fbpx
Ornamente căzute de pe Conti (sursa foto facebook Liviu Alexa)

Cad bucăți din vechiul ”Conti”. O persoană a fost rănită

Hotelul emblematic din centurl Clujului, Continental, fostul New York, este într-o stare deplorabilă și a început să facă victime.

După ce în iunie, la un party TIFF, au căzut bucăți din Conti pe strada Universității, de această dată, în seara de 9 decembrie, au căzut ornamente pe latura de pe strada Napoca. Numai că acum au fost și victime. Potrivit stiridecluj.ro, o tânără a primit îngrijiri medicale, după ce a fost lovită în cap, dar este înafara oricărui pericol. Poliția locală a împrejmuit trotuarul de lângă Conti de pe Napoca, iar pompierii au intervenit cu scara pentru a curăța alte ornamente de pe monumentul istoric, care puneau în pericol trecătorii.

bucati cazute din conti

Actualul și fostul proprietar al Conti, ambii cu probleme la DNA

Fostul proprietar al Hotelului Continental, afaceristul din Alba Iulia, Dorel Tamaş, care a cumpărat hotelul în 2005, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul care vizează vânzarea construcţiei.

În rechizitoriul întocmit de DNA, se arată că la data de 14 mai 2008, Tamaş Dorel Cristian, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA şi o societate comercială din Cluj-Napoca au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare cu privire la vânzarea hotelului Continental.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la suma de 10 milioane de euro, din care a fost achitată suma de 2 milioane de euro cu titlu de avans, diferenţa urmând a fi plătită la finalizarea vânzării. Cu această ocazie, Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari împrejurarea că, în cursul anilor 2001 şi 2003, faţă de imobilul ce făcea obiectul antecontractului, au fost demarate procedurile de retrocedare în baza Legii 10/2001 de către Colegiul Reformat Debreţin şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal, se arată în rechizitoriul DNA.

De asemenea, potrivit DNA, „după încasarea avansului de 2 milioane de euro, ‘pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, inculpatul Tamaş Dorel Cristian şi-a însuşit suma de 702.750 lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit în sumă de 1.488.406 euro”. Omul de afaceri Dorel Tamaș a fugit din țară în Dubai.

Omul de afaceri clujean, Ioan Bene, a cumpărat „Conti”, în 2013, cu 5 milioane de euro. Oferta a fost depusă de firma în spatele căreia se află Bene în luna iulie, în cadrul unei licitaţii organizată de o societate de insolvenţă.

O lună mai târziu, Ioan Bene avea deja planurile pentru reabilitarea hotelului din centrul Clujului. Planurile ar fi să readucem această clădire la stadiul la care era odată. Într-o lună de zile sperăm să acoperim clădirea, iar în doi-trei ani să redevină o perlă a Clujului, declara Bene pentru citynews.ro.

Anterior, Primăria Cluj-Napoca a fost interesată şi ea să cumpere hotelul, însă preţul a fost considerat prea mare de Emil Boc şi consilierii locali. De asemenea, situaţia judiciară a hotelului a fost un alt motiv invocat de autorităţile locale pentru refuzul de a-şi exercita dreptul de preempţiune care îi asigura întâietatea.

De anul trecut, Ioan Bene este trimis în judecată de DNA Cluj pentru că i-ar fi dat mită fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

Alte oferte

In 2007, înainte ca Banca Transilvania să achiziţioneze “clădirea albastră” a Romtelecom cu 6,2 milioane de euro, conducerea băncii a făcut ofertă de 7 milioane de euro pentru preluarea hotelului Continental şi transformarea lui în sediu central pentru BT.  De asemenea, negocieri pentru achiziţionarea clădirii au mai purtat Sorin Dan (care a oferit 8 milioane de euro), Ovidiu Turcu (circa 6,5 milioane de euro) şi Bela Urasi (10 milioane de euro). De asemenea, imobilul s-a aflat şi în atenţia lui Puiu Popoviciu, reprezentant în România al reţelei hoteliere Howard Johnson.

Comments

comentarii

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.... Citește mai mult
La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple.... Citește mai mult

Lasă un răspuns