Patronul UTA Arad, afaceristul clujean Adrian Marțian, a depus memoriu la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca în care cere clasarea dosarului în care este suspectat că ar fi circulat cu numere false la mașină. Marțian susține, cu documente din Spania, că numerele provizorii roșii, ce aparține societății sale din Barcelona, pot fi montate pe orice mașină înmatriculată din Europa.
În cazul despre care CLUJUST a scris AICI, Adrian Marțian, prin avocatul lui, a înaintat memoriu la parchet, prin care solicită ”clasarea cauzei în baza art. 315 alin. (1) lit. b) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) C. proc. pen., deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia cerută de lege.”
”Am depus la dosarul cauzei întreaga documentaţie privind autovehiculul în discuţie, tradusă legalizat în limba română. Este de precizat faptul că aceste numere provizorii de Spania pot fi montate pe autovehicule înmatriculate într-un alt stat, existând chiar şi o “căsuţă” unde trebuie indicat numărul şi ţara în care este înmatriculat vehiculul respectiv
După cum am arătat deja şi după cum reiese cu claritate din analiza documentaţiei depuse la dosarul cauzei, numerele de înmatriculare spaniole S-7547BBX au fost eliberate de către autorităţile acestui stat pentru autoturismul având seria şasiului WDD2211711A027393, nefiind astfel vorba despre numere false.”, se arată în memoriu.
Potrivit aceluiași document, din analiza talonului de circulaţie, reies următoarele:
– există o căsuţă intitulată “Nr. înmatriculare (în cazul autovehiculelor înmatriculate)”, fiind încă o dată dovedit faptul că aceste plăcuţe pot fi aplicate pe autovehicule înmatriculate Din analiza poliţei de asigurare (cea aferentă anului 2014 există la dosar, cea aferentă noilor numere, pe anul 2015, se regăseşte anexată prezentului memoriu)
– la punctul 7, intitulată “Marca del vehiculo” apare sintagma “MULTIMARCA”, fiind încă o dată evident faptul că plăcuţele respective sunt asigurate pentru orice vehicul, deci pot fi aplicate pe orice vehicul.
”Din analiza Regulamentului General al Vehiculelor (din Spania), reiese faptul că – plăcuţele temporare pentru societăţi sunt de două feluri, cele care încep cu litera “V”, ce pot fi aplicate numai pe autoturisme înmatriculate în Spania şi cele care încept cu litera “S” (cum sunt şi cele din speţă), ce pot fi aplicate numai pe autoturisme înmatriculate în alte state.
Prin ultimul răspuns primit din partea Direcţiei Rutiere (existent la dosarul cauzei), ne este indicat faptul că “autovehiculele care au montate numere temporare emise de autorităţile competente din Spania la care faceţi referire, pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, dar numai pentru perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă […]”. Există la dosarul cauzei atât Inspecţia Tehnică Periodică a autovehiculului în discuţie (efectuată în România), cât şi asigurarea spaniolă aferentă plăcuţelor temporare (în traducere legalizată).”, a precizat avocatul Alexandru Rîșniță.
Avocatul a arătat în memoriu că omul de afaceri a circulat cu aceleași numele în mai multe țări: ”În octombrie 2013, dl. Marţian a avut un accident pe drumurile publice din România cu acest autoturism şi cu numerele previzorii din Spania aplicate pe acel autovehicul. Asigurarea spaniolă a achitat întreg prejudiciul cauzat tuturor vehiculelor participante la incident, în valoare de aproximativ 10.000 EUR, aspect ce creează, în mod evident, o aparenţă de legalitate, căci este de notorietate faptul că o societate de asigurări nu ar fi de acord să achite o asemenea sumă dacă circulaţia pe drumurile publice din România ar fi fost interzisă (există la dosarul cauzei înscrisuri ce atestă cele relatate).
Mai mult decât atât, dl. Marţian a fost oprit şi verificat conducând autovehiculul cu acele numere montate, la frontieră, în Germania, în Franţa, în Bulgaria, în Kosovo, în Macedonia, în Italia şi în Belgia, iar toate autorităţile acestor state i-au confirmat legalitatea acţiunilor sale. Cu ocazia verificării plăcuţelor la frontiera dintre România şi Ungaria, într-o primă fază autorităţile vamale române au reţinut plăcuţele temporare de Spania şi au ridicat autovehiculul pe o platformă, timp de 7 ore, până când au primit un răspuns din partea Interpolului şi a autorităţilor spaniole care au confirmat legalitatea plăcuţelor şi faptul că acestea pot fi montate pe autoturismul respectiv.
Cu ocazia verificării plăcuţelor în Macedonia şi în Kosovo, autorităţile naţionale ale acestor state i-au atras atenţia dl. Marţian asupra faptului că poate circula pe drumurile publice, cu precizarea că trebuie să achite contravaloarea unei asigurări temporare, căci asigurarea spaniolă nu acoperă drumurile publice din ţările respective, deşi acoperă drumurile publice din majoritatea ţărilor europene, inclusiv România (a se vedea înscrisurile anexate – dovada achitării unei asigurări temporare pe timpul şederii în ţările respective).”
”Având în vedere cele expuse mai sus, în opinia noastră cel puţin, nu există niciun text de lege care să interzică circulaţia pe drumurile publice a unui autovehicul având montate plăcuţele temporare de Spania.”, conchide avocatul lui Marțian.
Mare stire……din lipsa de articole…..