fbpx

Celebra avocată iraniană Nasrin Soutudeh, în stare gravă după 40 de zile de greva foamei

Avocata a fost condamnată pe nedrept la 12 ani de închisoare  pentru că a asigurat apărarea unei femei iraniene reținute pentru că a manifestat împotriva purtării vălului de către femeile iraniene.

Pe data de 21 de septembrie 2020 a fost spitalizată neînfricata apărătoare a drepturile și libertăților omului, după ce aceasta se afla de 40 de zile în greva foamei, în semn de protest împotriva persecuțiilor politice din țara sa și pentru a atrage atenția asupra situației prizonierilor politici, inclusiv a sa, acuzând guvernul că nu a luat măsuri suficiente pentru prevenirea răpândirii virsului Covid-19 în închisorile iraniene.

Avocata Nasrin Soutudeh a fost premiată în mai multe ocazii pentru activitatea sa în apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în prezent aceasta fiind condamnată pe nedrept la 12 ani de închisoare  pentru că asigurat apărarea, ca avocat, unei femei reținute care a manifestat împotriva purtării vălului de către femeile iraniene.

Fundația Avocaților Spanioli se solidarizează cu Nasrin și solicită public eliberarea acesteia pentru a-și putea exercita profesia cu toate garanțiile.

Conform Wikipedia, Nasrin Soutudeh este un avocat iranian specializat în problemele ce vizează drepturile omului. Ea a reprezentat activiști și politicieni din opoziția iraniană închiși în urma alegerilor prezidențiale iraniene aspru disputate în iunie 2009, precum și prizonieri condamnați la moarte pentru infracțiuni comise când erau minori. Printre clienții ei s-au numărat jurnalistul Isa Saharkhiz, laureatul Premiului Nobel pentru pace, Shirin Ebadi și Heshmat Tabarzadi, șeful grupului de opoziție interzis Frontul Democrat Național. De asemenea, ea a reprezentat femei arestate pentru că au apărut în public fără hijab, ceea ce este o infracțiune destul de gravă în Iran și este pedepsită. Sotoudeh a fost arestată prima dată în septembrie 2010 sub acuzația de răspândire de propagandă și conspirație împotriva securității statului și a fost încarcerată în închisoare, în Evin.

În ianuarie 2011, autoritățile iraniene au condamnat-o din nou pe Sotoudeh la 11 ani de închisoare, pe lângă faptul că au împiedicat-o să-și practice profesia și să părăsească țara timp de 20 de ani. Mai târziu în acel an, o instanță de apel a redus pedeapsa la șase ani, iar interdicția de a practica profesia de avocat a fost aplicată pentru zece ani.

În iunie 2018 a fost din nou arestată, iar pe 12 martie 2019 condamnată la închisoare la Teheran, după ce a fost acuzată de mai multe infracțiuni care ar fi atentat la securitatea națională. În timp ce un judecător din Teheran a declarat Agenției de știri a Republicii Islamice că a fost închisă timp de șapte ani, alte surse, printre care și soțul său au declarat că pedeapsa maximă include 10 ani de închisoare și 148 de lovituri de bici, împreună cu alte șase verdicte și sentințe însă pedeapsa cumulată ajunge la 38 de ani de închisoare

 

 

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina