fbpx

Amintiri din studenție cu procurorul general Augustin Lazăr. Mai chiulea la o bere la Chios, când era cald

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a vorbit la o festivitate despre perioada studenției de la Cluj, după ce unul dintre foștii lui profesori, Romulus Gidro, l-a lăudat. Lazăr a mărturisit că a lipsit la unele seminarii pentru a bea o bere la Chios, când era cald, ciocnind chiar și cu profesorul Liviu Pop, care pe atunci era tânăr și ”aproape de sufletul noostru”, după cum a spus procurorul general.

Procurorul general Augustin Lazăr, fost procuror șef în Alba Iulia, este invitatul special al numărului 2 al revistei Legal Point, publicată de editura Universul Juridic, iar cu această ocazie, fostul profesor de la Facultatea de Drept UBB Cluj, Romulus Gidro, a spus câteva cuvinte despre el.

”Este o onoare și o plăcere să fiu prezent aici alături de atâtea minți luminate din domeniul juridic. Multe dintre aceste minți luminate mi-au fost cândva subordonate la seminariile sau la cursuri. Cu atât mai glorificator este că asemenea persoane, cum este domnul Augustin Lazăr a ajuns la o asemenea poziție. Mi-l aduc aminte acum 35 de ani, dacă nu greșesc, și regret foarte mult că nu am putut fi prezent la întâlnirea promoției dvs. Acum 35 de ani, era la fel, un fel de procuror general al grupei din care făcea parte, a fost în sensul că a fost un lider al colegilor lui. Și cu toate că l-am apreciat în mod deosebit încă de pe vremea când era student, am să vă mărturisesc cinstit că nu știu cum de am făcut această greșeală că nu mi-am dat seama că va ajunge procuror general.

Sunt deosebit de onorat că văd un asemenea personaj în fața mea. Spuneam cu altă ocazie, când am mai ținut un speech, spuneam că dacă vorbesc despre personalități precum domnul Predescu, precum Augustin Lazăr, care mi-a fost student, trebuie să vă dați seama cine sunt eu, nu? (zâmbește și primește aplauze). Mulțumesc providenței pentru că am avut ocazia să particip la o asemenea festivitate. Sunt trist că nu am găsit cuvintele cele mai potrivite pentru a-l omagia pe colegul meu și mai am un regret: Ultimii cinci procurori generali, toți mi-au fost studenți… și n-am reușit nicio evaziune fiscală. Vă mulțumesc”, a spus profesorul Romulus Gidro.

În discursul său, Augustin Lazăr a spus că vrea să arate și să promoveze latura umană a procurorilor: ”Aș vrea să mulțumesc redacției revistei Legal Point pentru invitație, pentru că nu s-a temut de mai mulți reprezentanți ai Ministerului Public. Procurorii produc o oarecare reținere, dar nu e chiar așa. Dorința noastră a fost de a veni aici și de a arăta o altă față a Ministerului Public, una umanistă, una culturală și una în care maestrul ar putea măsura lumina din ochii colegilor noștri, constatând că există lumini culturale pozitive și poate de natură să restaureze încrederea pe care o așteptăm mulți în justiție. (….) Aș dori să spun în câteva cuvinte că dorința noastră, a noii conduceri a Ministerului Public, este de a prezenta această latură umană a magistraților procurori. ”.

La eveniment, a fost prezentă și Laura Oprean (foto), fost procuror general al Clujului și actual prim-adjunct al procurorului general al României.

De asemenea, Augustin Lazăr a vorbit despre studenția de la Cluj: ”Aș dori să mulțumesc domnului profesor Gidro pentru cuvintele frumoase pe care le-a spus aici și mărturisesc că la un moment dat mi-a fost teamă să nu spună de prezența la seminarii a unor colegi, fiindcă în apropiere era și Parcul Chios, unde se mai servea câte o bere, vara, când era căldură, dar totul a fost ok. Am păstrat sentimente și amintiri foarte plăcute de la seminariile pe care le făceam cu dânsul, cu domnul profesor Liviu Pop, pe vremea aceea foarte tânăr și era aproape de sufletul nostru, încât ne puteam permite să ciocnim și o bere împreună.”

Amintim că sediul Facultății de Drept din Cluj era pe atunci unde este acum Facultatea de Chimie, lângă Parcul Central și lacul Chios.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns