fbpx

Avocatul Budișan a cerut recuzarea în dosarul de proxenetism din Dej. Măsura reținerii a expirat

Propunerea de arestare preventivă din dosarul de proxenetism din Dej nu a fost soluționată astăzi după ce procurorul a înaintat cererea cu câteva ore înainte, dosarul având mii de pagini, iar discuțiile în sală s-au lungit și s-au aprins după ce avocatul Călin Budișan a observat greșeli de procedură în ce privește dosarul și a cerut recuzarea judecătorului de drepturi și libertăți.

Judecătorul de drepturi și libertăți a amânat soluționarea propunerii de arestare preventivă pentru mâine la ora 13, iar dimineață un alt judecător va soluționa cererea de recuzare.

Avocatul Călin Budișan a observat că dosarul extrem de voluminos nu este numerotat. ”Sunt 20 de volum, fiecare cu sute de file. Am calculat că trebuia să citim o pagină în 2 secunde ca să pregătim apărarea. Am cerut judecătorului ca volumele să fie numerotate, așa cum scrie în Codul de procedură penală. Altfel, cum să-i indic să se uite la o anume declarație sau act? De asemenea, dosarul nu era complet. Procurorul a mai adus documente în timpul ședinței, după ce i-a spus judecătorul. Când am văzut că mi se respinge cererea de numerotare, am avut bănuiala că se judecă din inerție cererea de arestare, astfel că am cerut recuzarea judecătorului”, ne-a spus avocatul.

Art. 287 alin.(2) prevede: ”În cazurile în care procurorul sesizează judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară ori alte autorități prevăzute de lege, în vederea soluționării propunerilor ori cererilor formulate în cursul urmăririi penale, va înainta copii numerotate și certificate de grefa parchetului de pe actele dosarului ori numai de pe cele care au legătură cu cererea sau propunerea formulată. Organul de urmărire penală păstrează originalul actelor, în vederea continuării urmăririi penale.”

Judecătorul Candidia Mărginean-Cătinean a amânat soluționarea cererii de arestare preventivă pentru a doua zi, timp în care se va judeca cererea de recuzare. Contactat de Clujust.ro, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Dej, Giuliano Igna, a precizat că cererile de recuzare se soluționează în maxim 24 de ore de la formulare și că judecătorul din dosar a decis să amâina cauza pentru a doua zi la ora 13.

O altă problemă ridicată în cauză a fost timpul scurt dintre propunerea de arestare și ora la care urmau să expire mandatele de reținere. Avocatul Budișan spune că a fost sub intervalul de șase ore prevăzut în Codul de procedură penală.

Articolul 209 alin (16) din CPP: ”Procurorul sesizează judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța competentă, în vederea luării măsurii arestării preventive față de inculpatul reținut, cu cel puțin 6 ore înainte de expirarea duratei reținerii acestuia.”

Potrivit purtătorului de cuvânt al instanței, ședința de judecată a început în jurul orei 18. În timp ce judecata era în curs, în cazul unor inculpați a expirat măsura reținerii, iar ultima a expirat la ora 22.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina