clujust.ro

A fost publicată legea care prevede pentru ce condamnări poate fi exclus din profesie un avocat

Legea nr. 32/ 2023 privind modificarea art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat a fost publicată în Monitorul Oficial din 12 ianuarie. 

Noul articol 14 din Legea avocaturii sună în felul următor: ”Este nedemn de a fi avocat:

a) cel condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la pedeapsa închisorii de un an sau mai mare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni, infracțiune pedepsită cu pedeapsa închisorii având un minim special de cel puțin un an și reprezentând infracțiune contra vieții, infracțiune contra patrimoniului, infracțiune contra înfăptuirii justiției, infracțiune de corupție sau de serviciu, infracțiune de fals, infracțiune care aduce atingere unor relații privind conviețuirea socială, infracțiune contra securității naționale sau o infracțiune de genocid, contra umanității și de război, dacă până la data verificării stării de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei;”

Amintim că CCR a declarat neconstituțională prevederea prin care erau excluși din profesie avocații condamnați la închisoare pentru săvârşirea oricărei infracţiuni intenţionate, Senatul a votat proiectul de modificare a Legii avocaturii.

În decizia Curții Constituționale nr. 230/2022, legiuitorul era aspru criticat, judecătorii constituționali vorbind de ”o situație excesivă”.

Comments

comentarii

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) își anunță plecarea din USR - Uniunea Salvați Roomânia, din motive ce țin de direcția partidului.... Citește mai mult
Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca a fost repusă pe soclu luni, după ce în weekend a fost pusă la pământ de muncitorii care efectuează lucrări de modernizare în zonă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!