fbpx

Avocat din Cluj: ”Multinaționalele au început să reglementeze situația conflictului de interese”. Vezi de ce

Într-un interviu despre hărțuirea sexuală la locul de muncă, avocatul Tasnadi Istvan-Szilard din Baroul Cluj a dezvăluit că pentru a evita astfel de situații, multinaționalele au început să reglementeze situația conflictului de interese.

Într-un interviu pentru revistacariere.ro, avocatul a vorbit despre fenomenul hărțuirii sexuale la birou.

„Există multinaționale care pentru a evita astfel de situații au început să reglementeze mai mult sau mai puțin situația conflictului de interese, profitând de lipsa de legiferare a acestor situații în Codul Muncii, ori în alte acte normative.

Deși în sectorul public este reglementată instituția conflictului de interese, în sectorul privat există o tendință de a proteja interesele societății, deoarece supervizarea unei iubite sau a unui iubit, ori chiar simpla conlucrare cu această persoană, poate afecta serios eficienţa la locul de muncă a celor implicaţi, date fiind legăturile foarte apropiate care se creează pe această cale şi care pot predispune fie la acordarea unor înlesniri celor în cauză, fie la aplicarea unor măsuri de coerciţie (atunci când relaţia respectivă nu mai este una funcţională, fiind marcată de tensiuni şi animozităţi).

Astfel, opinia mea este că aceste societăți nu ar avea dreptul să limiteze aceste drepturi pur subiective și intangibile, însă ar trebui să poată verifica în ce măsură relațiile create pe parcurs afectează sau nu interesele companiilor, evident în mod negativ și să poată exercita și funcția de mediere între angajați, dacă lucrurile scapă de sub control și degradează randamentul productivității”, a spus Tasnadi Istvan-Szilard, colaborator la PCA Law Office.

„Hărțuirea sexuală poate fi dovedită prin orice mijloc de probă. În cazul proceselor penale, înainte de toate, trebuie amintit faptul că plângerea penală trebuie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana agresată a aflat despre săvârșirea faptei. În ceea ce privește probarea hărțuirii, legislația penală consacră principiul libertății probelor, ceea ce înseamnă că se pot administra orice mijloace de probă și fiind o situație de fapt, nici legea civilă nu impune restricții sub aspect probator”, a mai spus avocatul.

Articolul 223 din Codul Penal în vigoare sancționează hărțuirea sexuală cu închisoare de la 3 luni la un an, alternativ cu amenda penală și definește infracțiunea ca fiind “pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns