fbpx
Liderul PSD Cluj, Remus Lăpușan (stânga) și primarul Ioan Fârtan (dreapta) (sursa foto citynews.ro)

Cel mai influent primar la el în comună din Cluj, cercetat de parchet pentru conflict de interese

Primarul care înainte cu o lună de alegerile prezidențiale din 2014 a trecut de la PNL la PSD și a luat toți votanții din comună cu el este cercetat de parchet, la sesizarea Agenției Naționale de Integritate.

Agenția Naționalã de Integritate a constatat indicii privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese de cãtre Ioan Fârtan, primar al comunei Sânmãrtin, județul Cluj, întrucât, în perioada exercitãrii mandatului de primar, a semnat și derulat douã contracte încheiate între Primãria comunei Sânmãrtin și Asociația Crescãtorilor de Taurine Sânmãrtin (asociație al cãrei președinte a fost persoana evaluatã în perioada 17 iunie 2003 – 07 februarie 2012).

Prin semnarea și derularea celor douã contracte s-au realizat foloase patrimoniale pentru Asociația Crescãtorilor de Taurine Sânmãrtin din partea cãreia persoana evaluatã a beneficiat de foloase de orice naturã în calitate de președinte al Asociației.

Primarul ar fi încãlcat, astfel, dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cãruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.

Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Cluj-Napoca, Județul Cluj, în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea de către primar a infracțiunii de conflict de interese.

Persoana evaluatã a fost informatã despre declanșarea procedurii de evaluare.Ioan Fârtan nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apãrare.

Fârtan, pe vremea PNL (sursa foto gherlainfo.ro
Fârtan, pe vremea PNL (sursa foto gherlainfo.ro

Primarul Ioan Fartan, trecut inainte cu o lună de alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 de la PNL la PSD, a dus cu el si voturile comunei. Daca la alegerile europarlamentare din luna mai 2014, Sanmartin era comuna campioana la prezenta la vot si la votul aproape in unanimitate pentru PNL, la alegerile prezidentiale din 2 noiembrie situatia s-a schimbat radical in favoarea PSD: din cei 1246 de alegatori inscrisi pe liste, s-au prezentat la vot 95%, iar dintre acestia 77% au votat pentru PSD, care a obtinut 868 de voturi. Klaus Iohannis a primit la Sanmartin doar 133 de voturi.

Comments

comentarii

31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de la declanşarea invaziei ruse, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.... Citește mai mult
Universitatea Cluj nu a reușit să marcheze niciun gol în meciul contra Sepsi OSK, în etapa cu numărul 27 din Superligă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!