foto Facebook

Ce riscă tânărul care s-a pozat în cabina unui avion din Aeroportul Cluj

Distracția îl poate costa scump pe tânărul care a intrat ilegal în zona restricționată a Aeroportului Cluj și s-a suit într-un avion parcat, care era gol. Tânărul și-a arătat isprava pe Facebook, postând poze din cabina avionului. Acum este cercetat pentru distrugere și trecere frauduloasă a frontierei. Pedeapsa cea mai mare pe care o riscă este de 3 ani de închisoare.

Claudiu Gabriel Costin, în vârstă de 30 de ani, a ajuns o mică vedetă în toate ziarele după ce, ieri, în jurul orei 6.30, a pătruns în interiorul unui avion al companiei Wizz Air de pe Aeroportul International Avram Iancu Cluj. Tânărul a fost prins de angajații aeroportului după ce și-a făcut poze în cabină, atrăgând atenția blitzul telefonului. Acesta a și  postat mai multe poze din avion pe contul său de Facebook.

Directorul Aeroportului David Ciceo, a explicat astăzi cum a ajuns tânărul în avion și a cui e vina. ”A spart un geam și a pătruns în zona restricționată. Ulterior a ajuns la o aeronavă Wizz Air. Firma de mentenanță a companiei Wizz Air nu a luat măsurile necesare de securitate. Responsabilitatea în ce privește accesul la aeronavă și în aeronavă aparține companiilor aeriene și firmelor de mentenanță și handling care au anumite activități. Odată ce tânărul a fost observat, Aeroportul a luat măsuri specifice, poliția de frontieră a luat audierile necesare și împreună cu procuratura au demarat o anchetă. În ce privește aeroportul, o să facem o anchetă internă. S-au luat măsuri de reverificare a tuturor porților de acces, a sistemelor de securitate, reinstruirea personalului. În perimetru sunt peste 30 de firme și instituții, peste o mie de angajați, toți au responsabilități în domeniul securității aeroportuare. De asemenea, fiecare firmă are propriul program de securitate aeroportuară. Din păcate firma de mentenanță a aeronavelor nu a respectat acest program de securitate. Urmează să stabilim exact, conform anchetei interne, responsabilitățile firmelor și ale persoanelor. S-au luat măsuri de îmbunătățire a sistemului de securitate, iar între timp procuratura cu poliția de frontieră va derula în continuare ancheta penală. Aeroportul a depus o plângere în ce privește partea de distrugere și acces neautorizat într-o zonă restricționată. Având în vedere că nu a fost un incident grav, nu s-a luat măsura reținerii suspectului.”, a declarat Ciceo.

Mentenanța avioanelor Wizz Air este asigurată de firma Aero Engineers. În zona unde tânărul a spart geamul vor fi montate gratii. ”În niciun caz nu este un incident cu indicii de terorism, dar am luat măsuri ca toate firmele și angajații din perimetru, chiar dacă nu sunt angajații aeroportului, să respecte regulamentele de securitate. La finalizarea anchetei, se vor lua atât măsuri individuale, cât și legate de firmă, a mai spus directorul Aeroportului.

foto Facebook
foto Facebook

Claudiu Gabriel Costin este cercetat pentru distrugere și trecere frauduloasă a frontierei. Potrivit Codului Penal, el riscă de la amendă până a 3 ani de închisoare.

Art. 253 Cod Penal

Distrugerea

(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 262

Trecerea frauduloasă a frontierei de stat

(1) Intrarea sau ieşirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Contactat astăzi de jurnaliști, tânărul a spus că a fost o neînțelegere și că ”nu e tocmai oportun să luăm viața prea in serios”.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Lasă un răspuns