fbpx

Campioana care a schimbat sala de fitness cu sala de judecată. Roba de avocat ascunde un corp medaliat

Avocata Roxana Coroș din Baroul Cluj a fost de patru ori campioană națională și a ocupat locul III la campionatul mondial de fitness în adolescență. Este dublu licențiată, în sport și drept, cea de-a doua facultate fiind visul ei de când era mică. S-a specializat pe drept penal și ține în frâu orice client, oricât de fioros ar părea. ”În momentul în care vin la avocat, adoptă atitudinea de panseluță”, spune tânăra despre ”băieții răi”.

roxana coros fitnessPe lângă actori, cântăreți, politicieni, primari sau foști fotbaliști, Baroul Cluj se poate mândri și cu o fostă campioană la fitness, un sport care a luat avânt în ultimii ani în România odată cu deschiderea a numeroase săli de fitness moderne.

Roxana Coroș, originară din Baia Mare, a practicat sport de performanță timp de zece ani, de la vârsta de 15. ”Am ajuns din greșeală la fitness. Îmi căutam o sală unde să fac sport. M-a văzut un antrenor și a zis că o să facem performanță. După patru luni, am obținut prima medalie.”, își amintește tânăra despre începutul carierei sportive. A fost de patru ori campioană națională, a obținut un loc III la mondialele de fitness și un loc IV la campionatul mondial la categoria body-fitness.

Însă la începutul anilor 2000, fitness-ul nu aducea bani celor care obțineau performanțe, astfel că Roxana Coroș s-a gândit să-și urmeze visul din copilărie și să aibă o altă carieră pe lângă cea sportivă.

coros diplome reviste (1)
Colecția de diplome de la competiții

”La un moment m-am și săturat de sport. Făceam trei antrenamente pe zi, mergeam la școală, tot sală-casă. Suportul financiar îl asigura familia. Când am început eu nu era industria care este acum în fitness. Nu se cunoștea aproape nimic, habar n-avea lumea cu ce se mănâncă sportul acesta. Acum se scot mulți bani în domeniu. Sunt săli, se promovează produse, nutriție. A început lumea să pună accent pe cum arată. Din clasa a doua vroiam să merg la facultatea de drept. Am avut o fixație, deși în familie am mulți medici și și-ar fi dorit probabil să urmez medicina. În schimb, tatăl meu a lucrat în primărie mult timp și auzeam termeni juridici. Mi-am dorit dintotdeauna să urmez facultatea de drept, dar nu aveam convingerea că la final o să și profesez în domeniu.”, spune avocata.

În paralel cu Facultatea de Drept de la UBB, a urmat și facultatea de sport, cu bursă de merit în toți anii. A terminat la specializarea natație deoarece avea deja carnet de instructor de fitness. Tot atunci a lucrat ca instructor la World Class, predând fitness, aerobic, cycling și înot.

Tânăra nu a fost hotărâtă în ce privește avocatura: ”Pe parcursul facultății m-am gândit la mai multe profesii. La un moment dat vroiam să mă fac notar, apoi magistrat, mi-am schimbat de la un an la altul opțiunile. Îmi doream ceva spectaculos și cred că avocatura, mai ales partea de penal, îți oferă asta.”

roxana coros demo fitness

După facultate, a urmat un master în științe penale și criminalistă la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj. ”Atunci mi-a răsărit ideea că aș vrea totuși să fac ceva în domeniul dreptului. Chemarea către penal mi-au insuflat-o două doamne judecătoar, Sorina Siserman și Ioana Morar. Doamna Siserman mi-a fost conducătoare la lucrarea de disertație pe prezumția de nevinovăție.”, spune Roxana Coroș.

Aceasta a intrat din prima în Baroul Cluj, în 2011, ca stagiară. ”Examenul pentru Barou a fost o provocare, pentru că toată lumea spunea că nu o să intru. Unii îmi spuneau că au dat de două-trei ori și nu au intrat. Am zis hai să încerc”, își amintește ea.  A lucrat o lună la un cabinet de civil, dar pentru că și-a dorit mult să facă penal, a căutat în alte părți să o ia un maestru care intră în penal. ”Tot ce am învățat și tot ce știu pe penal este de la societatea de avocatură Iordăchescu și Asociații.”, ne-a mărturisit avocata.

După stagiatură, și-a deschis cabinet individual de avocatură pentru că vrea să fie independentă: ”Nu suport să mi se spună ce să fac. De aceea mi-am ales profesie liberală, pentru că-mi permite să fac ce vreau, să-mi organizez timpul cum cred eu de cuviință. Peste zece ani poate o să am și eu societate, dacă o să continui în domeniul acesta sau poate o să fiu magistrat. Colaborez cu o societate la care direcționez clienții care vin la mine cu cauze civile sau comerciale.”

Cum se impune în fața infractorilor periculoși: ”Care sare calul, îl pun la punct”

Viața unei femei în lumea proceselor penale nu este ușoară, dar Roxana Coroș spune că o ajută personalitatea și faptul că a practicat sport.  ”Multă lume spune că meseria de avocat de penal nu se potrivește femeilor, că nu mai ai timp de copii și așa mai departe. Am avut cauze la care am stat până la 4 dimineața și la 8 m-am întors la audieri. Dar chiar experiențele acestea m-au făcut să-mi doresc mai mult să profesez pe latura aceasta. Am văzut și multe nedreptăți, cum sunt tratați oamenii în diferite cazuri. Nu sunt o fire care să mă las impresionată de cineva care ridică tonul, datorită personalității mele și a sportului. Care sare calul, îl pun la punct. Dar de cele mai multe ori, în momentul în care vin la avocat, adoptă atitudine de panseluță. Întâlnești fel de fel de oameni, asta e, îți asumi.”, spune avocata. Pregătirea sportivă și faptul că nu a fumat și nu a băut alcool niciodată o ajută să reziste la orele lungi de audieri în dosarele penale.

avocat roxana coros la birou

A avut clienți din toată sfera infracțională: evaziune fiscală, infracțiuni cu violență, trafic de persoane, de droguri. ”Pentru fiecare client problema lui e cea mai importantă. Niciodată nu mi-am mințit clienții, ci le-am spus din start care e situația.”, spune Roxana Coroș.

Potrivit acesteia, miza în procesele penale e mai are decât în cele civile: ”După sănătate, libertatea e cea mai importantă. Cred că nu conștientizăm de multe ori asta. Nu e același lucru să pierzi o sumă de bani, un teren sau libertatea.”

Roxanei Coroș îi place să facă tot ce ține de un dosar: ”Eu redactez, eu intru în sală. Îmi place să fac tot. Pentru un client merg eu de la A la Z, nu-mi place să-mi asigur substituire, pentru că dacă se întâmplă ceva vreau să fiu direct răspunzătoare.

Experiența competițiilor o ajută să nu aibă emoții la pledoarii în instanță. ”În sala de judecată e ca și pe scenă. Prestația în fața judecătorului și pe scenă în fața reflectoarelor.”, susține tânăra. Aceasta are nemulțumiri legate de justiție: ”Prezumția de nevinovăție e încălcată de cele mai multe ori, din păcate. De aceea ne străduim noi avocații să ne facem treaba ca la carte.”

Pe lângă avocatură, pentru fosta sportivă de performanță este importantă familia: ”Nu-s persoana care vede numai carieră și atât. Dacă faci doar asta de la 8 dimineața la 9 seara riști să nu mai faci nimic în viață și de aceea am ales să fac doar penal. Cine zice că le face pe toate, și civil și comercial, în realitate, doar încearcă. Cred că n-ar trebui să uităm că înainte de toate suntem oameni”

Deși în ultimele luni nu a mai fost într-o sală de fitness, avocata spune că va relua antrenamentele pentru a se menține în formă.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns