivarea arestării Auricăi Calman.

Procurorii DNA Cluj și judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Cluj vorbesc în motivare despre o activitate infracțională îndelungată a Auricăi Calman și a medicului Alexandru Faur din cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă din zona orașului Huedin și a comunelor învecinate. Femeia a fost arestată preventiv, iar medicul este sub control judiciar.

”Există suspiciunea legitimă, susținută de probe legal administrate cu privire la faptul că activitatea ilicită s-a desfășurat o perioadă îndelungată de timp, fiind întreruptă exclusiv prin intervenția organelor judiciare. De asemenea, faptele săvârșite implică un număr extrem de mare de persoane, doar în perioada aplicării măsurilor de supraveghere rezultând indicii cu privire la  circa 100 care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul au apelat la serviciile inculpatei, furnizând foloase materiale ilicite acesteia (…)

Inculpata Calman Aurica nu a fost descurajată de eventualitatea descoperirii faptelor săvârșite și nu a reconsiderat conduita urmare a intervenției medicului de familie P.C ori a amenințărilor transmise de către numitele FE,  PE, FI și  PL cu privire la sesizarea organelor de poliție. Dimpotrivă acțiunile au continuat, fiind luate măsuri suplimentare de prevedere, inculpatul  FA primind foloase bănești exclusiv prin intermediul inculpatei Calman în care avea încredere. La rândul său, inculpata Calman a solicitat potențialilor ” clienți” să indice modalitatea concretă în care au luat la cunoștință despre activitățile pe  care le desfășoară, fiind necesară ”recomandarea” unei persoane de încredere.

În aceste condiții, constatarea și probarea faptelor a fost posibilă doar prin aplicarea măsurilor de supraveghere tehnică și folosirea investigatorului sub acoperire datorită caracterului conspirat al acțiunilor, administrarea probatoriului fiind, de altfel îngreunată datorită relației strânse între cumpărătorii de influență și inculpata Calman Aurica , aceștia fiind rude și afini, consăteni ori provenind din aceeași regiune, respectiv comunitate locală.

Ca atare luarea măsurii arestului preventiv este justificată și de necesitatea derulării eficiente a urmăririi penale, pentru a se asigura condițiile administrării probatoriului adecvat aflării adevărului, identificării tuturor participanților și stabilirii împrejurărilor de comitere a faptelor.

În raport de urmările semnificative generate de acțiunile ilicite, ținând seama de caracterul profund antisocial al faptelor, de împrejurarea că o atare conduită este de natură a aduce grave și semnificative prejudicii bugetului asigurărilor sociale, furnizând foloase necuvenite în detrimentul persoanelor aflate în reală stare de  nevoie, apreciem că luarea măsurii arestării răspunde cerințelor de legalitate, necesitate și proporționalitate.

Inculpata a elaborat un adevărat sistem pentru eludarea dispozițiilor legale, deturnând în totalitate scopul pentru care au fost instituite măsuri de protecție socială pentru persoanele aflate în stare de nevoie datorită stării de sănătate și a insuficienței mijloacelor de subzistență.

Cointeresând material sistemul medical relevant, urmărind, desigur obținerea de foloase materiale semnificative, inculpata Calman Aurica a sprijinit sau chiar determinat obținerea unor pensii de invaliditate de către persoane care nu suferă de boli care să justifice acest beneficiu, persoane din categoria … ori care activează în mediul privat, desfășurând în continuare activități cu toate că s-a constatat incapacitatea de muncă.

Suntem, astfel, în prezența unui veritabil fenomen în care comunități întregi de persoane sunt diagnosticate fictiv ca bolnavi cronici, beneficiind, fără drept, de sprijin financiar din bugetul de stat.

În scopul combaterii acestui fenomen, pentru înlăturarea stării de pericol generată de faptele de corupție investigate în prezenta cauză, apreciem că luarea măsurii arestului preventiv față de inculpata Calman se impune cu necesitate

(….)

Sub aspectul stării de fapt s-a reţinut de către organele de urmărire penală că prezentul dosarul penal a debutat urmare a denunțului formulat de către martorul  domiciliat în comuna … , cu privire la infracțiuni de corupție săvârșite în legătură cu  obținerea de către numeroase persoane care domiciliază pe raza comunei  … a pensiilor …

Denunțătorul a arătat că ar fi luat la cunoștință din relatările mai multor consăteni, că pentru a obține avizarea dosarului pentru acordarea fără drept a  pensiei de … ar fi  recurs la sprijinul unei persoane de sex feminin numită  A din localitatea … care ar pretinde circa 1.600 lei pentru ajutorul acordat. Aceasta ar fi indicat beneficiarilor că avizarea dosarului medical este realizată cu ajutorul  doctorului  F medic expert din cadrul Casei de pensii a județului … sens în care aceștia  remit suplimentar și suma de … lei destinată acestuia. În susținerea denunțului  PM a depus la dosar copii ale unor acte medicale despre care arată că ar fi fost obținute de către un consătean cu sprijinul numitei A și urmează a fi folosite pentru emiterea deciziei de pensionare.

Inculpata  Calman Aurica se bucură de o reală influență față de medicul expert al asigurărilor sociale, măsurile de supraveghere aplicate în cauză atestând că între cei doi au loc convorbiri telefonice și schimburi de mesaje tip SMS, prin care sunt stabilite datele la care urmează a fi emise decizii de invaliditate pentru pacienții ale căror dosare au fost aduse personal de către inculpata Calman . Probele administrate în cauză atestă că influența este obținută urmare a cointeresării materiale a inculpatului Faur Alexandru prin remiterea de bani și alte foloase materiale.

Pentru corecta analiză a gravității faptelor respectiv a gradului de pericol social concret pe care îl reprezintă lăsarea în libertate a inculpatei, apreciem relevant faptul că activitatea infracțională are caracter repetat, fiind extinsă pe o perioadă lungă de timp și fiind continuată chiar și după ce medicul de familie din comuna … l-a contactat pe inculpatul  Faur fiind alarmată de numărul mare de persoane care au solicitat bilete de trimitere pentru investigații în specialitatea … și au prezentat ulterior referate medicale emise de același specialist, cu propunere de pensionare de boală.

Cu toate acestea, inculpatul a continuat să primească dosarele aduse de către inculpata Calman și a emis decizii de invaliditate pentru diagnostic clinic de tip alte …, avertizând-o însă pe inculpata C cu privire la poziția medicului de familie și riscul unor eventuale verificări ulterioare.”, se arată în motivarea arestării preventive.

Avocatul inculpatei a susținut că aceasta nu conștientiza că săvârșește o infracțiune:

”Solicită a se ţine cont de faptul că inculpata a recunoscut modalitatea în care s-au desfăşurat faptele comise, că ceea ce a perceput la momentul respectiv a fost ca un ajutor care-l oferea comunităţii, consătenilor, rudelor, afinilor astfel cum se precizează în cuprinsul propunerii de arestare preventivă.  Subliniază că reprezentarea inculpatei era că ajută, în nici un caz nu a avut reprezentarea că săvârşeşte o infracţiune prevăzută de legea penală. Învederează că în această modalitate în care este inculpata pensionată… , are pensie … conform celor comunicate de către inculpată, cumulat fiind în total de aproximativ …  lei, deci a găsit o modalitate de întregire a acestor venituri prin perceperea unor sume de bani suplimentare, prin transportul acestor persoane la …, ea însăşi fiind pensionată pe caza de boală. Învederează că urmează a depune acte medicale la dosarul de urmărire penală din care să rezulte în mod clar faptul că este pensionată pe caz de boală, cu acte în regulă, în sensul că a suferit o operaţie …. se află şi sub tratament … există anumite medicamente pe care şi le administrează în fiecare zi.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina