fbpx

5 luni de închisoare în plus pentru un tânăr clujean care a ieșit din arestul la domiciliu ca să petreacă timp cu iubita

Pentru câteva ore petrecute cu iubita, un tânăr din Cluj-Napoca a primit un spor de 5 luni de închisoare pe lângă pedeapsa de 3 ani pe care a primit-o pentru furt calificat. Asta deoarece când era în arest la domiciliu în timpul procesului pentru furt a părăsit domiciliul ca să-și vadă prietena.

Starea de fapt reținută de instanța care l-a condamnat pentru evadare: ”Prin Încheierea penală din data de 13.01.2022 pronunțată în dosarul penal nr. …/211/2022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a respins propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu față de inculpatul Z. Raul, începând cu data de 13.01.2022 până în data de 11.02.2022, inclusiv. În sarcina inculpatului, a fost instituită obligația de a nu părăsi imobilul situat în mun .Cluj-Napoca str…… nr. 3, …., fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza. Măsura arestului la domiciliu a fost menținută de judecătorul de cameră preliminară până în data de 28.05.2022, inclusiv, astfel cum rezultă din Încheierile penale pronunțate la datele de 09.02.2022, 09.03.2022 și 30.03.2022.

În continuare, potrivit procesului-verbal de investigații, a rezultat că, la data de 04.04.2022, orele 11:10 și 14:00, organele de poliție din cadrul SIC –Biroul de Supravegheri Judiciare s-au deplasat la domiciliul inculpatului … pentru a verifica dacă acesta respectă obligațiile impuse de măsura preventivă, ocazie cu care au constatat de fiecare dată că acesta lipsește de la domiciliu.

Pe de altă parte, din procesul-verbal de vizionare a imaginilor video surprinse de camerele de supraveghere aparținând O Peter’s Pub SRL a rezultat că, în data de 04.04.2022, în jurul orei 08:43, inculpatul a părăsit domiciliul, întorcându-se în jurul orei 15:55 în locuință, după care acesta a plecat din nou în jurul orei 16:00.

Aceste aspecte rezultă și din declarațiile martorilor …..  și ….. Inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei, învederând că a părăsit domiciliul deși cunoștea că nu îi este permis acest lucru fără încuviințarea organului care a dispus măsura, întrucât dorea să petreacă timp cu prietena lui înainte de a fi condamnat la închisoare cu executare.”

La individualizarea pedepsei, instanța a ținut seama de următoarele: ”gravitatea faptei inculpatului rezultă cu precădere din modul şi împrejurările concrete de săvârşire. Astfel, inculpatul a nesocotit măsura preventivă și obligația corelativă de a nu părăsi domiciliul, deplasându-se pe raza mun. Cluj-Napoca.. …. Rezultă așadar atitudinea sfidătoare a inculpatului la adresa autorităților, dar și gradul scăzut de anticipare a consecințelor faptelor sale.

Referitor la conduita avută după săvârșirea infracțiunii, pe parcursul procesului penal inculpatul a avut o atitudine sinceră, recunoscând în totalitate comiterea faptei.

Inculpatul este în prezent în vârstă de 30 de ani, nu are un loc de muncă sau o sursă de venituri, și prezintă multiple antecedente penale- recidivist. 

Perserverența infracțională în ceea ce-l privește este un indicator al gradului său de educație și instanța subliniază că, în lipsa unei formări profesionale și a deprinderii unor valori sociale corecte, inculpatul nu poate oferi garanții că, odată ce va reveni în societate își va îndrepta conduita.

Pedepasa rezultantă a fost calculată astfel: ”Analizând fișa de cazier judiciar atașată la dosarul cauzei, se constată că infracțiunea cercetată în cauză a fost comisă în stare de concurs real cu infracțiunea pentru care inculpatul a fost anterior condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, prin S.P. nr. 558/04.05.2022 a Judecătoriei Cluj_Napoca, definitivă prin D.P. nr. 865/A/23.06.2022 a Curții de Apel Cluj

Astfel, în baza art. 285 alin. 4 ind. 1 C.pen. rap. la art. 39 alin. 1 lit. b) C.pen., instanța va dispune contopirea pedepsei de 1 an, 3 luni închisoare, aplicată prin prezenta, cu pedeapsa anterioară- 3 ani închisoare, va aplica pedeapsa cea mai grea- 3 ani închisoare, la care va adăuga sporul obligatoriu de o treime din cea de-a doua pedeapsă- 5 luni închisoare, pedeapsa rezultantă pe care inculpatul o va executa fiind de 3 ani, 5 luni închisoare, în regim de detenție.”

Comments

comentarii

Meciul disputat în deplasare de CFR Cluj cu echipa lui Hagi s-a încheiat cu o remiză. Clujenii revin acasă doar cu un punct și se mențin pe poziția a treia a clasamentului.... Citește mai mult
Trei persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bihor pentru trafic de droguri, după ce procurorii au descoperit la percheziţii o cultură indoor de canabis.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!