fbpx

Cele mai multe contestații la decizii disciplinare sunt din Baroul Cluj

Raportul de activitate al Comisiei Centrale de Disciplină din cadrul UNBR, aferent perioadei 01 septembrie 2020 – 31 mai 2021, arată că din 13 contestații ale unor decizii disciplinare pronunțate de Comisiile de Disciplină de pe lângă barouri, 4 sunt din Cluj. Redăm din raport:

”În perioada ce face obiectul prezentului raport, Comisia Centrală de Disciplină a activat ca o instanţă de control și, conform art. 88 alin 2 lit b din Legea 51/1995, a soluționat contestațiile formulate împotriva deciziilor pronunțate de comisiile de disciplină ale barourilor.

În privinţa activităţii de judecată, Comisia Centrală de Disciplină a înregistrat pe rolul său, în perioada analizată, un număr mai mic de dosare, respectiv 14 dosare, având ca obiect soluționarea unui număr de 13 de contestații și două cereri de recuzare.

Explicația reducerii semnificative a activității de judecată constă în aceea că perioada raportată este de numai 9 luni.

În plus, atât Comisia Centrală, cât și comisiile de disciplină de pe lângă barouri au avut o activitate redusă în această perioadă și asta din cauza condițiilor impuse de pandemie.

Din cele 14 dosare, 12 dosare au avut ca obiect soluționarea unui număr de 13 contestații, din care 10 contestații au fost soluționate și 3 contestații sunt în curs de soluționare, iar 2 dosare au avut ca obiect cereri de recuzare și au fost soluționate.

Cele 13 contestații au avut ca obiect contestarea unor decizii disciplinare pronunțate de Comisiile de Disciplină de pe lângă Barourile Cluj (4 contestații), București și Harghita (câte 2 contestații), Arad, Bacău, Brașov, Galați și Suceava (câte o contestație).

Din cele 13 contestații, 5 au fost formulate de Consiliile Barourilor, dintre acestea 4 contestații fiind respinse și una admisă; celelalte 8 contestații au fost formulate de avocații cercetați, dintre acestea 3 contestații fiind respinse, 2 contestații admise, iar 3 contestații se află în curs de soluționare.

Cele 2 cereri de recuzare au fost greșit adresate Comisie Centrale de Disciplină, întrucât, conform dispozițiilor procesual civile (respectiv art 50-52 Cod proc civilă), competența soluționării unei cereri de recuzare revine de regulă unui alt complet al instanței disciplinare respective, complet care poate fi format din membrii nerecuzați, cât și din membrii supleanți ai comisiei de disciplină respectivă. Numai în măsura în care completul de soluționare a cererii de recuzare, precum și completul desemnat ca efect al admiterii cererii de recuzare sunt imposibil de format în conformitate cu art 50 alin 2 Cod proc civilă, cererea de recuzare sau de abținere vor fi judecate de Comisia Centrală de Disciplină.

Este recomandabil ca fiecare comisie de disciplină să aibă un număr suficient de membri activi și respectiv membri supleanți, pentru a permite ca astfel de situații să fie rezolvate operativ.

Din cele 10 contestații soluționate, 7 contestații au fost respinse și 3 contestații au fost admise, ceea ce duce la concluzia că, în general, există o unitate a punctelor de vedere exprimate în privința soluțiilor adoptate, atât la nivelul comisiilor de disciplină de pe lângă barouri, cât și la nivelul Comisiei Centrale de Disciplină.

Părţilor li s-a asigurat exercitarea drepturilor procesuale, respectiv dreptul la apărare, accesul la actele dosarului, confidenţialitatea în timpul şedinţelor şi, de asemenea, acestea au avut în permanenţă posibilitatea de a formula cereri de probe specifice procedurii disciplinare, precum și întâmpinări, note de ședință și concluzii scrise.

De asemenea a fost asigurat caracterul nepublic al ședințelor de judecată și secretul datelor cu caracter personal al avocaților cercetați.

La nivelul Comisiei Centrale de Disciplină nu au fost semnalate niciun fel de ingerințe din partea celorlalte organe ale profesiei.

Comisia Centrală de Disciplină nu are cunoștință de eventuale ingerințe cu privire la activitatea desfașurată de comisiile de disciplină din țară.”

Comments

comentarii

Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult
Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!