Statul Român a fost condamnat la CEDO în urma plângerii fostului primar al Clujului, Sorin Apostu. Judecătorii au decis că i s-au încălcat drepturile omului prin ”condiții de detenție inumane” și prin ”violarea dreptului la viața privată și a corespondenței.”
In cazul Apostu vs. Romania (applicattia nr. 22765/12) Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că s-a produs:
– încălcarea Articolului 3 (interzicerea tratamentului inuman și degradant) din Conventia Europeană a Drepturilor Omului
– încălcarea Articolului 8 (dreptul la viață privată și secretul corespondenței)
Potrivit deciziei CEDO publicată astăzi, cazul se referă la condițiile de detenție preventivă a unui fost primar acuzat de corupție și acuzația că o parte din dosarul cauzei a fost scurs în mass-media.
”The Court found in particular that Mr Apostu’s right to respect for his private life had been violated as a result of documents in his criminal case file being leaked to the press.”, scrie în decizia CEDO, publicată în limba engleză
Curtea a constatat, în special, că ”dreptul domnului Apostu la respectarea vieții sale private au fost încălcate ca urmare a scurgerilor de documente din dosarul său penal la presa”
Curtea a mai constatat că Statul nu a reușit să ofere custodie informațiilor de care dispunea sau să ofere lui Apostu orice căi de atac odată ce a avut loc scurgerea.
Totuși Statul Român nu va fi pus la plată deoarece CEDO a respins cererea lui Apostu deoarece a depus cererea în afara termenul limită.
Avocatul lui Apostu, Gheorghiță Mateuț, a declarat pentru CLUJUST că interesul nu a fost să obțină despăgubiri, de aceea nu a fost în termen. ”Nu ne-a interesat despăgubiri. Ne-a interesat punerea în libertate a clientului, care atunci era arest preventiv. Aceste violări de la articolul 3 erau evidente: detenția în condiții rele și transpostul într-o cușcă, pe frig, fără hrană, apă. Ne referim și l aRahova si la Arestul IPJ Cluj. Eu cred că autoritățile terbuie să se sesizeze și să ia măsuri de îmbunătățire a condițiilor de detenție în conformitate cu standardele europene”, a spus Mateuț.
Ce s-a plâns Apostu
Referitor la articolul 3 (interzicerea tratamentelor inumane sau degradante), Apostu s-a plâns în special cu privire la condițiile de detenție din arestul IPJ Cluj între Noiembrie 2011 și ianuarie 2012 și în din penitenciarele Gherla și Rahova, unde a stat pe perioade scurte din ianuarie până în martie 2012. El s-a plâns că el a stat în condiții de supraaglomerare, precum și de încălzire, iluminat și igienă necorespunzătoare. Referitor la articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie și a corespondenței), Apostu s-a plâns că extrase din dosarul de urmărire penală împotriva lui – în special convorbirile sale telefonice private interceptată de autorități- au fost scurse la mass-media și publicate în noiembrie și decembrie 2011.