În urma articolelor în care arătam că Indaco Systems a dat în judecată Ministerul Justiției pe motiv că i-ar face concurență neloială, după ce firma a avut contracte grase cu același minister, reprezentanții Indaco au trimis pe adresa CLUJUST explicații cu privire la litigiul în care sunt implicați.
”Referitor la implementarea sistemului informatic prin care se pune la dispoziţia publicului întreaga legislaţie a României, sistem integrat în Proiectul N-Lex, dezvoltat şi susţinut de către Uniunea Europeană, Indaco Systems contestă nu scopul proiectului, ci modalitatea de desfăşurare a achiziţiei publice.
La momentul respectiv, în calitate de participant, compania a observat că în caietul de sarcini al achiziţiei publice există o serie de cerinţe discriminatorii şi neclarităţi, solicitând Ministerului Justiţiei clarificări. Răspunsul autorităţii, pe de o parte, nu lămurea în niciun fel ambiguităţile existente şi, pe de altă parte, din clarificările aduse reieşeau încălcări ale unor prevederi legislative.
Indaco Systems a contestat la CNSC licitaţia organizată de Ministerul Justiţiei în anul 2013. În mod surprinzător – în opinia noastră, instituţia a decis respingerea contestaţiei, motiv pentru care ne-am adresat instanţei de judecată.”, susțin cei de la Indaco.
CLUJUST menționează că pe rolul instanțelor nu există niciun litigiu între Indaco, pe de o parte, și Consiliul Naționale de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și Ministerul Justiției, de cealaltă parte, așa cum trebuie să apară dacă s-ar fi contestat în instanță licitația. În schimb există litigiul cu MJ și Consiliul Concurenței, în care se atacă demersul ministerului pe altă parte, așa cum a explicat Andrei Nicoară, consilierul secretarului de stat Radu Puchiu, coordonator al Departamentului pentru Servicii Online si Design din cadrul Guvernului Romaniei: ”Reclamantul (Indaco – n.red.) definește afișarea versiunii consolidate a legislației ca fiind o facilitate excesivă, iar prestigiul Ministerului Justiției ca un avantaj incorect în concurența diverselor surse de informare legislativă. Astfel, asistăm la primul caz în care justețea și oportunitatea deschiderii datelor guvernamentale sunt puse sub semnul întrebării de către mediul privat”, a precizat consilierul de la Guvern pe site-ul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) România
Reprezentanții Indaco critică până și suma alocată proiectului de publicare a legislației de către MJ: ”La fel de discutabil rămâne şi faptul că, în cadrul acestei licitaţii, participanţii înscrişi, cu excepţia câştigătorului final, au fost eliminaţi pe diverse motive, singura societate rămasă înscrisă beneficiind de alocarea sumei maxime de aproximativ 16 milioane de lei.
Astfel, toţi cetăţenii, indiferent că au sau nu nevoie de legislaţie, ajung să plătească indirect pentru acest serviciu „gratuit”, având în vedere că cele aproximativ 16 milioane de lei alocate unei firme private reprezintă bani publici.
Soluţia viabilă ar putea consta în oferirea gratuită a legislaţiei de către Regia Autonomă Monitorul Oficial, care este susţinută de la bugetul de stat.
În acest context, acţiunea în instanţă realizată de Indaco Systems nu vizează dreptul de acces gratuit la legislaţie, ci critică decizia Consiliului Concurenţei de a nu demara o investigaţie în cadrul căreia, pe baza unor probe concrete, să determine în ce măsură Ministerul Justiției a săvârșit practici anticoncurențiale.”, au precizat reprezentanți Indaco.
Societatea Indaco Systems SRL este deținut de către frații Ovidiu și Daniel Iane, deputați în Parlamentul României din partea PSD și PNL.