fbpx

Celebra procuroare Mirică a scăpat de acuzațiile Inspecției Judiciare. CSM a respins acțiunea disciplinară

Secția pentru procurori în materie disciplinară din CSM a respins, astăzi, acțiunea disciplinară a Inspecției Judiciare împotriva procuroarei Florentina Mirică, cea care a avut o activitate prodigioasă la DNA pe vremea Codruței Kovesi.

”Respinge acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Mirică Florentina, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prev. de art. 99 lit. a), j) și m) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca neîntemeiată.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”, se arată pe ordinea de zi soluționată a Secției din CSM.

În mai 2019, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de fostul procuror DNA Florentina Mirică pentru mai multe presupuse abateri disciplinare: ”„manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei” şi despre „nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter” și ”nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”

Inspectorii susţin că Florentina Mirică ar fi comis „abaterile” atunci când a dat un e-mail intern către colegii ei şi a pus la îndoială „probitatea profesională a şefului Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul DNA”, procurorul Dănuţ Volintiru, când a postat pe intranetul DNA rechizitoriul DIPI 2 şi când şi-ar fi transferat de pe e-mailul de serviciu pe cel personal mai multe documente. (Alte detalii AICI)

A candidat la șefia DNA

În 2018, după plecarea Laurei Codruța Kovesi, procuroarea Mirică a fost prima care și-a depus candidatura pentru funcția de procuror șef DNA.

Venită în DNA în 2010 de la parchetul de pe lângă Tribunalul București, la șase luni după ce a promovat de la parchetul de pe lângă judecătoria Buftea, Mirică trece drept un procuror apropiat de Laura Codruța Kovesi. A plecat de la parchetul Buftea după ce l-a denunțat pe fostul său șef, Nelu Carpen. Acesta a fost condamnat definitiv în 2014 de instanţa supremă la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

În noiembrie 2014, secția de procurori a CSM o numește în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie, structură în cadrul DNA, pentru o perioadă de 3 ani. In noiembrie 2017, Kovesi a numit-o din nou pe această funcție. A anchetat mai multe dosare de magistrați acuzați de corupție.

Rechizitorii de rasunet

De-a lungul timpului, Mirică a realizat mai multe dosare mediatizate: judecatorul Stan Mustata, afaceristul Dinel Staicu – “Spaga pentru achitare”, fostul boxer Rudel Obreja – “Spaga la Curtea Suprema”, afaceristul Catalin Chelu – “Mita la MAI”, judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu – “Reteaua judecatoarelor de la Tribunalul Bucuresti” sau Veronica Carstoiu- “Regina spagii din justitie”.

In 2016, Florentina Mirica a facut rechizitorii in doua dosare celebre: cazul Limuzina – Gabriel Oprea si cel privindu-i pe sefi de la Oficiul National pentru Protectia Martorilor (ONPM), cel mai cunoscut nume fiind al chestorului Adrian Barascu, acuzati tot de deturnarea fondurilor operative.

Florentina Mirica a lucrat anul acesta la o ancheta uriasa, cel privind deturnarile de fonduri de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Mai multi ofiteri din cadrul serviciului secret al MAI, Directia de Infomatii si Protectie Interna, celebrul Doi si-un sfert, s-au plans la CSM de Florentina Mirica. CSM a respins in iunie 2018 actiunea disciplinare formulata de Inspectia Judiciara.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina