fbpx

1 milion de euro amendă pentru spionarea angajaților trebuie să plătească Ikea, pe lângă despăgubiri

Ikea France a fost amendată cu 1 milion de euro pentru spionarea angajaților.

Filiala franceză a Ikea și liderii săi de la acea vreme au fost acuzați că au strâns ilegal informații despre cazierele sutelor de angajați, a stilului lor de viață sau averile acestora.

Compania a fost acuzată alături de foștii oficiali că a spionat ilegal câteva sute de angajați începând din 2002. Marți, 15 iunie, filiala franceză a Ikea a fost amendată cu 1 milion de euro pentru disimularea colectării datelor cu caracter personal. Fostul său președinte și director executiv (CEO), între 1996 și 2009, Jean-Louis Baillot, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și la o amendă de 50.000 de euro, relatează presa franceză.

Acuzarea a solicitat o amendă de 2 milioane de euro împotriva filialei din Franța a grupului suedez de mobilă și un an de închisoare împotriva fostului CEO. Avocatul lui Baillot a declarat după ședință că vor lua în considerare o contestație.

La rândul său, Jean-François Paris, fostul „Mr.Security” al Ikea France din 2002 până în 2012, care a recunoscut că a condus „verificările în masă” a angajaților, a fost condamnat la optsprezece luni de închisoare cu suspendare și 10.000 de euro amendă. Dariusz Rychert, director financiar al filialei din 2009 până în 2014, a fost condamnat la o pedeapsă cu un an de închisoare cu suspendare și la o amendă de 10.000 de euro. Succesorul lui Baillot, Stefan Vanoverbeke, CEO Ikea France din 2010 până în 2015, a fost achitat, la cererea procurorului, deoarece nu exista „element material” împotriva sa.

Despăgubiri între 1.000 și 10.000 de euro daune pentru fiecare angajat

Cele 120 de părți civile sunt nemulțumite, susținând că „Acestea nu sunt sume care să le determine pe Ikea și pe alte companii să-și schimbe comportamentul”, a transmis, reprezentantul sindicatelor din Rhône, amintind că Ikea a alocat milioane de euro pentru acest „prim proces francez de colectare a datelor”.

Instanța a obligat Ikea France să despăgubească majoritatea părților civile, cu daune cuprinse între 1.000 euro și 10.000 euro fiecare.

Procesul

În cele două săptămâni ale procesului desfășurat la Yvelines, Ikea France a fost judecată alături de alți cincisprezece inculpați, foști directori ai companiei, manageri de magazine, ofițeri de poliție și un șef al unei firme de anchetă privată. Aceștia s-au învinuit reciproc referitor la acuzații, inclusiv cele privind colectarea și divulgarea ilegală a informațiilor personale sau încălcarea secretului profesional.

Dezvăluit de presă și apoi cercetat din 2012 , acest caz a scos la iveală, potrivit procuraturii, „un sistem de monitorizare” al angajaților și al clienților. Ikea France și liderii săi de la acea vreme au fost acuzați că s-au informat ilegal despre cazierele judiciare ale acestora, stilulul lor de viață sau moștenirile lor, printr-o companie „de consultanță în afaceri”, Eirpace, care ar fi extras aceste date confidențiale din dosarele poliției.

La nivel judiciar, procesul a demarat la data de 29 februarie 2012, ziua în care Uniunea Departamentală a Sindicatelor Confederate Forța Ouvrière de la Seine-Saint-Denis (UD FO 93) a depus o plângere împotriva companiei Meubles Ikea France SAS. Organizația sindicală denunța un „sistem organizat de spionaj” care ar viza angajații și clienții, folosind informații din dosarele administrative și judiciare.

În sprijinul acestei plângeri, au fost depuse USB-uri care conțineu mesaje în care directorul de gestionare a riscurilor din Ikea Franța, Jean-François P., solicita unui investigator privat, Jean-Pierre F.„feedback” sau „antecedente” referitoare la angajați sau candidați la angajare.

Ulterior sesizării s-a deschis o anchetă preliminară și apoi o anchetă judiciară, iar din ianuarie 2013 până în august 2017, au fost formulate acuzațiile.

La 30 aprilie 2020, după opt ani de anchetă, o persoană juridică – Ikea France – și cincisprezece persoane fizice au fost trimise în fața instanței penale sub diferite acuzații: „încălcarea secretului profesional”, „colectarea frauduloasă, neloială sau ilegală de date cu caracter personal de către o persoană”, ,,divulgarea ilegală voluntară a datelor cu caracter personal”,” ascunderea infracțiunilor “.

La data de 22 martie 2021, la tribunalul din Versailles a început procesul public, iar timp de câteva zile, inculpații au adoptat poziții foarte diferite. Jean-François P. a recunoscut că a solicitat informații personale de la Jean-Pierre F., care a neagat că ar fi contactat poliția sau jandarmii pentru a obține astfel de informații.

Cei trei manageri implicați – Darius R., director financiar, Jean-Louis B., director general până la sfârșitul anului 2009 și Stefan V., succesorul său până în 2015 – au contestat, la rândul lor, că au fost conștienți de aceste practici. La fel a susținut și Sylvie W., asistentul lui Jean-François P., și Claire H., director resurse umane, apoi codirector al unui magazin din regiunea Paris.

Pe 30 martie, procurorul a pus concluzii solicitând două achitări, treisprezece codamnări la închisoare cu suspendare cu pedepse cuprinse între șase luni și trei ani, precum și o amendă de două milioane de euro pentru Ikea France. „Există o anumită gravitate a faptelor care este evidentă” , a insistat procurorul, care a solicitat instanței să transmită un „mesaj puternic” filialei franceze a grupului de mobilă.

La rândul lor, avocații inculpaților au solicitata în mare parte, achitarea clienților lor: „Nu banalizez, dar trebuie să restabilim în acest dosar proporția pe care o are. Nu veniți și spuneți-mi că ne confruntăm cu un sistem de spionaj generalizat! ” , a susținut avocatul Ikea, însă Curtea în cele din urmă nu a fost de acord cu argumentele sale.

Sursa: Le monde și Le Figaro.

Comments

comentarii

Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult
Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!