Baroul Cluj a început demersurile pentru închiderea platformei online Sibus a danezului Patrick Nordstjærne, poreclit Cupidon după ce a creat în 2012 comunitatea Let’s Meet. Conducerea Baroului precizează în notificarea trimisă firmei că intermedierea de servicii avocațiale este interzisă în mod expres de Statutul profesiei de avocat.
Consiliul Baroului Cluj a adoptat următoarea hotărâre: ”Se aprobă inceperea demersurilor pentru interzicerea activităților de intermediere de servicii avocațiale și pentru inchiderea platformei www. sibus.ro”. După care a trimis, prin intermediul biroului unui executor judecătoresc, notificare către Sibus Online SRL, cu sediul in București.
”Vă somăm să vă abțineți pe viitor de la orice acțiune care poate fi calificată ca f. iind intermediere a serviciilor profesionale avocațiale și să eliminați de îndată din cadrul platformei on-line www.sibus.ro a tuturor referirilor și mijlocelor care facilitează sau asigură intermedierea de servicii avocaţiale”, se arată în notificare.
De asemenea, Baroul Cluj a solicitat firmei comunicarea unei liste complete cu avocații cu care a încheiat convenții de furnizare a pachetelor de servicii până în prezent.
Sibus Online, acuzată de încălcarea Statutului avocatului și servicii ilicite
În notificarea trimisă firmei, semnată de decanul Baroului Cluj, Mircea Pop (foto), se arată prevederile legale pe care se întemeiază cererea de închidere a site-ului.
”Prin intermediul platformei on-line www.sibus.ro, asigurați intermedierea de servicii profesionale avocațiale în sensul că interveniți între solicitarea de ofertă servicii profesionale a unei persoane și oferta dată de către avocați, avocați așaziși parteneri activi (care vă achită sume de bani în acest scop).
Platforma online administrată de societatea dumneavoastră asigură intermedierea între avocat și client spre încheierea contractului de asistență juridică.
Practicarea acestei forme de intermediere este interzisă în mod expres de Statutul profesiei de avocat. Art. 174 alin. 2 prevede că ”Avocatul nu poate vărsa nimănui un onorariu, un comision şi nici vreo altă compensaţie în contrapartidă pentru că i-a fost procurat un caz.” De altfel, folosirea acestei modalităţi în vederea atragerii clientelei constituie concurenţă neloială potrivit art. 176, alin.1, lit. b din Statutul profesiei de avocat: ”Este interzisă concurenţa neloială săvârşită prin b) racolarea clientelei, personal sau prin intermediul altor persoane”. De asemenea, art. 178 lit. c interzice ”limitarea sau împiedicarea accesului la clientelă şi a libertăţii exercitării concurenţei profesionale oneste între avocaţi. In același sens sunt și dispozițiile art. 48 Legea 51/1995, art. 244 al 2 lit a, art. 175 statutul profesiei de avocat.
Actele de comerț și servicii pot fi realizate numai cu respectarea principiului legalității. Faptul că aceste intermedieri sunt stabilite de către lege ca fiind nelegale implică faptul că Dvs. efectuați acte de comerț ilicite.
Punerea la dispoziţie a unei platforme on-line ce reprezintă în fapt practici neloiale între avocaţi contravine dispoziţiilor menţionate și se constituie în activități de servicii ilicite (sancționate ca atare de art. 1 Legea 12/1990), motiv pentru care formulăm prezenta somație de intrare a Dvs. în legalitate.
În ceea ce priveşte activităţile autorizate pentru societatea Sibus Online SRL, obiectul principal de activitatea al acesteia potrivit Codului CAEN 6312 este de ”activităţi ale portalurilor web”. Această noţiune nu reprezintă însă în sine un tip concret de activitate, ci se referă strict la folosirea portalurilor web ca mijloc pentru facilitarea desfăşurării altor activităţi. Existenţa unei autorizaţii pentru activităţi ale unor portaluri web circumscrie deci exclusiv mediul, modalitatea prin care se vor realiza diferite alte activităţi, pentru care este necesară existenţa unei autorizări distincte. Aceste alte activități trebuie să fie legale și să fie autorizate. Dvs. nu sunteți autorizați pentru intermedierea de servicii profesionale de avocatură și astfel societatea dumneavoastră depăşeşte limitele capacităţii speciale de folosinţă conferită prin înregistrare.
In cazul în care nu vă veți conforma imediat prezentei somații vom intreprinde toate demeresurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor în drept pentru săvârșirea de către Dvs. a unor servicii ilicite spre confiscarea tuturor sumelor încasate de către Dvs. și închiderea firmei.” se precizează în notificare.
CLUJUST a trimis în 14 mai o solicitare de a prezenta un punct de vedere pe adresa Simonei Brehuescu – manager legal, așa cum este prezentată pe site, însă nu am primit un răspuns. De îndată ce-l vom avea, îl vom publica.
Danezul din spatele Sibus
Patrick Nordstjærne, în vârstă de 43 de ani, și-a făcut studiile în ţara lui, Danemarca, a lucrat pentru companii renumite, precum KPMG sau Carlsberg. În 2010, a venit în România din Bulgaria, unde a stat temporar pentru un job. Danezul s-a căsătorit cu o româncă, Mihaela Filip, jurnalist la The Money Channel, cu care a creat în 2012 platforma „Let’s Meet”, care și-a propus să creeze o comunicate pentru persoanele singure și de succes în carieră. Conceptul original care l-a inspirat pe Patrick se numeşte „Running Dinner” în Danemarca. Membrii comunității socializează, gătesc, mănâncă, beau şi îşi găsesc poate sufletul pereche. În 2012, Patrick Nordstjærne a apărut în numeroase articole în presa centrală din România, fiind poreclit Cupidon.
Începând de anul acesta, danezul își încearcă norocul cu platforma Sibus de intermediere de servicii de contabilitate, auditare, IT sau avocatură. ”Pentru început am avut parte de două tipuri de reacţii ale partenerilor. Bineînţeles că a trebuit să ne adaptăm scepticismului şi nivelului scăzut de încredere dar prin dialogul deschis şi transparent, şi practicând costuri scăzute pentru serviciile noastre, am reuşit treptat să diminuăm aceste aspecte negative. Astăzi avem o comunicare foarte bună cu partenerii noştri – atât cei existenţi cât şi cei care apelează la noi aflând numai lucruri pozitive despre Sibus de la colegii lor. A doua mică provocare a fost cu privire la modul în care se desfăşoară procesul, şi la faptul că partenerii sunt cei care îl contactează direct pe client – iniţial telefonic, ulterior pe mail. Atât contabilii, auditorii cât şi avocaţii cu care lucrăm au trebuit să îşi adapteze modul de lucru. Este o nouă metodă de a stabili primul contact. Reacţiile au fost cam la fel peste tot, dar cel mai probabil scepticismul a avut un grad un pic mai ridicat în afară Bucureştiului, sau poate fi din cauza că aici competiţia îi face pe oameni să fie mai deschişi către noi modele de afaceri“, a declarat în ianuarie pentru Avocatura.com Patrick Nordstjærne, country manager Sibus.