În ședința Secției de judecători din CSM de azi, 10 iunie, s-a dezbătut modul de desfășurare a concursurilor pentru promovarea în funcții de conducere la instanțe. Judecătoarea Andrea Chiș a propus să se renunțe la concurs, iar sefii instantelor sa fie alesi de colegi in adunarile generale.
“În poziția mea (pe care o regăsiți între minutele 29,20 -32,30), am exprimat un punct de vedere privind modificarea legilor justiției, în sensul de a lăsa în seama instanțelor, inclusiv sau mai cu seamă, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, alegerea conducătorilor, respectiv a președinților și a vicepreședinților.
Apreciez categoric că instanțele judecătorești, de la Înalta Curte de Casație și Justiție până la judecătorii, au maturitatea necesară de alege cei mai potriviți colegi pentru a exercita aceste funcții. Este o responsabilitate pe care instanțele e nevoie și sunt pregătite în acest moment să și-o asume.
Cea mai importantă calitate a conducătorilor este integritatea, care poate fi cel mai bine apreciată de propriii colegi. E mult mai ușor să înveți competențe (inclusiv cele de leadership) decât să poți schimba valori sau deprinderi ce creează culturi organizaționale în care oamenii nu se simt respectați, valorizați și în confort, pentru a-și desfășura munca cu maximă eficiență.
Mi-am amintit că, în anul 2005, când ministrul de atunci al justiției a invitat asociațiile de magistrați pentru a valorifica propunerile lor privind modificarea legilor justiției, am avut o dezbatere cu doamna judecător Viorica Costiniu, care a propus ca președinții să fie aleși de instanțe, iar eu am susținut concursul, propunerea mea fiind cea însușită de doamna ministru.
Din păcate, felul în care sistemul judiciar, prin consiliile judiciare alese de-a lungul timpului, a reușit să gestioneze aceste concursuri a fost permanent contestat, chiar din interiorul sistemului judiciar.
Eu însămi, în calitate de președinte a Filialei Cluj a Asociației Magistraților din România (AMR), împreună cu Uniunea Judecătorilor din România (UNJR), prin doamna președinte Dana Cristina Gîrbovan, am contestat modul de desfășurare a acestor concursuri, solicitând schimbarea modului de selecție a membrilor comisiilor de examinare și introducerea unor incompatibilități, solicitare ce a rămas fără răspuns.
În calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, am formulat propuneri privind desemnarea aleatorie a membrilor comisiilor de examinare (dintr-o bază de date) și adoptarea unui barem detaliat, atunci când am dezbătut Regulamentul privind numirea în funcții de conducere a judecătorilor, propuneri ce nu au fost însușite în acel moment de Secția pentru judecători.
În prezent, cred cu tărie că instanțele judecătorești sunt cele mai în măsură să spună, prin votul lor exprimat în adunările generale, cine sunt cei care au calitățile necesare pentru a le conduce.
Înalta Curte de Casație și Justiție, în primul rând, ar trebui să aibă dreptul de a-și desemna prin votul majorității judecătorilor președintele și vicepreședinții, iar secțiile – președinții de secții.
E nevoie de o reformare a sistemului prin reforma modului de desemnare a liderilor, pornind de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Adresez rugămintea colegilor mei judecători de a reflecta asupra acestei propuneri și de a formula observații și sugestii de îmbunătățire”, a scris Andrea Chis