Acasă » UTILE » Care este stereotipul infracțional în România? CHESTIONAR

Care este stereotipul infracțional în România? CHESTIONAR

Pentru a afla care este stereotipul infracțional în România sau cum arată în mintea românilor imaginea infractorului tipic, masteranda în psihologie judiciară Denisa Marchiș și avocata Gabriela Culda, cadru didactic, au lansat un chestionar, pe care vă invităm să-l completați. Acestea au prezentat pentru Clujust.ro demersul lor:

”La nivel internațional, tema prezintă un interes deosebit. Scopul nostru este să analizăm cum stau lucrurile în România. Așa cum știm , stereotipurile au beneficii și costuri. Pe de o parte ne ajută mintea să opereze rapid cu informația făcând procesul decizional mult mai ușor. Pe de altă parte, stereotipurile sunt bazate pe generalizări, care, inevitabil duc la la erori. Stereotipul infractorului este compus din toate caracteristicile pe care noi le asociem cu infractorii.

În țările în care sistemul penal presupune jurați, s-au făcut studii ce au comparat pedepsele atribuite de către jurați inculpaților care corespundeau foarte bine cu stereotipul de infracționalitate cu cei care nu aveau aceste caracteristici. Rezultatele arată că, pentru fapte similare, cei care corespund stereotipului primesc pedepse mai mari decât cei non-stereotipali. Alți facori extra-probatori care s-a demonstrat că influențează mult pedeapsa sunt: publicitatea anti-inculpat ( Hope, Memon&McGeorge, 2004), informațiile cu privire la condamnările anterioare (Brown & Campbell, 2010 ), apartenența rasială a inculpatului (Hope și colab., 2004) atractivitatea fizică și comportamentul nonverbal al inculpatului (Mazella și Feingold 1994). Aici trebuie să spunem că jurații pot fi mult mai influențați de aceste aspecte decât decidenții profesioniști (procurori, judecători).

În cercetarea noastră, am tradus și adaptat Chestionarul Stereotipului infracțional (Criminal Stereotype Questionnaire-RevisedMacLin & Ashley Sparks, 2011), pentru a-l putea aplica în România. Ne interesează atât răspunsurile persoanelor neimplicate în sistemul judiciar (“opinia publică”), cât și răspunsurile specialiștilor (lucrători ai poliției, procurori, avocați, judecători, lucrători în penitenciare sau în serviciul de probațiune etc) și ale infractorilor.

Chestionarul măsoară și caracteristici generale cu privire la un infractor (“Care este vârsta medie la care considerați că o persoană se implică în activitatea infracțională?”), cât și caracteristici specifice din punct de vedere al aspectelor fizice (“Care e probabilitatea ca un infractor tipic să aibă tatuaje?)”, experiențelor din copilărie, personalității și altor caracteristici demografice.

În final, vom știi cum “arată pentru mintea noastră”, a românilor, imaginea infractorului tipic. Vom putea analiza atunci dacă sunt particularități față de alte state sau stereotipul de infracționalitate respectă mai degrabă niște reguli generale. Participarea la cercetare este anonimă și voluntară.”, au precizat Gabriela Culda.

Pentru a completa chestionarul, vă rugăm să accesați ACEST LINK

Cercetarea despre stereotipul infractorului este o bursă câștigată de masteranda în psihologie judiciară Denisa Marchiș, sub coordonarea Gabrielei Culda – cadru didactic al Universității Babeș-Boyai, atât în departamentul de Psihologie cât și în cel de Studii de Securitate. Ea este doctor în psihologie judiciară și avocat în Baroul Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina