Companiile Altex și Whirpool au fost obligate de o instanță din România să plătească unui dentist daune morale de 20.000 de lei pentru problemele pe care le-a avut din cauza unui aparat de aer condiționat defect.
Cabinetul stomatologic Roxydent din Focșani a achiziționat de la Altex România SRL aparatul de aer condiționat marca Whirpool, achitând pentru acesta si pentru operațiunea de montaj suma de 1895,80 lei. Odată cu achiziționarea bunului, cumpărătorul a primit și un certificat de garanție ce configura obligația de garanție în sarcina vânzătorului Altex, precum și drepturile suplimentare oferite consumatorului de către importatorul Whirpool, stabilindu-se un termen de garanție de 2 ani.
La data de 29 mai 2017, a fost pus în funcțiune aparatul de aer condiționat, fiind încheiat procesul verbal în cadrul căruia s-a consemnat faptul că s-a efectuat proba și aparatul funcționează în parametrii normali. Începând cu luna decembrie 2017 , cumpărătorul a sesizat Altex Romania SRL cu privire la faptul că aparatul de aer condiționat nu mai funcționează, fiind purtată o lungă corespondență (pe perioada ianuarie-aprilie 2018) cu vânzătorul, dar si cu unitatea de reparații –Astoria Electronics, iar vânzătorul, la rândul său, a solicitat suport firmei de instalări/reparații aer condiționat ce trebuia să asigure service-ul.
A fost întocmit un raport de service nr. 2058/12.01.2018 de către Astoria Electronics, prin care s-a constatat că aparatul nu funcționează, defecțiunea fiind identificată la placa electronică. A fost efectuată reparația, s-au înlocuit senzorii și totuși placa nu a mai funcționat .
Ulterior, potrivit altui raport din 08.04.2018, încheiat tot de unitatea de service, s-a menționat că placa unității externe este arsă, cauză posibilă fiind fluctuația de curent, iar clienta refuză reparația dorind banii înapoi. Din copia corespondenței electronice depuse la dosar reiese faptul că i s-a comunicat cumpărătoarei că această cauză a fluctuației de curent face ineficientă garanția reparației (mail din 23.04.2018 între reprezentanții Whirpool și Altex). Reclamanta a solicitat atât reparația, iar ulterior returnarea prețului plătit.
Pentru că nu s-a întâmplat nici una, nici alta, s-a ajuns la proces. Mai întâi, la Judecătoria Focșani, care a admis doar în parte acțiunea, în sensul că a obligat Altex la plata contravalorii aparatului de aer condiţionat, dar a respins cererea de daune materiale și morale. Dosarul a mers în apel la Tribunalul Vrancea, care a pronunțat, în octombrie 2020, o decizie distrugătoare pentru firmele pârâte.
Whirpool a vrut să scape de proces
Referitor la excepția privind lipsa calității procesuale pasive a producătorului Whirpool România SRL, Tribunalul a reținut că ” la momentul achiziționării aparatului de aer condiționat , apelantei reclamante i s-a eliberat certificatul de garanție mai sus indicat, înscris care conține garanția producătorului si garanția vânzătorului.
Este adevărat ca dispozitiile art.1707- 1718 din Codul civil , coroborate cu dispozitiile art.11 alin.1 din Legea nr.449/2003 instituie răspunderea vânzătorului, dar in cauza apelanta -reclamanta a invocat obligația de garanție a producătorului, așa cum rezulta din certificatul de garanție eliberat.
Potrivit dispozitiilor art.3 din Legea nr.240/2004, in vigoare : „ În condițiile prezentei legi, producătorul răspunde pentru prejudiciul actual și pentru cel viitor, cauzate de defectul produsului său. ” Iar potrivit art.5 din același act normativ „ Dacă mai multe persoane sunt răspunzătoare pentru pagubă, ele răspund solidar . ”.
Față de aceste dispoziții legale, Tribunalul apreciaza ca paratul Whirpool România SRL , in calitate de producător, poate si trebuie sa răspundă fata de reclamanta pentru pagubele cauzate de produsul in cauza, răspunderea sa fiind solidara cu cea a vânzătorului.
Fiind vorba de o solidaritate de legala, de o răspundere instituita prin lege, Tribunalul apreciaza ca in mod greșit prima instanta a admis excepția lipsei calității procesuale pasive fata de aceasta parata.”
Alegația cu fluctuația de curent a fost demontată de Electrica
Potrivit motivării instanței, ”în ceea ce privește conformitatea produsului, Tribunalul apreciaza ca fata de probele administrate in cauza, prima instanta in mod legal si temeinic a stabilit faptul ca nefuncționarea aparatului de aer condiționat nu s-a datorat fluctuațiilor de tensiune , ci lipsei de conformitate a produsului.
Astfel, Tribunalul retine ca aparatul de aer condiționat a fost pus in funcțiune la data de 29.05.2017 , așa cum rezulta din Procesul verbal nr.6, proces verbal in care s-a consemnat ca aparatul a fost testat si funcționa in parametrii normali.
Începând cu luna decembrie 2017, apelanta- reclamanta a sesizat vânzătorul ALTEX ROMANIA SRL cu privire la faptul ca aparatul nu mai funcționează, astfel c a vânzătorul a solicitat societății de reparații ASTORIA ELECTRONICS BUZAU repararea acestui aparat.
Conform Raportului de service nr.2058/12.01.2018 emis de aceasta societate, s-a constatat ca aparatul nu funcționează, defecțiunea fiind identificata la placa electronica, motiv pentru care s-au înlocuit senzorii si s-a constatat ca placa electronica este tot nefuncționala.
Conform Raportului nr.46 din 08.04.2018, emis de aceeași unitate de reparații, s-a menționat ca placa electronica a unității externe este arsa, cauza probabila fiind o fluctuație de curent.
Nu se indica in acest Raport nici un motiv, argument verificabil care sa permită verificarea faptului ca defectarea plăcii electronice s-a datorat fluctuației de curent.
Paratele s-au aparat in cadrul acțiunii pendinte, susținând ca reclamanta nu a contestat acest raport.
Tribunalul nu poate retine aceasta alegație, cat timp la data de 19.01.2018 si respectiv 18.04.2018 reclamanta a solicitat fie reparația aparatului fie restituirea sumei plătita cu titlu de preț..
In cauza, așa cum rezulta din adresa nr.314 din 09.05.2018 emisa de Electrica Muntenia Nord, urmare a verificărilor efectuate la punctul de lucru din Focsani, , respectiv spațiul Cabinetului medical, in perioada ianuarie –aprilie 2018, când aparatul a devenit nefuncțional, nu au fost înregistrate evenimente care sa genereze creșterea tensiunii electrice peste limitele admise .
Tribunalul constata faptul ca societatea care asigura reparațiile , societate aflata in relație contractuala cu vânzătorul, nu a emis concluzia din Raportul nr.46/08.04.2018 pe baza unor verificări temeinice, ci doar a emis o supoziție, supoziție infirmata de dovezile prezentate de reclamanta.
Tribunalul retine in același sens si faptul ca celelalte aparate ce funcționează pe baza de energie electrica din Cabinetul stomatologic al reclamantei nu au fost afectate in nici un fel de pretinsa fluctuație de curent.
Prin urmare, coroborând aceste probe, Tribunalul apreciaza ca in mod just prima instanta a reținut ca nefuncționarea aparatului livrat reclamantei s-a datorat neconformității acestuia si nu unei cauze externe, respectiv oscilații de curent.
Prin urmare, aceasta cauza de exonerare de răspundere atât in ceea ce privește vânzătorul cat si producătorul nu poate fi reținuta.”
Producătorul Whirpool răspunde solidar cu Altex
”In ceea ce îl privește pe vânzător, Tribunalul retine ca potrivit dispozitiilor art.1716 alin.1 din Codul civil avea obligația reparării acestui bun, astfel încât sa asigure funcționarea normala a acestuia, cel puțin in perioada de garanție, după cum in condițiile art.1716 alin.2 si 3 din același Cod nu a asigurat nici înlocuirea acestui aparat, astfel încât sa nu afecteze funcționarea normala a cabinetului in cauza.
In consecinta, in mod legal si temeinic prima instanta a obligat vânzătorul sa restituie reclamantei prețul încasat pentru acest bun, iar in vederea unei reparații complete s-a dispus si plata dobânzii legale, alegațiile apelantei ALTEX ROMANIA SRL sub acest aspect urmand a fi înlăturate..
In condițiile art.3 si 5 din Legea nr.240/2004, aflata in vigoare, producătorul este solidar răspunzător cu vânzătorul pentru prejudiciul actual si viitor , cauzat de defectul produsului sau, motiv pentru care sub acest aspect se va admite apelul declarat de reclamanta M.R.G si se va schimba sentința , in sensul ca producătorul WHIRPOOL RIOMANIA SRL va răspunde solidar cu ALTEX ROMANIA SRL pentru aceste daune, mai sus indicate.”, se arată în motivarea Tribunalului Vrancea.
Cei de la magazinul Altex i-au spus reclamantei: ”dă-ne în judecată!”
”In ceea ce privește daunele materiale solicitate de reclamanta prin cererea completatoare depusa la dosar la termenul din 01.11.2018, Tribunalul retine următoarele:
Apelanta – reclamanta a solicitat cu titlu de daune materiale suma de 10.000 lei reprezentând pierderile materiale suferite ca urmare a nefuncționării aparatului in termenul de garanție.
S-a arătat ca datorita nefuncționării aparatului de aer condiționat programările efectuate au fost compromise, ca au fost pacienți amânați, reprogramați .
S-a arătat ca datorita căldurii foarte mari din perioada verii a fost nevoita sa programeze pacienții doar in anumite intervale orare ale zilei, când era mai răcoare pentru a asigura microclimatul corespunzător atât pentru activitatea sa de medic stomatolog cat si pentru confortul pacienților.
In dovedirea acestor daune, in fata primei instanțe au fost audiați martorii G.N. si D.A.
Astfel, martorul G.N, vecina perete in perete cu Cabinetul medical , a arătat ca a însoțit reclamanta la magazin cu ocazia cumpărării aparatului de aer condiționat, ca acesta nu a funcționat, fiind defect . A arătat ca a fost de fata când s-a încercat repararea acestui aparat si când la magazinul Altex reclamantei i s-a refuzat reparația sau înlocuirea aparatului, cei de la magazin spunându-i ”da-ne in judecata ”. Martora a arătat ca nefuncționând aparatul, au fost pacienți cărora li s-a făcut rău de la căldura. A arătat martora ca reclamanta a avut reclamații de la pacienți privind căldura din cabinet si faptul ca a fost nevoita sa cumpere alt aparat.
Martora D.A., prietena cu reclamanta a arătat de asemenea ca a fost cu reclamanta la magazin când a cumpărat aparatul, când a reclamat defectarea acestuia si când , in cele din urma de la magazin reclamanta a fost invitata sa ii dea in judecata.
A arătat acest martor faptul ca aparatul s-a defectat in iarna, când centrala termica nu funcționa, astfel ca nu s-a putut asigura căldura in Cabinet.
Martora a arătat ca de la o injecție unui pacient i s-a făcut rău, iar in lipsa aparatului de aer condiționat, reclamanta a fost nevoita sa deschidă geamul, compromițând mediul steril din Cabinet. A arătat ca reclamanta era supărata , pacienții săi fiind nemulțumiți si exprimându-si nemulțumirea.
Față de aceste dovezi, Tribunalul apreciaza ca in mod legal si temeinic prima instanta a respins acest capăt de cerere.
In apel, reclamanta a depus o serie de înscrisuri , respectiv Declarațiile fiscale depuse la dosar la 29.09.2020, pentru a dovedi aceste daune.
Aceste înscrisuri evidențiază o diferența in minus a veniturilor realizate in anul 2018 fata de anul 2017, ce circa 62.753 lei dar aceasta diferența nu poate fi atribuita nefuncționații aparatului de aer condiționat ci se poate , cel mai probabil, datora fluctuațiilor pieței in materia serviciilor stomatologice.
In cauza, in privința sumei de 10.000 lei solicitata cu titlu de daune materiale, nu se poate retine, mai presus de orice dubiu, ca veniturile reclamantei s-ar fi diminuat cu aceasta suma strict ca urmare a nefuncționării aparatului in cauza si a faptului ca unii pacienți au refuzat programarea in acel interval de timp.
Prin urmare, raportat inclusiv la probele administrate in apel, Tribunalul apreciaza ca apelanta- reclamanta , dovedește o reducere a veniturilor dar , aceasta reducere si mai ales cuantumul ei nu poate fi stabilit clar si indubitabil prin raportare la nefuncționarea acestui aparat , astfel ca sub acest aspect alegațiile sale urmează a fi înlăturate.”, notează instanța.
Daune morale pentru că reclamanta ”a fost supusă în fața pacienților săi la rușine și denigrare profesională”
”In ceea ce privește daunele morale, Tribunalul retine ca prin aceeași cerere completatoare, reclamanta a solicitat si suma de 5000 EURO cu titlu de daune morale.
Reclamanta a motivat aceste daune pe de-o parte de desele drumuri efectuate pentru a obține reparare/înlocuirea bunului, drumurile efectuate inclusiv la societatea Electrica pentru a obține informațiile necesare, modul in care a fost tratata, respectiv cu indiferenta, riscul al care a fost expusa prin indiferenta paratelor de a pierde avizarea cabinetului ca urmare a imposibilității asigurării unui microclimat corespunzător. A arătat reclamanta ca a fost supusa in fata pacienților săi la rușine si denigrare profesionala cat timp nu le putea oferi in cabinet confortul climatic optim.
Tribunalul, contrar celor reținute de prima instanta apreciaza ca aceste daune se cuvin apelantei- reclamante, cuantumul acestora fiind apreciat diferit fata de cel estimat de către parte.
Astfel, Tribunalul retine in primul rând ca relația vânzătorului/producătorului cu consumatorul ar trebui sa fie una normala, astfel încât sa se asigure consumatorului funcționarea normala , cel puțin in perioada a de garanție, a unui bun achiziționat.
Atitudinea de tipul „da-ne in judecata ” relatata de martore si confirmata de modul in care s-au derulat relațiile vânzător-client, refuzul paratelor de a repara/înlocui bunul in cauza, nu face parte din relația normala care ar trebui sa existe.
Așa cum rezulta din toate probele mai sus analizate, apelanta- reclamanta a dovedit faptul ca datorita nefuncționării aparatului in cauza a fost supusa unui stres, stres determinat pe de-o parte de faptul ca s-a deplasat de mai multe ori la sediul vânzătorului, solicitând repararea, înlocuirea si in final restituirea prețului achitat pentru bunul in cauza, iar pe de altă parte si de diligentele pe care a fost nevoita sa le facă pentru a dovedi lipsa de suport a celor menționate in Raportul de service nr.46/2018 .
Așa cum rezulta din susținerile apelantei- reclamante, necombătute de parate, aceasta a suferit si riscul retragerii avizului de funcționare a cabinetului medical prin neasigurarea climatului corespunzător.
Așa cum rezulta din depozițiile martorilor audiați in cauza, activitatea normala a reclamantei si prin aceasta demnitatea sa profesionala a avut de suferit, cat timp nu a reușit sa asigure pacienților intrați in cabinetul sau microclimatul corespunzător si mai mult, a fost pusa in situația de a se scuza/ justifica in fata acestora pentru lipsa acestor condiții.
Tribunalul retine astfel, ca in cauza exista legătura de cauzalitate între fapta de a nu asigura funcționarea normala a bunului aflat in garanție si urmările morale si psihice suferite de apelanta – reclamanta, astfel ca fata de dispozitiile art.1357 din Codul civil, cererea de daune morale apare ca fiind întemeiata.
In ceea ce privește cuantumul acestor daune, Tribunalul apreciaza ca acesta se impune a fi astfel stabilit încât sa asigure celui vătămat o reparație echitabila, iar pentru cel vinovat de producerea lor , sa se constituie ca o sancțiune, astfel încât , datorita poziției si calității de profesionist, alți consumatori sa nu mai fie puși in situații similare.
Raportat la aceste considerente, Tribunalul apreciaza ca un cuantum de 20.000 lei stabilit cu titlu de daune morale, poate asigura dublul scop al acestui tip de dezdăunare.”, explică judecătorii.
Soluția pe scurt:
”Respinge apelul declarat de parata SC Altex Romania SRL ca fiind nefondat. Admite apelul declarat de reclamanta, in parte. Schimba sentinta si in rejduecare: Respinge exceptia lipsei calitatii proceSuale pasive invocata de parata SC Whirlpool Romania SRL si in consecinta:
Admite in parte actiunea si fata de aceasta parata.
Obliga paratele, in solidar, sa plateasca reclamantei Mares Roxana Gabriela, titular al CMI Roxydent Dr.Mares Roxana Gabriela: suma de 1895,80 lei la care se adauga dobanda legala de la 24.05.2018 si pana la plata efectiva si integrala; suma de 20.000 lei cu titlu de daune morale si suma de 1238 lei cu titlu de cheltuieli de judecata la fond.
Mentine sentinta in ceea ce priveste respingerea capatului de cerere privind daunele materiale.
obliga intimatele-parate, in solidar, sa plateasca apelantei cheltuieli de judecata in apel in cuantum de 650 lei.
Cu recurs in 30 zile de la comunicare. Pronuntata in conditiile art.402 teza a II-a C.pr.civila, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, astazi, 13.10.2020.”