A început rejudecarea medicului Dobrescu, achitat inițial. Acuzația s-a schimbat în luare de mită

Medicul Ioan Dobrescu de la Spitalul de Copii Cluj este rejudecat la Tribunalul Cluj pentru că ar fi luat bani de la bunica unei fetițe. Curtea de Apel a dispus rejudecarea în decembrie 2014, când a anulat sentința de achitare de la Judecătorie. De asemenea, acuzația s-a schimbat din primire de foloase necuvenite în luare de mită, pentru care limitele de pedeapsă sunt mai mari.

Tribunalul Cluj a început, astăzi, rejudecare medicului Ioan Dobrescu de la Spitalul de Copii Cluj, prins în flagrant în 2012, după ce a primit bani marcați de la bunica unei fetițe pe care trebuia să o opereze la cot. Vedeți aici ce a declarat bunica copilului în 2012. Rejudecarea, fiind la primul termen, a început cu o amânare pentru data de 10 septembrie. Anterior, cazul a treacu și prin camera preliminară, după noul cod de procedură penală. Aici, au fost respinge exceptiile invocate de inculpat prin avocat. ”În baza art. 346 alin. (1) C. proc. pen. constata legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 665/P/2012 al Parchetului de pe lânga Tribunalul Cluj privind pe inculpatul D. I. , pentru comiterea infractiunii de luare de mita prev. de art. 289 al.2 C.pen. rap. la art. 5 si art.6 din Legea nr. 78/2000 , a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala”, se arat în încheierea judecătorului de camere preliminară.

Procesul a ajuns la rejudecare ca urmare a deciziei Curții de Apel Cluj de la sfârșitul anului trecut: ”Admite apelul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj Napoca impotriva sentintei penale nr.64 / 5.06.2014 a Judecatoriei Cluj-Napoca, pe care o desfiinteaza in intregime, dispune schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de primire de foloase necuvenite in infractiunea de luare de mita si trimite cauza spre rejudecare instantei competente Tribunalul Cluj”. Diferența majoră dintre primirea de foloase necuvenite și luarea de mită este că prima are limitele de pedeapsă între 6 luni și 5 ani, iar a doua de la 2 ani la 7 ani. Interesant de urmărit dacă va scăpa și de această dată medicul, mai ales că mai nou medicii angajaţi la spitalele de stat sunt considerați funcţionari publici, astfel că ei pot fi traşi la răspundere în penal dacă sunt găsiţi vinovaţi de condiţionarea actului medical de primirea unor bunuri sau sume de bani.

Amintim că pe lângă achitarea din 2014 de la Judecătoria Cluj-Napoca, același medic Dobrescu a mai fost achitat în 2011 de Curtea de Apel Cluj într-un alt dosar în care era acuzat că a primit 100 de lire sterline. Inculpatul a fost achitat atunci pe motiv că ”fapta există, dar nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni, aşa cum s-au întâmplat lucrurile în concret”. Nici instanţa de fond, nici Curtea de Apel nu a reţinut că medicul ar fi condiţionat actul medical de primirea banilor. Instanţa de apel i-a aplicat amenda administrativă maximă, de 1000 de lei. În recurs, Înalta Curte a menținut decizia.

Comments

comentarii

Simulările examenelor naționale nu trebuie să rămână numai la stadiu de date statistice, a subliniat, miercuri, ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, care a susținut că elevul trebuie să vadă un câștig din participarea la acestea.... Citește mai mult
Sute de mii de români și-au exprimat preferințele pentru destinațiile turistice favorite din țară, în etapa de vot a  competiției Destinația Anului 2025, care s-a încheiat marți, 25 martie.... Citește mai mult