fbpx

Avocatul Doru Boștină și afaceristul Arpad Paszkany, printre martorii încuviințați în dosarul penal Vlădescu-Boureanu

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, astăzi, mai multe cereri în dosarul de corupție privind reabilitarea căii ferate București-Constanța, în care sunt inculpați fostul ministru de finanțe Sebastian Vlădescu, Ionuț Mircea Costea – cumnatul lui Mircea Geoană, fostul deputat Cristian Boureanu și Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Printre martorii încuviițați se regăsesc avocatul Doru Boștină, condamnat în alt dosar, și afaceristul Arpad Paszkany, care a cam părăsit România.

ÎCCJ: ”I. Admite cererile în probaţiune formulate de reprezentantul Ministerului Public şi de inculpaţii Mititelu Mihaela, Costea Mircea Ionuţ, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Dascălu Constantin şi Boureanu Cristian Alexandru privind audierea martorilor: Boştină Doru Cătălin, Guşu Cezar Constantin, Costea Daniel, Angelescu Tiberiu, Crăciun Orlando, Manu Vlad Adrian, Cucu Florinela Boni, Muşat Liliana, Axenie Irina, Miu Mirona Alexandra, Petel Răzvan Mugurel, Piscu Gheorghe, Ceauşelu Bogdan, Constantinescu Angelo Nicolae, Dima Daniela Angela, Fera Elena, Hahn Horst Ottmar, Meghea Mihai George, Hozoc Florin, Hornegger Joseph, Ciorcă Vasile Florin, Sabo Emil, Gherghină Gheorghe, Cârlan Dan, Paszkany Arpad Zoltan, Szekernyes Karoly, Horvath Peter, Berceanu Radu Mircea, Bruynseels Dominic, Nicolau Horaţiu, Hanţig Maria Violeta, Voicu Vasile Dorin, Constantin Loredana Amalia, Ianda Elena, Niţu Mărioara, Şchiopu Daniela Nicoleta şi Toma Alina Mihaela. Prorogă pronunţarea asupra cererilor de încuviinţare a audierii martorilor Dumănoiu Daniela Cristina şi Săndulescu Nicolae Anton.

II. Încuviinţează cererea de probe formulată de inculpata Mititelu Mihaela privind audierea martorilor Ioviţu Aurel Nicola, Preoteasa Traian, Stănilă Mariana Carmen, Boghian Cristina Eugenia, Werner Zitz, Herbert Heinrichsberg si Helmut Schreiner. Încuviinţează emiterea unei adrese către autorităţile judiciare din Austria. Respinge cererea formulată de aceeaşi inculpată privind audierea martorului Marian Mircea. Prorogă pronunţarea asupra cererilor de audiere a martorilor Scurtu Viorel, Axinia Constantin şi Manea Constantin, precum şi de emitere a unei adrese către C.N.C.F.R. S.A.

III. Încuviinţează cererea de probe formulată de inculpatul Costea Mircea Ionuţ privind audierea martorilor Nedelcu Dragoş Adrian, Ion Mihai, Werner Zitz, Herbert Heinrichsberg, Helmut Schreiner şi Peter Gal. Respinge cererea formulată de acelaşi inculpat privind audierea martorului Pongracz Ştefan Andrei şi emiterea unei adrese către Direcţia Naţională Anticorupţie.

IV. Încuviințează cererea de probe formulată de inculpatul Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe privind audierea martorilor Ioviţu Aurel Nicola, Preoteasa Traian, Stănilă Mariana Carmen, Boghian Cristina Eugenia, Nedelcu Dragoş Adrian şi Drăgoi Alexandru. Respinge cererea formulată de acelaşi inculpat privind audierea martorilor Krubl Maria Ileana, Marin Ştefan, Vlăduţi Mircea Octavian, Mirancea Cristian şi Pongracz Ştefan Andrei. V. Respinge cererea de probe formulată de inculpatul Dascălu Constantin privind audierea martorului Boc Emil.

VI. Prorogă pronunţarea asupra cererii de efectuare a unei expertize financiar-contabile formulată de inculpatul Boureanu Cristian Alexandru. Amână cauza şi acordă termen la data de 13 aprilie 2021, Sala Secţiilor Unite, ora 09.30, pentru când, inculpaţii Mititelu Mihaela, Costea Mircea Ionuţ, Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Dascălu Constantin şi Boureanu Cristian Alexandru şi intimata parte interesată S.C. Topanel Production Panels SA au termen în cunoştinţă în conformitate cu art.353 alin.2 Cod procedură penală. Se citează martorii Guşu Cezar Constantin, Miu Mioara Alexandra, Ceauşelu Bogdan, Dima Daniela Angela, Meghea Mihai George, Hahn Horst Ottmar şi Cârlan Dan.

Menţine delegaţiile apărătorilor desemnaţi din oficiu. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05 aprilie 2021.”

Sebastian Vlădescu este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, iar în acest dosar sunt urmăriţi penal şi fostul parlamentar Cristian Boureanu, Ionuţ Costea – fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, dar şi preşedinte al EximBank – şi Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

În total, în acest dosar ar fi vorba de o mită de 20 de milioane de euro, luată pentru modernizarea a două tronsoane de cale ferată între Bucureşti şi Constanţa, adică acea modernizare care a costat peste 820 de milioane de euro şi a durat şase ani pentru doar 225 de kilometri.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

VLĂDESCU SEBASTIAN-TEODOR GHEORGHE (ministru al Finanțelor în perioada săvârșirii faptelor) pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită și a unei infracțiuni de trafic de influență;

Costea Mircea-Ionuț (fost angajat în cadrul Ministerului Finanțelor, deținând o funcție de conducere într-o bancă de stat la data faptelor) pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită;

Un administrator al unor societăți comerciale, persoană apropiată de conducerea CNCFR pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită;

DASCĂLU CONSTANTIN (secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada săvârșirii faptelor) pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită;

BOUREANU CRISTIAN-ALEXANDRU (parlamentar și vicepreședinte al unui partid politic aflat la guvernare în perioada săvârșirii faptelor) pentru săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență.

Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017, respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Activitatea infracțională s-a desfășurat în două etape, astfel:

Prima etapă – în anul 2005, în contextul licitației organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au convenit cu Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionuț și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În schimbul, acestor sume, inculpații au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanțarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum și plata la timp a facturilor emise.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au ajuns la inculpați, astfel:

  • O primă verigă a fost reprezentată de încheierea unui contract de consultanță cu o societate de avocatură, în baza căruia compania a plătit, în perioada 2006-2011, suma totală de 39.363.071 lei, deși nu au fost prestate servicii;

  • Următoarea verigă a fost reprezentată de încheierea mai multor contracte fictive între societatea de avocatură sau societăți offshore afiliate acesteia cu societăți controlate de inculpați, prin care sumele de bani au ajuns la aceștia.

În acest mod, Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit un milion de euro, Costea Mircea Ionuț a primit 3.121.328,41 lei și 2.320.698 euro, iar persoana apropiată de conducerea CNCFR, administrator a unor societăți comerciale, a primit 3.083.498 lei și 1.050.087 euro.

A doua etapă – În cursul anului 2009, pe fondul schimbării guvernului și al crizei economice care a dus la întârzierea plății facturilor, reprezentanții companiei străine au ajuns la o nouă înțelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român către Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe (care îndeplinea din nou funcția de ministru de finanțe), Constantin Dascălu și Cristian Boureanu.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, în baza căruia societatea străină a transferat 11.781.842 euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate.

Ulterior, sumele au fost transferate prin operațiuni succesive către alte societăți offshore, stratificate pe 5 niveluri pentru a îngreuna eventuala urmărire a traseului banilor.

În ultima etapă, banii au fost transferați în conturile unor societăți indicate de inculpați sau au fost retrași în numerar și au fost înmânați acestora.

În acest mod, Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit 2.242.000 euro, Dascălu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro. Totodată, un director al companiei străine, căruia i-a revenit suma de 1.100.000 euro ca urmare a contribuției sale la activitățile infracționale, a încheiat anterior un acord de recunoaștere a vinovăției, admis de instanța de judecată. (detalii https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9360)

Diferența dintre sumele transferate de compania străină și cele primite de inculpați o reprezintă cheltuielile presupuse de operaționalizarea circuitelor financiare (înființare și funcționare companii offshore, comisioane bancare, taxe, etc.), precum și foloasele primite de alți participanți la săvârșirea faptelor cu privire la care s-a dispus disjungerea cauzei.

Cu privire la sumele primite de intermediarii denunțători în cauză (389.531,7 euro pentru prima etapă, respectiv 929.535 de euro pentru a doua etapă), s-au instituit măsuri asigurătorii, în vederea confiscării acestor sume.

Faptele săvârșite de compania străină și de reprezentanții acesteia fac obiectul unei investigații deschise autoritățile judiciare din acea țară ca urmare a cooperării judiciare cu Direcția Națională Anticorupție.

Pentru stabilirea circuitelor financiare în care au fost implicate 43 de companii offshore și pentru identificarea bunurilor deținute de inculpați pe teritoriul altor state, Direcția Națională Anticorupție a cooperat cu organele judiciare din 7 jurisdicții (Austria, Elveția, Cipru, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Lituania și Bulgaria).

Printre bunurile identificate și indisponibilizate în cursul urmăririi penale se găsesc:

  • suma de 964.187,70 euro deținută într-un cont bancar din Elveția;

  • suma de 1.684.795 euro deținută într-un cont bancar din Marea Britanie;

  • suma de 527.265 euro deținută la mai multe bănci din România;

  • suma de 214.874 euro dintr-un cont deschis la Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate;

  • o casă, 13 apartamente și 5 garaje situate în București, un apartament în Neptun, 3 apartamente în Năvodari, mai multe terenuri în jud. Ilfov și Prahova, evaluate la 2.588.140 euro;

  • o vilă și un teren situate în Cipru evaluată la 910.000 euro;

  • acțiuni deținute la 11 societăți comerciale, evaluate la sumele de 1.435.000 euro și 770.880 lei;

  • poprirea unor sume de 7.083.784 lei249.049 euro și 92.935 USD datorate inculpaților de terțe persoane.

În cursul urmăririi penale, inculpații au depus cauțiuni însumând 4.200.000 euro, asupra cărora urmează să se pronunțe instanța de judecată la finalizarea cauzei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina