fbpx

Avocatul poporului solicită informații suplimentare referitoare la campania de vaccinare

Avocatul Poporului cere ministrului sănătăţii, directorului STS şi preşedintelui Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, informaţii suplimentare referitoare la campania de imunizare a populaţiei împotriva COVID-19.

La data de 6 ianuarie 2021, Avocatul Poporului a formulat trei adrese prin care solicită informații suplimentare referitoare la campania de vaccinare.

În preambulul fiecăreia dintre cele trei adrese se menționează: “În luna noiembrie 2020, Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu campania care va fi demarată în vederea vaccinării populaţiei împotriva COVID-19. Ca urmare a necesităţii formulării unor solicitări suplimentare de informaţii către autorităţile implicate în campania de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19, astfel cum acestea sunt menţionate în Anexa la HG nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, instituţia noastră a dispus extinderea sesizării din oficiu.”

Ministrului sănătăţii i se solicită să răspundă la următoarele întrebări: care este modalitatea concretă prin care vor fi centralizate cererile de furnizare de materiale şi echipamente necesare dotării spaţiilor în cadrul centrelor de vaccinare reprezentate de cabinetele de medicină de familie şi care este perioada în care acestea vor fi distribuite; care este modalitatea de acordare imediată a tratamentului de urgenţă de către medicii de familie în cazul unor reacţii alergice severe ale pacienţilor la vaccin, având în vedere că aceştia nu au competenţă adecvată în medicina de urgenţă şi nici nu dispun de dotarea necesară acordării primului ajutor calificat în situaţiile critice de urgenţă; ce vaccinuri vor fi disponibile şi în ce cantităţi. Totodată, s-a formulat și întrebarea dacă persoanele care doresc să se vaccineze vor avea posibilitatea de a opta pentru un anumit vaccin.

În cee ace-l privește pe directorul STS, acesta ar urma să precizeze care este modalitatea în care se pot înscrie pe platforma de programare pentru vaccinarea COVID-19 medicii organizaţi ca persoane fizice autorizate, din moment ce în prezent programarea este deschisă numai persoanelor juridice; data la care va fi funcţională platforma unică pe care medicii de familie vor putea face programarea la vaccinare pentru pacienţii proprii; dacă va exista o linie telefonică unică la nivel naţional pentru persoanele care doresc să se programeze telefonic sau mai multe linii telefonice în fiecare judeţ şi data la care acestea vor fi deschise publicului. Avocatul Poporului dorește să cunoască și dacă persoanele care fac parte din categoriile II și III se vor putea programa direct pe platforma precizată mai sus sau acestea se vor putea programa doar prin intermediul medicilor de familie sau prin celelalte modalități prevăzute de Anexa la HG nr. 1031/2020 și în Normele din 21 decembrie 2020 privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19.

Preşedintelui Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 i se solicită să comunice: dacă persoanele care doresc să se vaccineze vor avea posibilitatea să opteze pentru orice centru de vaccinare sau acestea vor fi condiţionate să se programeze la centrul de care aparţin în funcţie de domiciliu sau reşedinţă; dacă, atunci când se comunică faptul că România a primit un anumit număr de vaccinuri, acesta include ambele doze necesare sau numai prima doză; ce vaccinuri estimează că vor fi disponibile şi în ce cantităţi; dacă persoanele care doresc să se vaccineze vor avea posibilitatea să opteze pentru un anumit vaccin.

adresa-CNCA-solicitare-informatii-campanie-vaccinare-populatie

adresa-MS-solicitare-informatii-campanie-vaccinare-populatie

adresa-STS-solicitare-informatii-campanie-vaccinare-populatie

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina