Firma privată Indaco Systems s-a plâns la Consiliul Concurenței că Ministerul Justiției îi face concurență prin publicarea legislației online. Consiliul a trimis-o la plimbare, astfel că firma s-a plâns la instanță, fiind pârâți Ministerul și CC. Culmea, Indaco a dezvoltat prima dată portalul instațelor de judecată (portal.just.ro) al MJ.
Indaco Systems a contestat la Curtea de Apel București actul Consiliului Concurenței prin care era responsă plângerea firmei împotriva Ministerului Justiției, pe motiv că publică legislație online. Informația a fost publicată pe site-ul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) România de către Andrei Nicoară, consilierul secretarului de stat Radu Puchiu, coordonator al Departamentului pentru Servicii Online si Design din cadrul Guvernului Romaniei.
”Începând cu anul 2003, cu ocazia primei directive PSI, s-a anticipat apariția unor procese legate de accesul și reutilizarea datelor guvernamentale. Chiar și proiectul ePSI, finanțat de către Comisia Europeană în vederea sprijinirii și monitorizării implementării directivei, presupunea în cadrul PSI Scoreboard existența a minim 2 cazuri judecate ca dovadă a seriozității aplicării acestei politici. Această așteptare se referea însă la acțiuni juridice menite a obliga statul să permită reutilizarea datelor sau, eventual, să anuleze anumite înțelegeri exclusive.
După 15 ani în care nu a existat niciun astfel de proces sau, cel puțin, nu a devenit cunoscut publicului, în mod surprinzător, sub numărul 3507/2/2015, se derulează pe fond o acțiune menită să împiedice furnizarea informației către public: Ministerul Justiției și Consiliul Concurenței sunt pârâte de una dintre marile companii specializate în furnizarea de aplicații legislative în legătură cu publicarea gratuită și cu drept de reutilizare a legislației în portalul http://legislatie.just.ro/, considerată o acțiune excesivă ce afectează piața aplicațiilor comerciale specializate.
Întrucât plângerea prealabilă către Consiliul Concurenței a fost respinsă, considerându-se ca faptele ”nu intră sub incidența prevederilor legale în domeniul concurenței, fiind o măsură care vizează interesul public și promovează interesele consumatorilor”, se solicită instanței anularea acestei decizii și demararea unei investigații. În motivarea sa, reclamantul definește afișarea versiunii consolidate a legislației ca fiind o facilitate excesivă, iar prestigiul Ministerului Justiției ca un avantaj incorect în concurența diverselor surse de informare legislativă. Astfel, asistăm la primul caz în care justețea și oportunitatea deschiderii datelor guvernamentale sunt puse sub semnul întrebării de către mediul privat. ”, se arată pe site-ul OGP România.
Indaco Systems deține portalul legislativ lege5.ro și a implementat, culmea, sistemul ECRIS în instanțele din România, prin care sunt arhivate și administrate dosarele pe calculatoare.