Judecătorul Claudiu Gligan de la Tribunalul Specializat Cluj, fost consilier juridic, a fost invitat de asociația studenților de la drept ELSA Cluj-Napoca să spună dacă în sistemul judiciar de la noi este ca în serialul Suits. De asemenea, judecătorul a răspuns întrebărilor venite din partea studenților.
Claudiu Gligan, judecator la Tribunalul Specializat (Comercial) Cluj, a fost cinci ani consilier juridic.
”Eu am ajuns in aceasta functie pe “partea exceptionala”, adica cei cu vechime de cinci ani. Ideea de a deveni judecator mi-a venit prin anul 3-4 de facultate. Inainte, din clasa a sasea, voiam sa fiu procuror, asa ca am esuat lamentabil.
Activitatea de judecator poate fi si interesanta si plictisitoare si cateodata suficient de multa ca sa te doboare. Sunt activitati care consuma foarte mult timp, cel putin pe partea de procedura civila, pe noul Cod, partea legata de procedura prealabila, unde eu nu am observat inca avantajul acestei proceduri, poate si datorita faptului ca inca se mai merge paralel pe vechiul Cod Civil. Nu respectăm termene sau, câteodată, forțăm inlăturarea unor sanctiuni procedurale.
Ca sa pornim, totusi, de la titlul conferintei, nu exista nicio asemanare intre Suits si ce se intampla in activitatea judiciara de la noi, chiar daca unele proceduri ar putea sa fie exploatate practic, din diverse motive. Cred ca ati vazut in serial ca avocatii isi administrau probele. Si noi avem o asemenea procedura, dar din pacate nu a prins, cel putin la instantele din Cluj, aceasta practica, de administrare a probelor intre avocati sau intre consilieri sau avocati-consilieri.”, le-a spus Claudiu Gligan studenților.
Judecatorul a precizat ca numarul de posturi pentru judecatori definitivi este in continua scadere, tendinta care, de altfel, se manifesta si la admiterea la Institutul National al Magistraturii.
Claudiu Gligan a vorbit si despre diferenta dintre teorie si practică: “Diferenta dintre facultate si practica? Primul meu caz a fost un recurs, unde societatea la care lucram era intimat, iar cu o zi inainte, marea mea problema juridica a fost: Cand va trebui sa vorbesc? (se râde în sală – n.red.) Teoretic, facultatea va ofera fundamentele esentiale pentru a profesa. Chestiunile administrative si practicile locale ale fiecarei instante o sa le deprindeti pe parcurs, nu este o problema de netrecut”.
A ales Tribunalul Specializat deoarece fost consilier juridic inainte. “E un domeniu al dreptului care este foarte dinamic si intotdeauna te testeaza din punct de vedere intelectual. Viata comerciala este, de multe ori, inaintea reglementarilor si atunci trebuie sa jonglezi cu principii si sa faci adaptari la normele legale existente”, spune Gligan.